Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är bästa prylarna att fynda på mellandagsrean

Det går fortfarande att göra schysta klipp under mellandagsrean, visar Prisjakts undersökning. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt. Foto: Prisjakt

Löparskor, pc-datorer, tv-apparater och hörlurar. 

Vill du sätta sprätt på pengarna du har fått i julklapp är det där fyndchanserna är allra störst, enligt en undersökning från Prisjakt. 

– Men håll koll på prishistoriken för produkterna så du ser att det faktiskt är ett unikt lägstapris, säger Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt. 

Trots allt tuffare konkurrens från Black friday går det fortfarande att göra kanonfynd. 

Det gäller särskilt om du vet vad du är ute efter och om du gör lite research.  

Jämförelsesajten Prisjakt har jämfört priserna för 12 000 av de mest populära produkterna under en vanlig dag i december i fjol med priserna under mellandagsrean. 

– Vi ser att mellandagsrean fortfarande är en väldigt stor rea. Hela 34 procent av produkterna var billigare under mellandagsrean i fjol än under en vanlig dag i december. Men vi såg också, precis som under Black friday, att en femtedel av produkterna var dyrare på mellandagsrean än under en vanlig dag, säger Carl Vult von Steyern.   

Det bästa sättet att slippa bli lurad är att kolla på prishistoriken för den eller de produkter du vill köpa. Med en historisk överblick får du snabbt en uppfattning om en reapriset i en butik eller webbshop verkligen är ett bra pris eller inte. 

Du som är ute efter en ny tv har goda chanser att hitta en till fyndpris under mellandagsrean. Foto: RONNY JOHANNESSON

Störst prisnedgång för pc-datorer 

Du som är ute efter en ny tv-apparat, löparskor, en pc-dator, hörlurar eller tv-spel som Playstation 4 eller Xbox One har goda chanser att göra schysta klipp under mellandagsrean. I de produktkategorierna var sänktes nämligen priserna på flest produkter. 

Men den som är ute efter en klocka eller parfym bör vara extra uppmärksam på priset – där var det nämligen fler produkter som fick ett högre pris under mellandagsrean än under en vanlig dag i december. 

Eftersom handeln i dag är så kampanjdriven är möjligheterna att komma över saker till bra priser egentligen rätt bra under hela året. 

– Det är inte befogat att ”springa över varandra” i butiker under mellandagsrean, som man har gjort historiskt sett. I dag kan du egentligen bara luta dig tillbaka och vänta in en bra kampanj, säger Carl Vult von Steyern.     

Bästa tipsen: Så slipper du bli besviken under rean

1. Gör research. Kolla produktens prishistorik så att du får en uppfattning om hur bra reapriset verkligen är. Prishistorik hittar du till exempel på Prisjakt eller på andra jämförelsesajter. 

2. Skriv en lista på det du behöver och sätt en budget, så minskar risken att du ”rycks med” och handlar för mycket eller köper onödiga saker.  

3. Verkar det som ett en deal under mellandagsrean inte är särskilt bra – vänta. Produkten kan prissänkas längre fram, vid en annan rea eller en kampanj. 

4. De stora reorna är kanske inte alltid bäst. Varje bransch har sin livscykel och släpper nya produkter någon eller några gånger per år. Ju närmare släppet av nya produkter man kommer desto större är chansen att de gamla årsmodellerna reas ut. 

5. Handlar du online bör du räkna med fraktkostnaden när du jämför priser med produkter som säljs i en fysisk butik. 

6. Har du inte koll på en specifik handlare online – läs omdömen och se vad andra konsumenter tänker och tycker. 

 

Källa: Carl Vult von Steyern, Nordenchef på Prisjakt   

 

Så här ändrade sig priserna

Pc-datorer: 27 % av produkterna gick upp i pris under mellandagsrean, 62 % gick ner i pris. Genomsnittlig prisnedgång var 23%.  

 

Löparskor: 18 % av produkterna gick upp i pris under mellandagsrean, 39 % gick ner i pris. Genomsnittlig prisnedgång var 16 %.  

 

Playstation 4: 25 % av produkterna gick upp i pris under mellandagsrean, 42 % gick ner i pris. Genomsnittlig prisnedgång var 17 %.  

 

Xbox One: 23 % av produkterna gick upp i pris under mellandagsrean, 44 % gick ner i pris. Genomsnittlig prisnedgång var 18 %. 

 

Jackor: 18 % av produkterna gick upp i pris under mellandagsrean, 27 % gick ner i pris. Genomsnittlig prisnedgång var 14 %.  

 

Tv-apparater: 10 % av produkterna gick upp i pris under mellandagsrean, 40 % gick ner i pris. Genomsnittlig prisnedgång var 14 %. 

 

Hörlurar: 21 % av produkterna gick upp i pris under mellandagsrean, 44 % gick ner i pris. Genomsnittlig prisnedgång var 15 %. 

 

Klockor: 28 % av produkterna gick upp i pris under mellandagsrean, 21 % gick ner i pris. Genomsnittlig prisnedgång var 7 %. 

 

Parfym: 32 % av produkterna gick upp i pris under mellandagsrean, 22 % gick ner i pris. Genomsnittlig prisnedgång var 9%.   

 

Uppgifterna kommer från Prisjakt.nu, som jämfört priserna för de 12 000 mest populära produkterna i samtliga kategorier under en vanlig dag i december (13/12 2017) med priserna under mellandagsrean i fjol.  

Annons: