Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göran Persson: Så ska det bli ordning på Swedbank

Göran Persson är förslagen som räddaren i nöden av Swedbank. Nästa vecka väntas han bli vald till ny styrelseordförande i den skandalomsusade banken.
Foto: Anna-Karin Nilsson / Expressen
Swedbank behöver inte bara en ny styrelseordförande utan också en ny vd efter sparkade Birgitte Bonnesen.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Göran Persson är utvald till räddaren av Swedbank.

Nästa vecka stiger han in på scenen på Folkets hus i Stockholm för att väljas till ny ordförande för storbanken.

Den tidigare statsministern ser fram emot uppdraget.

– Det handlar om att återvinna initiativet och förtroendet, säger han och berättar om planen hur förtroendet för banken ska återerövras.

På onsdag förmiddag i nästa vecka väljs Göran Persson till ordförande för storbanken Swedbank, en bank med drygt 7 miljoner privatkunder och företags- och organisationskunder i Sverige och Baltikum. Platsen är Folkets hus i Stockholm där banken håller sin extrastämma.

Inför extrastämman skrev valberedningen om sitt förslag att få in Göran Persson i styrelsen:

”Göran Persson kommer att bidra i styrelsearbetet genom sitt samhällsengagemang och med sin erfarenhet såsom ledare både inom offentlig och privat verksamhet, samt från att leda styrelsearbetet i både statligt ägda och privata bolag”.

Och indirekt är han föreslagen som räddaren i nöden för storbanken.

– Göran har en imponerande meritlista, ett brett internationellt kontaktnät och erfarenhet av finansiell verksamhet. Han har dessutom ett stort samhällsengagemang som passar väl i Swedbanks kultur. Att han dessutom har erfarenhet från Sparbanksrörelsen är ett extra plus, sa valbrredningens ordförande Lennart Haglund när valberedningens ordförande offentliggjordes.

I en exklusiv Expressen-intervju inför stämman berättar Göran Persson nu om planen för att få ordning och reda på Swedbank.

Göran Persson stiger in i en bank där det är allt annat än lugnt - snarare hela havet stormar med anklagelser om penningtvätt, brottsmisstankar och polisrazzior på bankens huvudkontor i Sundbyberg.

Swedbanks turbulenta turer

Vd:n Birgitte Bonnesen fick sparken den 28 mars - bara en timme innan årsstämman i Folkets hus.  Banken leds nu av tillförordnade chefen Anders Karlsson.

Styrelseordförande Lars Idermark lämnade i all hast sitt jobb den 5 april när snålblåsten kring banken tilltog och medlemmarna i Södra Skogsägarna, där han är vd och koncernchef, ansåg att han skulle ägna mer tid åt sin egen arbetsplats. Styrelsens arbete leds sedan den 5 april av vice ordföranden Ulrika Francke.

Anklagelser om penningtvätt i Baltikum. 

Ett överhängande hot om om miljardböter i USA på grund av den misstänka penningtvätten.

Pågående polisutredning som leds av Ekobrottsmyndigheten, EBM om misstankar att 15 av bankens storägare ska ha fått förhandsinformation om SVT:s Uppdrag gransknings kommande program om Swedbanks misstänkta penningtvätt.

Stora delar av styrelsen är ifrågasatt.

Det är i den banken som Göran Persson tar över ordförandeklubban på onsdag i nästa vecka. Huvuduppdrag: bringa ordning och reda i Swedbank.

– Det är ett stort, ett fint och ett allvarligt uppdrag, säger Göran Persson om ordförandejobbet i Swedbank.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Göran Persson fortsätter som JKL-konsult

Den tidigare socialdemoratiske statsministern är sedan 2007 ”senior advisor” på konsultbyrån JKL som ägnar sig åt ”strategisk kommunikation” med bland annat rådgivning och krishantering åt företagsledningar. Och Göran Persson tänker inte lämna PR-byrån JKL.

– Jag kommer att dra ner mitt engagemang där och på flera andra ställen. 

Du fortsätter på JKL?

– Jag drar ner över allt. Men jag kommer att vara kvar där.

Jobbet i Ålandsbankens styrelse - som gav honom ett årsarvode på 260 000 kronor - har han dock lämnat innan han tar över ordförandeposten i Swedbank.

Ser du fram mot nästa vecka?

– Det gör jag. Men med stor respekt, det är ett svårt uppdrag och det rymmer väldigt många stakeholders (intressenter) vilket är viktigt att förstå. Det är en massmarknadsbank med ohyggligt många privatkunder och företagskunder. Det finns i botten. Men det är också ett stort företag med 15 000 anställda. Dessutom med väldigt många enskilda aktieägare. Ovanpå det en systemviktig bank för samhället. Det är ett stort, ett fint och ett allvarligt uppdrag.

Göran Perssons plan för Swedbank

En del kritiker tycker att du saknar den bankerfarenhet som kan behövas på den här posten.

– Det är klart att en styrelse ska vara så sammansatt att den speglar olika delar av bankens utmaningar. Jag vill nog kanske tro att jag har en del erfarenhet som kan vara av glädje för banken.

Vad blir största utmaningen när du går in som ordförande?

– Det handlar om att återvinna initiativet och förtroendet. Jag tror säkert att banken jobbar seriöst och duktigt. Men man måste bli bättre och också övertyga omgivningen och myndigheterna om att man gör rätt, säger han om planen för att få ordning på Swedbank.

Har banken varit aningslös?

– Nej, det vill jag inte säga och tillägger att han inte vill utveckla sina tankar förrän extrastämman är genomförd.

Men han är i full färd med planeringen inför övertagandet av ordförandeklubban i Swedbank och haft omfattande kontakter med företrädaren Lars Idermark och läst på ordenligt om banken.

Birgitte Bonnesens tid i banken är över sedan hon fick sparken. Styrelsen med Göran Persson måste nu hitta en ny vd.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Någon kontakt med tidigare vd:n Birgitte Bonnesen har Göran Persson dock inte haft.

Uppdraget i Swedbank ser ut att bli välbetalt. Avgångna Lars Idermark hade ett totalt årsarvode på 2 540 000 kronor, enligt företagets årsredovisning.

Göran Persson avyttrar en del andra uppdrag, men stannar kvar som ordförande för statliga LKAB, en post som ger honom 560 000 kronor per år.

Göran Persson om livet som bonde med hustrun Anitra

Men styrelserummen i all ära – Göran Persson fortsätter med gummistövlarna på. Han säger med eftertryck att han inte tänker lämna sin gård i Sörmland. 

– Jag är trots allt aktiv bonde.

Du kör alltså vidare ute på gården Torp?

– Absolut. Torp är mitt hem, min bas och mitt stora projekt. Det har vi gemensamt Anitra och jag. Det kommer vi inte att släppa. Tvärt om.

Göran Persson med hustrun Anitra Steen.
Foto: JAN DÜSING

Göran Persson pratar lyriskt om sitt liv på landet med skogen och djuren.

– Det här med jordbruket och skogsbruket har varit oerhört kul. Jag trodde aldrig att jag skulle få den chansen. Att få ägna sig åt det jag har gjort de senaste tio åren ordentligt. Vi har byggt ett ordentligt jordbruk med allt från ett bostadshus, nya ladugårdar, ekonomibyggnader till nya djurbesättningar.

Nyligen var det kosläpp på Torp.

– Vi släppte ut 101 djur på bete för några veckor sedan. Det här projektet är på riktigt brukar jag säga. Förbaskat mycket trevligt folk träffar man också. Jord och skogsbruket är en underskattad sektor och försummad av samhället i övrigt.

Herefordkor är utmärkta kor, tycker Göran Persson.
Foto: MATTIAS HOLGERSSON

Herefordkor är vad som gäller för Göran Persson.

– Det är tålmodiga, lugna, snabbväxande, vackra kor. Det är fina djur. En bra förstako brukar man säga. En ras som är väldigt enkel att hantera.

Återstår att se om det blir lika lätt att styra Swedbank.

Göran Persson

Göran Persson, 70 år.

Hustru Anitra Steen, 70.

Bor: Den egna gården Torp i Sörmland där makarna bedriver jord och skogsbruk.

Jobb: Senior advisor/rådgivare hos konsultfirman JKL.

Ordförande i statliga gruvjätten LKAB.

Sveriges finansminister 1994-1996.

Statsminister 1996-2006.

Aktuell: väljs till styrelseordförande i Swedbank onsdagen den 19 juni.

Annons: