Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygbolaget Bra betalar bara tillbaka 25 procent

Flygbolaget Bra befinner sig under rekonstruktion och kan bara betala tillbaka 25 procent för inställda flyg, uppger man.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kunder som köpt en flygresa hos bolaget Bra, som ställts in, erbjuds bara 25 procent av pengar tillbaka – eller en ersättningsbiljett.

Detta trots att det strider mot ett beslut i allmänna reklamationsnämnden.

Men flygbolaget befinner sig i rekonstruktion och kommer därför inte fullt ut att ersätta resenärerna.

Flygbolaget Bra befinner sig sedan 6 april i en företagsrekonstruktion och all egen trafik är pausad tills vidare. Större delen av personalen permitterades under våren.

De kunder som köpt en flygresa som blivit inställd erbjuds nu 25 procent av pengarna tillbaka, enligt den rekonstruktionsplan flygbolaget presenterat.

Alternativet är att ta en ersättningsresa. Väljer man detta har man möjlighet att resa på den inom ett år, eller senast den 30 september 2021. Den får användas på valfri destination och får överlåtas till någon annan om man själv inte kan resa. Men detta gäller bara om rekonstruktionen kan avslutas som det är tänkt, skriver Bra i ett pressmeddelande, enligt Sydsvenskan.

ARN har fått in många ärenden

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som fått in en mängd anmälningar mot flygbolag och resebyråer i samband med coronakrisen, slog nyligen fast att om ett flygbolag ställer in en flygresa så har resenären rätt till ombokning eller återbetalning av hela kostnaden för resan i kontanter.

Återbetalning genom vouchers kan endast ske om resenären accepterar det skriftligen.

– Det här är en rätt som konsumenten har gentemot flygbolaget. Resebyråer kan endast hållas ansvariga för fel och brister i själva förmedlingen, uppgav Marcus Isgren på ARN.

Men eftersom flygbolaget Bra befinner sig i rekonstruktion kommer man inte att fullt kunna återbetala de resenärer som fått sina resor inställda, meddelar man nu.

Bra uppger att man har fokus på att starta upp trafiken igen under september månad, och planerar att öppna bokningen i augusti

Annons: