Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flodvåg av anmälningar om bluffreor under Black Friday

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Black Friday är en reafest från USA som blivit allt större i Sverige.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mediamarkt är en av de butiker som har anmälts.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Även Åhléns anklagas för bluffreor i flera anmälningar.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Konsumentverket har fått in ett hundratal anmälningar om bluffreor i samband med Black Friday.

Bland annat anklagas Åhléns, H&M och Mediamarkt.

I år har myndigheten tagit krafttag mot problemet.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Tidigare om åren har Konsumentverket varnat för falska reor i samband med Black Friday. Flera butiker höjer priserna för sina varor inför reafesten – för att prissänkningen sen ska verka större.

Eller så påstår de att priset har varit högre än det har varit.

Konsumentverket har nu skärpt sin tillsyn för att avslöja bluffreorna. Man har i år tillsatt en arbetsgrupp som har gjort stickprover på aktuella reor.

Konsumentverkets stickprover

– Vi håller på att sammanställa resultatet av stickprovskontrollen. Det är ett omfattande material som kommer att ta flera veckor att sammanställa, säger Sara Lindmark på myndighetens presstjänst till Nyhetsbyrån Siren. 

Enligt Siren har samtidigt ett hundratal anmälningar om falska reor kommit in från privatpersoner. Bland de anmälda företagen finns flera jättar – som H&M, Åhléns, Zalando och Mediamarkt.

”Prislappen visar två pris 525:- vit lapp på samma lapp rödmarkerat 169:- Vid inslagning tog jag bort denna prislapp o under ytterligare en där tydligen det ordinarie priset stod 169:- Känns verldigen inte ok”, skriver en person som handlat en presentförpackning med nagellack på Åhléns.

Anmälningar om prishöjningar

En person som anmält H&M skriver:

”2-packjoggers har fram tills förra veckan kostat 299kr. Precis innan Black week höjde de till 349kr.” 

I ytterligare en anmälan berättar en kvinna att hon köpte en Samsung-tv på Mediamarkt för 12 990 kronor i början av november. Sen, när tv:n reades ut för 10 990 kronor, fick hon tillbaka 2 000 kronor.

Men så höjdes priset igen, enligt kvinnan.

”Idag den 27 november lägger Mediamarkt upp en ny annons på samma tv:n och r står det att den kostade tidigare 19990 men nu kostar 12990!/.../Att höja priset på teven på black fridag och sedan påstå att de har reat ut priset är bara pinsamt!” skriver hon till Konsumentverket.

Förra året förbjöd konsumentombudsmannen Intersport, Sportamore och Ur & Penn att använda flaska påståenden om varornas ordinarie pris.

Extra högt tryck väntas hos Postnord: ”Det kan ta någon extra dag”

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

Annons: