Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här kan du göra klipp på drömhuset i solen

Efter bostadskraschen blev det billigt att köpa bostad i Spanien.

Sedan har priserna ökat – men det finns fortfarande orter där det är 40 procent billigare än för tio år sedan, visar en ny undersökning.

– Man bör investera nu om vill göra klipp, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors utland.

Bostadsmarknaden i Spanien var på topp 2007, sedan kom fastighetskrisen och priserna rasade och nådde bottennivåer runt 2014.

Sedan dess har bostadsmarknaden i Spanien delvis återhämtat sig – ökningen ligger på runt 36 procent över en femårsperiod och någon dämpning av prisstegringen väntas inte ske inom den närmsta tiden. 

– Det är flera olika köpgrupper som köper bostäder i Spanien. Britterna köper mycket, och på senare tid har det tillkommit nya köpgrupper som rika marockaner och andra nationaliteter. Det gör att priserna stiger, berättar Fredrik Kullman, vd på Bjurfors utland.

Men trots hettan på marknaden är det fortfarande uppåt 40 procent lägre prisnivåer än före krisen – även i populäraste svenskregioner som Costa del Sol och Costa Blanca.

– Norr och söder om Alicante på Costa Blanca är populärt just på grund av prisbilden. Där får man mycket värde för pengarna. Costa del Sol är också populärt, från Nerja till Marbella. Priserna är högre men det är många svenskar där och svenskar drar sig ofta till varandra.


6 tips för en bra bostadsaffär i Spanien

1. Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära. 

2. Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.

3. Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen.

Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.

4. I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.

5. Hade du tänkt hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.

6. Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas.

Källor: Bjurfors Utland


Amorteringskraven har påverkat

Svenskarna har länge varit en av de största köpgrupperna av bostäder i Spanien.

De dubbla amorteringskraven har de senaste åren även märkts i Spanien eftersom det blivit svårare att låna på sin svenska bostad. Kronfallet har också påverkat aktiviteten.

För den som vill köpa ett drömboende och samtidigt göra en bra investering finns fortfarande möjligheter – om man letar i regioner där priserna fortfarande är låga.

Mallorca och Costa del Sol är dyrast per kvadratmeter, billigast är Costa Blanca. Men det är stora kontraster mellan subområdena, som mellan populära Marbella och den mindre utforskade staden Manilva, där det skiljer drygt 8500 kronor per kvadratmeter.


Prisskillnader i olika områden

Pris per kvadratmeter i olika områden 2019 och skillnaden (i procent) mot priserna för cirka tio år sedan.


COSTA DEL SOL: 17 442 kronor (35,5 procent lägre)

Marbella: 23 800 kronor (26,0 procent lägre)

Malaga: 17 698 kronor (31,3 procent lägre)

Nerja: 22 350 kronor (19,9 procent lägre)

Manilva: 14 615 kronor (46,7 procent lägre)

COSTA BLANCA: 12 855 kronor (39,1 procent lägre)

Torrevieja: 13 388 kronor (43,7 procent lägre)


MALLORCA: 21 528 kronor (24,4 procent lägre)

Palma: 22 370 kronor (21,5 procent lägre)


GRAN CANARIA: 13 900 kronor (33,5 procent lägre) 

San Bartolomé de Tirajana: 15 831 kronor 46,4 procent lägre)


TENERIFFA: 13 900 kronor (25,8 procent lägre)

Arona: 16 663 kronor (16.5 procent lägre)


Källa: Spanska värderingsföretaget Tinsa, sammanställt av Bjurfors. 


– Den som kan tänka sig ett område som ännu inte är helt utbyggt eller lika omtalat kan få samma bostad till nästan halva priset. Men bostäder i välkända utvecklade områden kommer alltid att locka och vara en bra affär, menar Fredrik Kullman.

Att köpa en bostad och sedan hyra ut är ett bra sätt att finansiera sitt spanska boende på. Då finns det faktorer som kan göra bostaden mer attraktiv för uthyrning. Däremot är det numera inte tillåtet att hyra ut överallt. 

– En lägenhet eller radhus på populära kuststräckor som Costa Blanca och Costa del sol är att rekommendera. Ställen där det är nära till kommunikation och flyg är överlag attraktiva och lätta att hyra ut. Men det är viktigt att ha en mäklare som kan vägleda om uthyrning önskas. 

Om man är sugen på en större stad så ska man enligt Fredrik Kullman hålla sig borta från att köpa bostad i Barcelona, där priserna rusat brant, och i stället kolla in Malaga.

– Barcelona var inne förut men numera är det väldigt politiskt instabilt. Nu är det fler och fler som upptäcker växande Malaga som har en lägre prisbild än andra storstäder. Särskilt inne i stadskärnan finns områden som är lågt värderade och som kommer att komma starkt framöver, säger Fredrik Kullman. 

TILL SALU: 5 AKTUELLA OBJEKT

PUERTO NARIXA

Ort: Torrox Costa, Costa del Sol östra.

Storlek: 3 rum, 70 kvm.

Övrigt: Nyproduktion med terrass. Tillgång till pool. Nära till sportanläggningar, naturstigar, vinodling och shopping center. Utsikt över hav och berg. 1 500 meter till havet.

Pris: Från 1,91 miljoner kronor.

Foto: Bjurfors utland

ESTAPONA

Ort: Estepona, Costa del Sol väster.

Storlek: 3 rum, 68 kvm.

Övrigt: Nyrenoverad lägenhet med balkong och havsutsikt. Gångavstånd till strand, hamn och gamla stan.

Pris: 1,6 miljoner kronor 

Foto: Bjurfors utland

MIL PALMERAS

Ort: Torrevieja, Costa Blanca.

Storlek: 3 rum, 78 kvm.

Övrigt: Radhus med två plan. Balkong på övervåningen och terrass på undervåningen. Två poolområden. 800 meter till stranden.

Pris: 1,76 miljoner kronor.

Foto: Bjurfors utland

LA MATA

Ort: Torrevieja, Costa Blanca.

Storlek: 2 rum, 46 kvm.

Övrigt: Nyrenoverad lägenhet, havsutsikt. Tillgång till takterass och poolområde. Femton minuters gångavstånd till strand.
Pris: 906 780 kronor.  

Foto: Bjurfors utland

CALA MAYOR

Ort: Cala Mayor, Mallorca.

Storlek: 3 rum, 67 kvm.

Övrigt: Nyrenoverad lägenhet på västra sidan av Palma. Strand på gångavstånd. Lokala. 10 minuters bussfärd till centrala Palma.

Pris: 3,2 miljoner kronor.

Foto: Bjurfors utland

TV: Hanna fast i det spanska ovädret