Guldbrev stäms – anklagas för att vilseleda sina kunder

Konsumentombudsmannen (KO) stämmer Guldbrev AB för vilseledande uppgifter om priset på guld. 

– Deras marknadsföring är så vilseledande att att så många blir lurade av den. Vi har fått ta emot så många anmälningar och de har inte gjort några direkta ändringar av vikt i alla fall. Det ser lika illa ut fortfarande, säger processrådet Pär Magnusson. 

KO yrkar att Patent- och marknadsdomstolen vid vite förbjuder Guldbrev att marknadsföra sin produkt på en rad punkter som man menar är direkt vilseledande och ibland saknar förankring i verkligheten. Ett vite kommer i så fall att ligga på 1–3 miljoner kronor. 

Konflikten handlar bland annat om att Guldbrev inte är bunden vid den prislista som man själva publicerat på sin hemsida.

Enligt KO är det inte heller möjligt för kunden att uppfylla de förutsättningar som gäller för att få det utlovade priset.

– Det de mesta blir vilseledda av är att man målar upp att man ska få ett betydligt högre pris än vad man egentligen får, säger Pär Magnusson.

”Ångerrätten extra ful”

Avtalsvillkoren mellan kund och Guldbrev är alldeles för otydliga.

– Ångerrätten tycker jag är lite extra ful, att man måste gå in och häva avtalet trots att man aldrig accepterat att sälja till ett visst pris, säger Pär Magnusson.

KO slår också ner på att ett tidtagarur används på hemsidan ”som förmedlar eller riskerar att förmedla intrycket av att det finns ett samband mellan uret och det guldpris som placerats i direkt anslutning till detta”. 


SÅ MARKNADSFÖR GULDBREV SINA TJÄNSTER: 

https://www.youtube.com/watch?v=9RQ5wDhP0Vc

Guldbrev lovar även en prisgaranti men det är enligt KO alldeles för otydligt.

Bland de mer flagranta exemplen är Guldbrevs egen webbplats som ska ge kunden råd och tips om vilka guldhandlare som ger det bästa priset. Sju handlare finns med och de fyra som lovar de bästa priserna är alla knutna till Guldbrev. De tre konkurrenterna hamnade längst ner. Enligt KO strider detta mot marknadsföringslagen. 

100 anmälningar sedan 2010

Sedan 2010 har Konsumentverket tagit emot runt 100 anmälningar mot Guldbrev. Det innebär att klagomålen började strömma in redan året efter det att Guldbrev började sin verksamhet 2009. 

– I de allra flesta fall handlar det om att priset inte lever upp till ens förväntningar. Det har marknadsförts ett pris men när man väl får värderingen så stämmer den inte överens med den förväntan man haft, berättar juristen Anna Hult för Expressen nyligen. 

Anna Hult, jurist.
Foto: Konsumentverket / Konsumentverket

Guldbrev sticker dessutom ut på det sättet att det bolagets konkurrenter klarat sig från anmälningar.

Guldbrev AB har via sin presskontakt Kristian Stålberg bemött anklagelserna.

– Vi har köpt guld av över 100 000 kunder och de allra flesta är nöjda. Informationen vi fått från Konsumentverket är att mindre än en promille meddelat att de är missnöjda. Ambitionen är så klart att bara ha nöjda kunder men dit har vi inte nått ännu och vi jobbar ständigt med att förbättra kundupplevelsen, har Stålberg sagt till Expressen.

TV: ”Jag älskar guld”

Investeraren om råvaror i Ekonomistudion.