Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här avslöjas H&M:s hemliga superbutik

H&Ms egen reklambild för den tänkta Arketbutiken på Biblioteksgatan i Stockholm.
Här är de avslöjande ritningarna på H&M:s nya butiker o Stockholm. Prestigesatsningarna Arket och P 12 ska in i de tomma lokalermna. Foto: Leif Brännström
Märkningen av ritningen med "ARKET" visar vad H&M planerar i "spökbutiken" på Drottninggatan 53 i Stockholm. Foto: Leif Brännström
Det hemliga H&M-projektet "P12" får en butik på Drottninggatan i Stockholm. Byggritningen med P12-märkningen avslöjar vad som flyttar in i delar av lokalen. Foto: Leif Brännström
Mitt i all bedrövelse med fallande aktiekurs och varumärket som fått sig en törn, väntar H&M:s vd Karl-Johan Persson på att få öppna de nya butikerna på Drottninggatan i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Bild som visar en av Arketbutikerna i London.
H&M:s Arketbutik i Covent Garden i London.
1 / 7

Hemligheten med H&M:s spökbutik på Drottninggatan i Stockholm är avslöjad.

Det blir två H&M-butiker av klädjättens  igenbommade lokal.

Dina Pengar kan i dag avslöja att företagets hemliga projekt "P 12" kommer att se dagens ljus på adressen och bolagets  nya klädsatsning "Arket" tar plats i entréplanet.

Stängningen av H&M-butiken på Drottninggatan 53, vid hörnet av Mäster Samuelsgatan före jul väckte uppmärksamt eftersom butiken slog igen när klädjätten befinner sig i något av framtidskris och starkt ifrågasatt av analytiker och en aktiekurs som periodvis tycks befinna sig i det närmaste fritt fall.

H&M ville inte uttala sig om vad som planerades på adressen, men företaget uppgav att man skulle behålla butiksytan och pressavdelningen lovade att så småningom återkoma med besked om vad som skulle ske med  Drottninggatan 53.

 

LÄS OCKSÅ: H&M:s spökbutik på Drottninggatan i Stockholm

 

H&M:s Arket och hemliga projektet "P12"

Dina Pengar kan i dag lätta på förlåten.

Den nuvarande butiksytan i den nedlagda butiken delas upp i två delar där den nya kedjan Arket får breda ut sig på en del av ytan medan H&M:s hemliga projekt har resten av den gamla lokalen. Av byggnadslovshandlingarna framgår att butikerna ska ha ett "liknande koncept som H&M och H&M Home".

Märkningen "ARKET" på en av byggnadslovhandlingarna som avslöjar delar av H&M:s projekt. Foto: Leif Brännström

Affärslokalen blåses ut helt för att ge plats åt de två prestigeprojekten.

Det blir  nya entrépartier, nya skyltar och nya glas och fönsterpartier. 

En ny hiss ska installeras och rulltrappan flyttar längre in i lokalen.

H&M:s Arketbutik i Covent Garden i London.

 

I entréplanet mot Drottninggatan flyttar H&M:s nya kedja Arket in med bland annat kafé i gatuplan som ska sälja fikabröd och som inte kräver fullständig köksutrustning. Men det är nu inte så att H&M:s vd Karl-Johan Persson eller huvudägaren, styrelseordförande Stefan Persson ska börja kränga kanelbullar i brist på klädförsäljning – kaféet ingår i Arketkonceptet. I ”P12” ska det säljas både kläder och skor. Flera av ritningarna är märka "P12" och på ett dokument står det noterat "P12 ENTRÈ".

LÄS OCKSÅ: Varumärkesexperten: dubbelsmäll för H&M

Första planerade Arketbutiken eldhärjades

Redan i september ansökte PE Arkitektur Sverige AB på uppdrag av H&M byggnadslov för lokalerna på Drottninggatan 53.

Första Arketbutiken i Sverige skulle dock ha invigts på Biblioteksgatan  i Stockholm.

– Det känns väldigt kul att vår första svenska butik öppnar just på Biblioteksgatan, där hamnar vi i gott sällskap. Arkets butik i Stockholm öppnar våren 2018 men vi kommer att finnas online i Sverige och i 17 andra länder från och med vår första lansering på Regent Street i London i höst”, sa Lars Axelsson, vd för Arket, i en kommentar.

Men H&M-ledningens glädje varade inte länge. Fastigheten på Biblioteksgatan eldhärjades i november och planerna för Arket-konceptets första butik i Sverige fick kastas i papperskorgen.

Med varumärken som COS, Weekday, Cheap Monday, Monki, & Other Stories. Arket och kommande P 12 försöker H&M vässa bilden av sig själv.

LÄS OCKSÅ: H&M:s kommande flaggskepp drabbad av storbranden

Första Arken-butiken i London

Den första Arketbutiken öppnade på prestigegatan Regent Street i London och en andra i Covent Garden. Den första skandinaviska butiken finns i Köpenhamn.

Interiören i en av H&M:s två Arket-butiker i London.

När de nya butikerna i Stockholm slår upp portarna är oklart. Byggnadsloven är inte klara, företagets befinner sig i en dialog med stadsbyggnadskontoret i Stockholm

– Det är lite saker som saknas så det är inte färdigt för beslut. Bland annat är det några av de yttre ändringarna på fasaden och tillgängligheten, till exempel hur personer som sitter i rullstol ska komma fram i lokalen, säger byggnadslovshandläggare, Mary Tjernström.

Från H&M:s sida är man fortfarande förtegen om projektet:

– Jag kan bekräfta att H&M-gruppen kommer att öppna något nytt, spännande i dessa lokaler. För närvarande är det för tidigt att berätta mer. Men vi ser fram emot att återkomma med mer information längre fram, säger H&M:s informationschef Kristina Stenvinkel.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!