Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guldet rekorddyrt efter Irans missilattack

Konflikten trappades upp när USA dödade toppgeneralen Qassem Soleimani. Han Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Guldpriset är nu det dyraste det har varit på sju år. På bilden svenska Riksbankens guldtackor från guldreserven. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Konflikten mellan Iran och USA har lett till förändringar i världsekonomin.

Efter Irans missilattack natten mot onsdag har priset på guld ökat markant och är nu det dyraste på sju år, rapporterar Bloomberg.

Men drivmedelspriserna sjönk på onsdagsmorgonen.

Efter Irans missilattack mot två militära baser i Irak har priset på guld ökat. 

Enligt Bloomberg steg guldpriset med två procent och ligger nu på 1 600 dollar per uns, motsvarande omkring 15 000 svenska kronor. Guldpriset är nu det dyraste det har varit på sju år.

Bloomberg erfar att priset på guld kan komma att stiga till så mycket som 1 625 dollar per uns vilket bland annat beror på att investerare söker skydd från negativitet på aktiemarknaden samt det spända läget i Mellanöstern.

Bensinpriset sjönk på onsdagsmorgonen

Även oljepriset har stigit och Brentoljan (den som främst kommer från Nordsjönområdet) var som mest uppe på närmare 71 dollar under natten till onsdag för att senare på morgonen falla tillbaka till ungefär till 69 dollar per fat, motsvarande omkring 654 svenska kronor. Nattens snabba prisryck uppåt var en direkt följd av missilattackerna mot amerikanska baser i Irak.

Samtidigt steg priset på WTI–oljan med nästan 1,3 procent vilket innebär att ett fat ligger på 63,46 dollar, motsvarande närmare 600 svenska kronor.

Bensinpriset sjönk med 10 öre på onsdagsmorgonen och var åter på samma nivå som vid den senaste höjningen.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

I går kom nyheten att bensinpriset höjs till följd av konflikten i Mellanöstern. Höjningen låg på tio öre vilket var lägre än vad experter hade befarat. 

Nu på onsdagsmorgonen sänkte flera oljebolag priset på bensin med tio öre.  Först ut var Circle K, medan OKQ8 avvaktade. En liter 95-oktanig bensin kostar 16,13 vid flertalet bemannade stationer. 

Enligt sajten bensinpriser.nu finnas det allra lägsta bensinpriset i Sverige på St1 i Älmhults där deras obemannade station tar 15,31 för en liter bensin.

Dieselpriserna påverkades inte av morgonens prissänkning på bensin. Priset ligger kvar på oförändrade 16,93. 

I september utbröt en liknande oro som den som nu sprider sig. Den gången gällde det de mystiska drönarattackerna mot oljeproduktionsanläggningar i Saudiarabien där Iran anklagades för att ligga bakom aktionerna.

Attackerna fick olje- och bensinpriserna att rusa och bensinen steg den gången med 40 öre litern.

176 döda efter att Boeing–plan kraschade i Iran

Var på väg till Ukraina – ingen ombord överlevde
Annons: