EU ska granska det statliga miljardregnet över Postnord

Mikael Damberg (S) var ansvarig näringsminister när det statliga stödet till Postnord beviljades.
Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU:s gransknig gäller de drygt 2,2 miljarder som danska och svenska skattebetalare pumpat in extra i Postnord.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Postnords ledning fick en förvarning från Bryssel om att det ska bli en ”fördjupad granskning” av statsstödet till Postnord.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

EU-kommissionen inleder en undersökning för att se om Danmark och Sverige har beviljat statligt stöd till Postnord i strid med EU:s regler. 

Det skriver Ekstrabladet. 

Mikael Damberg (S) var ansvarig svensk minister när beslutet togs.

– Vi tycker att kapitaltillskott vi fått är i enlighet med det regelverk som finns, säger Anna Kjellander, pressekreterare på Postnord Sverige.

Tidningen Ekstrabladet skriver att EU-kommissionen kommer att starta en undersökning för att se om det sätt som Sverige och Danmark beviljat statligt stöd till Postnord bryter mot EU:s regler. 

Bakgrunden är en anmälan från de danska åkarorganisationerna  ITD som i november 2017 via sina advokater gjorde en officiell anmälan till EU-kommissionen, avseende det kapitaltillskott på cirka 2 miljarder kronor, som svenska och danska staten har gett till Postnord.

Postnord larmades i förväg av EU-kommissionen

Enligt uppgift till Expressen fick Postbords ledning kännedom om EU-kommissionens ställningstagande om en fördjupad granskning något dygn innan beslutet offentliggjordes klockan 12 på fredagen.

Det är hos Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrensfrågor, som fördjupningen av de statliga bidragen till Postnord ska handläggas.
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är hos EU:s kommissionär för konkurrensfrågor Margrethe Vestager som kommissionen nu ska granska tre utbetalningar till Postnord.

Den fördjupade granskning som EU-kommissionen nu fattat beslut om gäller följade tre poster:

Postnords kapitaltillskott på 2,34 miljarder danska kronor (313 miljoner euro) till Post Danmark.

Danmarks kapitaltillskott på 267 miljoner svenska kronor (25 miljoner euro) till Postnord.

  Sveriges kapitaltillskott på 400 miljoner svenska kronor (37 miljoner euro) till Postnord.

Både den danska och svenska staten har tidigare hävdat att kapitaltillskotten ligger inom ramen för de tillåtna EU-reglerna.

”Kommissionen hyser dock i detta skede farhågor om huruvida kapitaltillskotten har genomförts på marknadsmässiga villkor”, skriver EU-kommissonen.

Dåvarande näringsministern Mikael Damberg (S) var ansvarig svensk minister för Sveriges ekonomiska bidrag till krisade Postnord.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Postnord ägs till 60 procent av svenska staten och 40 procent av den danska staten. 

Mikael Damberg var ansvarig näringsminister när beslutet om penningtillskott togs. 

I oktober 2017 meddelade Mikael Damberg att Postnord skulle få ett rejält kapitaltillskott. Den danska delen av koncernen var då på randen till konkurs.

Både Danmark och Sverige skulle pumpa in pengar i bolaget. Merparten skulle komma från danskarna och även omfatta de guldkantade pensionsavtal som många av de danska postanställda hade sedan tidigare.

Mikael Damberg gav grönt ljus

Vid en presskonferens i Rosenbad berättade Mikael Damberg att de svenska och danska ägarna kommit överens om ett tillskott på 2,2 miljarder kronor, där danskarna skulle tvingas ta större delen av notan.

– Danmark går in med 1,8 miljarder kronor och Sverige med 400 miljoner, sa Mikael Damberg.

– Vi har haft en väldigt svår ekonomisk situation i Danmark där man riskerat att äventyra inte bara den danska verksamheten utan Postnordkoncernen som helhet. Nu har vi nått en överenskommelse med de danska ägarna efter ganska hårda förhandlingar. Jag är nöjd med resultatet, som innebär att Danmark tar en väldigt stor del, av kostnaderna som uppstått i den danska delen av verksamheten.

På Postnord anser man sig inte ha gjort något fel och flera jurister på EU:s regelverk var också inkopplade innan de statiga pengarna betalades ut.

- Vi tycker att kapitaltillskottet är i enlighet med det regelverk som finns. Det är positivt att EU-kommissonen gör en grundlig utredning, säger Anna Kjellander, pressekreterare på Postnord Sverige.

På Näringsdepartementet är man lika fårordig över den nu beslutade EU-granskningen.

Näringsminister Ibrahim Baylan hälsar via sin pressekreterare Sara Khatemi:

– Vi välkomnar att EU-kommissionen går igenom processen.