Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fars dag 2019 – tips på perfekta presenter

Foto: Vasyl - stock.adobe.com / ©Vasyl - stock.adobe.co

Fars dag närmar sig med stormsteg.

Har pappa önskat sig något annat än snälla barn i år, så kan det vara lite knepigt att komma på present.

Här är några förslag som garanterat gör succé.

Det här kan du köpa till din pappa

Missa inte de uppenbara presenterna. Om han hintar att han vill ha skruvdragare eller en helt vanlig brun plånbok, ge honom det. Vet han inte riktigt vad han önskar kan du förslagsvis välja något av detta:

Sex bra teknikpresenter till pappa

Innan du bestämmer dig för att ge bort teknik, tänk över om det är ett hållbart val. Elskrot och kasserade teknikprylar är en stor klimat- och miljöbov.

■ Nya hörlurar. Vi lyssnar allt mer på musik och poddar i hörlurar, och de slits fort. Försök kolla av vilken sort pappa är intresserad av.

■ Ett retrospel. Om han pratat om hur bra spelen var till första Playstation eller Nintendos NES, så varför inte ge honom ett av dem?

■ Dator eller surfplatta. Du får kanske gå upp lite i pengar. Här är en guide till bästa billiga bärbara datorn och bästa surfplattan.

■ En tv. Utbudet är stort och priserna sjunker stadigt. 

■ Smarta högtalare. Flera företag har på senaste tiden släppt egna versioner av smarta högtalare. Ett bra alternativ till någon som ”har allt” och om du vill lägga lite mer pengar

■ En powerbank. En smart present till den med en smartphone.

Hållbara presenter på Fars dag

■ Välgörenhet. Ge bort ett träd i Etiopien, en höna hos en kenyansk familj eller ett sanitetskit till en familj på flykt. Urvalet av den här typen är enormt, och det finns mängder av trovärdiga organisationer som säljer.

■ Ge bort ett dagsverke. Behöver pappa hjälp att måla om sommarstugan, städa garaget eller sortera någonting han samlar på? Ge bort din arbetsinsats, det är både billigt, hållbart och ett sätt för dig och pappa att komma närmare varandra.

■ Second hand-fynd. Hitta något i andra hand. Många stereotypa pappa-saker som verktyg och teknikprylar finns i överflöd på andrahandsmarknaden, så nåt ska man nog komma på till fars dag. 

Presenter med mat och dryck

Sätt budgeten först och välj därefter.

■ Bjud på middag. Har du en mycket liten budget så gör ett eget presentkort och bjud pappa på hemlagat. Annars kan du kanske ta ut honom på restaurang.

■ Lyxiga kaffebönor. Gillar han kaffe? Köp kaffe i lösvikt. Har han ingen kaffekvarn så be att få kaffet malt. Funkar också med te om han föredrar det.

■ En flaska starkt. Ge aldrig alkoholhaltiga drycker till någon du inte känner väl. Annars finns ett stort utbud av ölsorter, viner och starksprit att välja mellan. Självklart finns det också alkoholfria alternativ. Satsa på något med snygg etikett om du är osäker och ska välja mellan två sorter. Ta hjälp av den proffsiga personalen på Systembolaget.

■ Choklad. När det gäller choklad ska du helst välja något personligt. Principen är att ju vanligare tillverkare desto mindre bra gåva. Det ska se ut som att du valt med omsorg. Många älskar Aladdin, men det kanske inte är speciellt personligt.

■ Chark. Har du en bra saluhall i närheten kan du botanisera där. Du kommer att hitta ovanliga charksorter som skulle passa perfekt.

■ Termosmugg. Perfekt att ta med. Kaffet håller sig varmt längre.

Kläder att ge bort i present

■ Slips. Jo, det är den vanligaste farsdagspresenten. Anledningen är att alla män behöver en slips då och då, men få gör ett aktivt val att köpa en slips. Vi du variera dig lite kan du köpa en matchande näsduk till bröstfickan med slipsen, eller varför inte en matchande skjorta? Undvik dock ironiska slipsar med festliga motiv.

■ Halsduk. Svårare att ge än slips. De flesta har säkert upplevt första snön före fars dag och rustat sig med handskar, halsduk och mössa.

■ Skjorta. Kan det vara mannens vanligaste plagg? Kolla vad han brukar använda, välj något snarlikt, men inte lika dant.

■ Manschettknappar. Tänk manschettknappar som en livsstilspresent eller ett statement. Ett par diskreta manschettknappar visar vad han gillar och motiven är oändliga. Runt 500 kronor för snygga knappar.

LÄS MER: Guide: Tänk på det här innan du tar ett lån

Grooming – presenten att ställa i badrummet

■ After shave. Amerikanska sajter rekommenderar "Old Spice" för att pappa ska lukta som farfar. "Old Spice" ingick i en ung mans repertoar på 1970-talet. Ett tips är att ta reda på vad pappa använder vanligtvis. Kolla upp de aktiva beståndsdelarna, så som en doftnot om det är en parfym, och se om det finns en gemensam nämnare. Hitta sedan någon doft som ligger nära, eller välj någon som bryter av helt.

■ Rakborste och raktvål. Varför inte ett litet set med rakborste, kopp och hållare till rakhyvel? Det ser trevligt ut i badrumsskåpet och är oftast inte det som pappan själv köper när han är ute på shoppingrundan.

■ Rakapparat. Det finns ett antal modeller både för rakning och trimning.

■ Hudvårdsprodukter. Ger du bort en produkt till en ovan man behöver du även berätta och kanske visa hur den ska användas.

Det här ska du absolut inte köpa

Vissa typer av presenter är inte lika laddade för män som för kvinnor. Att ge bort en skruvdragare till en mindre händig man är inte lika laddat som att ge en dammsugare till en kvinna. Men de här sakerna ska du kanske undvika att ge bort:

■ Sexleksaker. Personliga gåvor är bra, men blir det för privat?

■ Något från närbutiken som lotter, färdiginslagna chokladkartonger eller deodorant till extrapris. Tyder på dålig fantasi.

■ En slips med roliga motiv. Det där är bara elakt. Nästan lika uselt som hygienprodukter.

■ Upplevelsepresenter. Det kanske är bra för vissa, men tänk efter en gång extra. Risken är stor att han inte vill åka luftballong, eller gå på ölprovning. Han kommer inte att gå och presenten blir som ett dåligt samvete under det året som går tills presentkortet upphör att gälla. Källa: Telegraph

Bianca Ingrossos kärleksfulla hyllning till sin pappa

Bianca Ingrosso skriver en kärleksfull hyllning till pappa Emilio Ingrosso på fars dag
Annons: