Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experter: Se upp med Skatteverkets lockrop

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: OLLE SPORRONG
Johanna Kull, sparekonom på Avanza. Foto: Avanza / Avanza
Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket. Foto: JEANETTE ANDERSSON / SKATTEVERKET
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: Fialotta Bratt / Skatteverket / Fialotta Bratt / Pressbild

Skatteverket lockar med tidig återbäring för de som är snabba att deklarera.

Men nu varnar sparekonomer för risken att missa avdrag om deklarationen trycks igenom i hast.

– Det finns en liten fara i att bara locka med att få pengarna snabbt, man kan missa saker, säger Frida Bratt på Nordnet.

De flesta svenskar har fått sina inkomstdeklarationer redan och på tisdagen klockan 07.00 öppnade Skatteverket för att lämna in deklarationer.

Myndigheten ser gärna att människor väljer att deklarera digitalt – och i år har de utlovat en rekordtidig skatteåterbäring som dyker upp på kontot innan påsk för de som deklarerar innan 2 april.

Men nu varnar flera sparekonomer för att det finns risker med myndighetens löften om snabba pengar.

 

”Finns en fara i att locka med att få pengarna snabbt”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, tror att människor kan lockas till att godkänna den redan ifyllda digitala deklarationen och därmed missa att göra viktiga avdrag som kan ge ytterligare pengar tillbaka.

– Jag förstår om Skatteverket vill ge folk en morot för att folk ska deklarera elektroniskt, men samtidigt tycker jag att det finns en liten fara i att bara locka med att få pengarna snabbt, säger hon.

Och fortsätter:

– Jag tycker att man ska stanna upp lite grann innan man trycker igenom för annars kan man missa både avdrag och andra saker.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, tycker också att man bör ta god tid på sig att deklarera och inte bara acceptera de uppgifter som Skatteverket fyllt i.

– Allt som oftast stämmer det, men det kan vara arbetsgivare som har rapporterat in fel eller liknande, det har hänt, säger hon.

 

Skatteverket: Självklart kan vissa bli lockade

Hon rekommenderar att gå in på Skatteverkets sida och studera den guide över avdrag som finns på hemsidan.

– Vänta inte till sista minuten för det har visat sig tidigare att flest fel görs i de deklarationer som kommer in sista dygnet, säger Johanna Kull.

Skatteverket med ger att det kan uppfattas som att de lockar människor att strunta i avdrag, men menar samtidigt att det är deras skyldighet att betala ut skatteåterbäring så snabbt det går.

– Det är självklart att en del kan bli lockade till att låta bli att göra sitt avdrag, men vi har inte sett någon sådan ändring i beteende, att antalet yrkanden har gått ned, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Han fortsätter:

– Om vi håller inne med pengar som vi skulle kunna betala ut, då sitter en massa människor och får inte sina egna pengar som de har rätt till. Mycket av vårt arbete går ut på att betala tillbaka så mycket som möjligt av alla pengar så fort som möjligt.