Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tusentals har missat skatteåterbäringen - så får du pengarna

Över en halv miljon svenskar hade inte anmält ett mottagarkonto inför deklarationen 2019 och riskerar att inte få sina pengar utbetalade. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Har du inte fått skatteåterbäringen än?

Sedan i fjol betalas skatteåterbäringen inte ut automatiskt för de som inte har anmält ett mottagarkonto hos Skatteverket.

Nu efterlyser Skatteverket de hundra tusentals berörda som inte fått sin skatt.

Av de över åtta miljoner svenskar som deklarerade i år var det 761 473 personer som inte i förväg hade anmält sina bankuppgifter till Skatteverket.

Efter ändrade regler den 22 november 2017 skickar Skatteverket inte längre automatiskt ut ett utbetalningskort till dem som inte har anmält ett mottagarkonto.

Måste kontakta Skatteverket

Det krävs alltså att den som inte har angett ett mottagarkonto (uppgett kontouppgifter) till Skatteverket kontaktar Skatteverket för att pengarna ska betalas ut.

– I första hand ska man anmäla ett konto hos oss. I annat fall kan man kontakta oss och så skickar vi en betalningsavi manuellt, säger Martin Fång, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

I annat fall stannar pengarna kvar på skattekontot tills den dagen det har gått tio år. Då försvinner pengarna helt. Men det är enligt Martin Fång, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, väldigt ovanligt.

Skatteverket har inte längre någon skyldighet att skicka ut utbetalningskort till de som inte uppgett bankkontonummer för skatteåterbäringen. Foto: (C) JOHAN VALKONEN 1 / STELLA PICTURES

Man kan när som helst kontakta Skatteverket och be om att en utbetalningsavi ska skickas, men det sker alltså inte längre per automatik. Undantaget är dödsbon.

Bakgrunden till regeländringen är ekonomisk. Men Skatteverket har enligt Martin Fång inte heller någon lagstadgad skyldighet att dela ut avierna.

– De kostnader vi får betala för att skicka ut utbetalningsavierna har successivt ökat eftersom hela samhället i sig går ju ifrån den här typen av hanteringar, säger han och fortsätter:

– Men sen kan man lägga till att om man lusläser reglerna i skatteförfarandelagen så vi ska betala ut till ett mottagarkonto om det inte finns särskilda skäl.

Tidigare har Skatteverket inte prövat frågan om särskilda skäl utan har skickat ut ett utbetalningskort till alla som inte har haft ett mottagarkonto. Men det har deras rättsavdelning alltså bedömt att myndigheten inte är skyldiga till det.

Skatteverket efterlyser hundra tusen

Över två miljoner svenskar får sin skatteåterbäring redan i april. Men i april rapporterade Expressen om att 134 000 personer inte fått ut sina pengar på grund av att de missat.

Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

– Vi tror att de flesta av dem missat att man behöver anmäla ett konto för att få en automatisk utbetalning av pengarna, sade Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket då till Expressen.

I början på juni efterlyste Skatteverket återigen drygt 131 000 personer vars pengar låg kvar skattepengarna på skattekontot.

Vanligast är det faktiskt att unga personer födda mellan 1997-2000 inte har anmält ett mottagarkonto för skattedeklarationen, enligt siffror från Skatteverket som tagits fram åt Expressen.

Huruvida de nya reglerna har lett till att fler har pengar innestående på sina skattekonton som inte utnyttjas har Martin Fång på Skatteverket inga siffror på.

– Man kan rimligen anta att det kan ha haft den effekten, säger han.

Så registrerar du ditt konto hos Skatteverket

Med en e-legitimation kan du enkelt anmäla kontonummer på följande sätt:

Via e-tjänsten Skattekonto. Du kan göra det nu på direkten.

När du deklarerar via e-tjänsten. Inkomstdeklaration, både på webbplatsen och i Skatteverkets app.

Det går också att anmäla utan inloggning via bankgirot.se eller beställa en blankett från Skatteverket.

Källa: Skatteverket