H&Ms egen reklambild för den tänkta Arketbutiken på Biblioteksgatan i Stockholm.H&Ms egen reklambild för den tänkta Arketbutiken på Biblioteksgatan i Stockholm.
H&Ms egen reklambild för den tänkta Arketbutiken på Biblioteksgatan i Stockholm.
Här är de avslöjande ritningarna på H&M:s nya butiker o Stockholm. Prestigesatsningarna Arket och P 12 ska in i de tomma lokalermna. Foto: Leif BrännströmHär är de avslöjande ritningarna på H&M:s nya butiker o Stockholm. Prestigesatsningarna Arket och P 12 ska in i de tomma lokalermna. Foto: Leif Brännström
Här är de avslöjande ritningarna på H&M:s nya butiker o Stockholm. Prestigesatsningarna Arket och P 12 ska in i de tomma lokalermna.  Foto: Leif Brännström
Märkningen av ritningen med "ARKET" visar vad H&M planerar i "spökbutiken" på Drottninggatan 53 i Stockholm. Foto: Leif BrännströmMärkningen av ritningen med "ARKET" visar vad H&M planerar i "spökbutiken" på Drottninggatan 53 i Stockholm. Foto: Leif Brännström
Märkningen av ritningen med "ARKET" visar vad H&M planerar i "spökbutiken" på Drottninggatan 53 i Stockholm. Foto: Leif Brännström
Det hemliga H&M-projektet "P12" får en butik på Drottninggatan i Stockholm. Byggritningen med P12-märkningen avslöjar vad som flyttar in i delar av lokalen. Foto: Leif BrännströmDet hemliga H&M-projektet "P12" får en butik på Drottninggatan i Stockholm. Byggritningen med P12-märkningen avslöjar vad som flyttar in i delar av lokalen. Foto: Leif Brännström
Det hemliga H&M-projektet "P12" får en butik på Drottninggatan i Stockholm. Byggritningen med P12-märkningen avslöjar vad som flyttar in i delar av lokalen. Foto: Leif Brännström
Mitt i all bedrövelse med fallande aktiekurs och varumärket som fått sig en törn, väntar H&M:s vd Karl-Johan Persson på att få öppna de nya butikerna på Drottninggatan i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TTMitt i all bedrövelse med fallande aktiekurs och varumärket som fått sig en törn, väntar H&M:s vd Karl-Johan Persson på att få öppna de nya butikerna på Drottninggatan i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Mitt i all bedrövelse med fallande aktiekurs och varumärket som fått sig en törn, väntar H&M:s vd Karl-Johan Persson på att få öppna de nya butikerna på Drottninggatan i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Bild som visar en av Arketbutikerna i London.Bild som visar en av Arketbutikerna i London.
Bild som visar en av Arketbutikerna i London.
H&M:s Arketbutik i Covent Garden i London.H&M:s Arketbutik i Covent Garden i London.
H&M:s Arketbutik i Covent Garden i London.

Här avslöjas H&M:s hemliga superbutik

Publicerad
Uppdaterad

Hemligheten med H&M:s spökbutik på Drottninggatan i Stockholm är avslöjad.

Det blir två H&M-butiker av klädjättens  igenbommade lokal.

Dina Pengar kan i dag avslöja att företagets hemliga projekt "P 12" kommer att se dagens ljus på adressen och bolagets  nya klädsatsning "Arket" tar plats i entréplanet.

Stängningen av H&M-butiken på Drottninggatan 53, vid hörnet av Mäster Samuelsgatan före jul väckte uppmärksamt eftersom butiken slog igen när klädjätten befinner sig i något av framtidskris och starkt ifrågasatt av analytiker och en aktiekurs som periodvis tycks befinna sig i det närmaste fritt fall.

H&M ville inte uttala sig om vad som planerades på adressen, men företaget uppgav att man skulle behålla butiksytan och pressavdelningen lovade att så småningom återkoma med besked om vad som skulle ske med  Drottninggatan 53.

 

LÄS OCKSÅ: H&M:s spökbutik på Drottninggatan i Stockholm

 

H&M:s Arket och hemliga projektet "P12"

Dina Pengar kan i dag lätta på förlåten.

Den nuvarande butiksytan i den nedlagda butiken delas upp i två delar där den nya kedjan Arket får breda ut sig på en del av ytan medan H&M:s hemliga projekt har resten av den gamla lokalen. Av byggnadslovshandlingarna framgår att butikerna ska ha ett "liknande koncept som H&M och H&M Home".

Märkningen "ARKET" på en av byggnadslovhandlingarna som avslöjar delar av H&M:s projekt.Foto: Leif Brännström

Affärslokalen blåses ut helt för att ge plats åt de två prestigeprojekten.

Det blir  nya entrépartier, nya skyltar och nya glas och fönsterpartier. 

En ny hiss ska installeras och rulltrappan flyttar längre in i lokalen.

H&M:s Arketbutik i Covent Garden i London.

 

I entréplanet mot Drottninggatan flyttar H&M:s nya kedja Arket in med bland annat kafé i gatuplan som ska sälja fikabröd och som inte kräver fullständig köksutrustning. Men det är nu inte så att H&M:s vd Karl-Johan Persson eller huvudägaren, styrelseordförande Stefan Persson ska börja kränga kanelbullar i brist på klädförsäljning – kaféet ingår i Arketkonceptet. I ”P12” ska det säljas både kläder och skor. Flera av ritningarna är märka "P12" och på ett dokument står det noterat "P12 ENTRÈ".

LÄS OCKSÅ: Varumärkesexperten: dubbelsmäll för H&M

Första planerade Arketbutiken eldhärjades

Redan i september ansökte PE Arkitektur Sverige AB på uppdrag av H&M byggnadslov för lokalerna på Drottninggatan 53.

Första Arketbutiken i Sverige skulle dock ha invigts på Biblioteksgatan  i Stockholm.

– Det känns väldigt kul att vår första svenska butik öppnar just på Biblioteksgatan, där hamnar vi i gott sällskap. Arkets butik i Stockholm öppnar våren 2018 men vi kommer att finnas online i Sverige och i 17 andra länder från och med vår första lansering på Regent Street i London i höst”, sa Lars Axelsson, vd för Arket, i en kommentar.

Men H&M-ledningens glädje varade inte länge. Fastigheten på Biblioteksgatan eldhärjades i november och planerna för Arket-konceptets första butik i Sverige fick kastas i papperskorgen.

Med varumärken som COS, Weekday, Cheap Monday, Monki, & Other Stories. Arket och kommande P 12 försöker H&M vässa bilden av sig själv.

LÄS OCKSÅ: H&M:s kommande flaggskepp drabbad av storbranden

Första Arken-butiken i London

Den första Arketbutiken öppnade på prestigegatan Regent Street i London och en andra i Covent Garden. Den första skandinaviska butiken finns i Köpenhamn.

Interiören i en av H&M:s två Arket-butiker i London.

När de nya butikerna i Stockholm slår upp portarna är oklart. Byggnadsloven är inte klara, företagets befinner sig i en dialog med stadsbyggnadskontoret i Stockholm

– Det är lite saker som saknas så det är inte färdigt för beslut. Bland annat är det några av de yttre ändringarna på fasaden och tillgängligheten, till exempel hur personer som sitter i rullstol ska komma fram i lokalen, säger byggnadslovshandläggare, Mary Tjernström.

Från H&M:s sida är man fortfarande förtegen om projektet:

– Jag kan bekräfta att H&M-gruppen kommer att öppna något nytt, spännande i dessa lokaler. För närvarande är det för tidigt att berätta mer. Men vi ser fram emot att återkomma med mer information längre fram, säger H&M:s informationschef Kristina Stenvinkel.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen