Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fars dag: 29 tips på presenter som alltid fungerar – och 4 du ska undvika

Andra söndagen i november firas fars dag.

I Sverige har vi firat papporna sedan 1931, men traditionen sträcker sig så långt tillbaka som till medeltiden.

Vi guidar dig till hur du ska fira fars dag, vilka presenter som alltid funkar och vad du aldrig ska ge bort.

Fars dag är andra söndagen i november i Sverige, Norge, Island, Finland och Estland. Då uppvaktar vi våra pappor med  presenter och blommor.

Vad vill en pappa ha i fars dag-present?

Enligt Hans Tjernström, presschef på Svensk handel, är det liten skillnad mellan fars dag och mors dag. Både pappor och mammor vill ungefär ha samma saker:

– Män vill bli bjudna på middag. Vi tolkar det som att de vill ha kvalitetstid med sina barn. Det är vad de flesta tänker på, har Hans Tjernström tidigare sagt.

Vi lägger inte så stora pengar på presenter på fars dag. Tumregeln är en present på 200–300 kronor, om man har råd. 

– Det är mer som en gest och för att visa uppskattning, säger Tjernström.

Det är förstås en sak som skiljer papporna och mammorna: 

– Klassikern är slipsen. Men även en tröja eller skjorta. Andra saker är en bok, choklad eller en flaska vin, säger Hans Tjernström.

Numera finns också lite dyrare alkoholfria viner för den som hellre önskar det. 

Det här kan du köpa till din pappa

Missa inte de uppenbara presenterna. Om han hintar att han vill ha skruvdragare eller en helt vanlig brun plånbok, ge honom det. Vet han inte riktigt vad han önskar kan du förslagsvis välja något av detta:

Sex bra teknikpresenter till pappa

Här finns presenter i alla prisklasser. Om du vill hålla budgeten fungerar det fint med något tillbehör till befintlig hemelektronik. 

Nya hörlurar. In ear eller on ear/over ear. Ta sådana han brukar gilla. Eller varför inte bluetooth-lurar?

Aktivitetsklocka. Här kan du se vilken som passar bäst. Kanske en Fitbit Ionic, Fitbit Versa eller Apple Watch Series 3?

Ett retrospel. Om han pratat om hur bra spelen var till första Playstation eller Nintendos NES, så varför inte ge honom ett av dem?

Dator eller surfplatta. Du får kanske gå upp lite i pengar. Här är en guide till bästa billiga bärbara datorn och bästa surfplattan.

■ En tv. Utbudet är stort och priserna sjunker stadigt. Här är en guide hur du hittar rätt modell. 

Högtalare. De flesta vill omges av musik. Varför inte trådlösa högtalare? 

En powerbank. En smart present till den med en smartphone. 

Presenter med mat och dryck

Sätt budgeten först och välj därefter. 

Bjud på middag. Har du en mycket liten budget så gör ett eget presentkort och bjud pappa på hemlagat. Annars kan du kanske ta ut honom på restaurang. 

Lyxiga kaffebönor. Gillar han kaffe? Köp kaffe i lösvikt. Har han ingen kaffekvarn så be att få kaffet malt. Funkar också med te om han föredrar det.

En flaska starkt. Ge aldrig alkoholhaltiga drycker till någon du inte känner väl. Annars finns ett stort utbud av ölsorter, viner och starksprit att välja mellan. Självklart finns det också alkoholfria alternativ. Satsa på något med snygg etikett om du är osäker och ska välja mellan två sorter. Ta hjälp av den proffsiga personalen på Systembolaget.

Choklad. När det gäller choklad ska du helst välja något personligt. Principen är att ju vanligare tillverkare desto mindre bra gåva. Det ska se ut som att du valt med omsorg. Många älskar Aladdin, men det kanske inte är speciellt personligt.

Chark. Har du en bra saluhall i närheten kan du botanisera där. Du kommer att hitta ovanliga charksorter som skulle passa perfekt. 

Termosmugg. Perfekt att ta med. Kaffet håller sig varmt längre. 

 

Kläder att ge bort i present

Slips. Jo, det är den vanligaste farsdagspresenten. Anledningen är att alla män behöver en slips då och då, men få gör ett aktivt val att köpa en slips. Vi du variera dig lite kan du köpa en matchande näsduk till bröstfickan med slipsen, eller varför inte en matchande skjorta? Undvik dock ironiska slipsar med festliga motiv.

Halsduk. Svårare att ge än slips. De flesta har säkert upplevt första snön före fars dag och rustat sig med handskar, halsduk och mössa. 

Skjorta. Kan det vara mannens vanligaste plagg? Kolla vad han brukar använda, välj något snarlikt, men inte lika dant. 

Manschettknappar. Tänk manschettknappar som en livsstilspresent eller ett statement. Ett par diskreta manschettknappar visar vad han gillar och motiven är oändliga. Runt 500 kronor för snygga knappar.

 

LÄS MER: Guide: Tänk på det här innan du tar ett lån 

 

Grooming – presenten att ställa i badrummet

After shave. Amerikanska sajter rekommenderar "Old Spice" för att pappa ska lukta som farfar. "Old Spice" ingick i en ung mans repertoar på 1970-talet. Ett tips är att ta reda på vad pappa använder vanligtvis. Kolla upp de aktiva beståndsdelarna, så som en doftnot om det är en parfym, och se om det finns en gemensam nämnare. Hitta sedan någon doft som ligger nära, eller välj någon som bryter av helt. 

Rakborste och raktvål. Varför inte ett litet set med rakborste, kopp och hållare till rakhyvel? Det ser trevligt ut i badrumsskåpet och är oftast inte det som pappan själv köper när han är ute på shoppingrundan.

Rakapparat. Det finns ett antal modeller både för rakning och trimning. 

Hudvårdsprodukter. Ger du bort en produkt till en ovan man behöver du även berätta och kanske visa hur den ska användas.

Världens bästa pappa. Har du liten budget, ge något litet - som visar mycket kärlek. Foto: Shutterstock

Det här ska du absolut inte köpa

Vissa typer av presenter är inte lika laddade för män som för kvinnor. Att ge bort en skruvdragare till en ohändig man är inte lika laddat som att ge en dammsugare till en kvinna. Men de här sakerna ska du kanske undvika att ge bort:

Sexleksaker. Personliga gåvor är bra, men blir det för privat?

Något från närbutiken som lotter, färdiginslagna chokladkartonger eller deodorant till extrapris. Tyder på dålig fantasi.

En slips med roliga motiv. Det där är bara elakt. Nästan lika uselt som hygienprodukter. 

Upplevelsepresenter. Det kanske är bra för vissa, men tänk efter en gång extra. Risken är stor att han inte vill åka luftballong, eller gå på ölprovning. Han kommer inte att gå och presenten blir som ett dåligt samvete under det året som går tills presentkortet upphör att gälla. Källa: Telegraph 

 

LÄS MER: Ångerrätten - det här har du rätt till

 

Varifrån kommer fars dag?

Under medeltiden hedrades goda pappor på helgonet Josef av Nasarets dag, den 19 mars. Josef var Jungfru Marias make och Jesus styvpappa i den kristna tron.

Sankt Josefs dag kom med de spansktalande till Nord- och Sydamerika. Det skulle dröja till början av 1900-talet innan fars dag började firas på allvar i USA.

Varför firar vi fars dag?

Första pappan att firas var en veteran från inbördeskriget 1861–1865. William Jackson Smart hade förlorat sin hustru i barnsäng och som ensamstående pappa tagit hand om de sex minderåriga barnen på egen hand. Dottern Lonora tyckte att pappan hade gjort ett så bra jobb att han förtjänade en dag. En fars dag.

Lonora övertygade människorna i hemstaden Spokane, Washington och traditionen att fira sin pappa spred sig snabbt över USA och världen. Till Sverige kom fars dag 1931 med hyllningar och presenter.

När firas fars dag i världen?

Fars dag firas lite olika över världen. I USA firas dagen den tredje söndagen i juni. Sverige tog efter, men flyttade fars dag till andra söndagen i november efter påtryckningar från handeln. Anledningen var att fars dag låg för nära Mors dag

 

LÄS MER: Öppet köp och reklamation – det här gäller

LÄS MER: Konsumentköplagen – här är reglerna som gäller 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!