Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erik blev hörselskadad av sin Iphone-ringsignal

Erik Kristow har anmält Apple efter att han fick hörselskador av en hög ringsignal.Foto: Privat
Foto: ROGELIO V. SOLIS / AP

Han fick tinnitus efter att ringsignalen plötsligt ändrades till maxvolym.

Nu anklagar Erik Kristow, 48, mobiljätten Apple för felet – samtidigt som Konsumentverket utreder ärendet.

– Jag hör pipet på nätterna, har svårt att befinna mig i folksamlingar och på jobbet behövde jag ha öronproppar, säger han.

Det var i början av januari i år som Erik Kristow från Alby utanför Ånge satt på tåget från Stockholm mot Sundsvall och lyssnade på låg musik i trådlösa hörlurar via mobiltelefonen.

Men plötsligt skars lugnet sönder.

En ringsignal på maxvolym ljöd rakt in i öronen på Erik Kristow via hörlurarna.

– Jag bara drog av mig dem direkt, men det blev en väldig ljudchock och jag fick rejält ont i öronen i några dagar, sen gick det där över till ett pipande ljud, säger han.

En dryg vecka senare hände samma sak igen, men då var telefonen uppkopplade mot bilens högtalarsystem via blåtand.

– Då var signalen också på högsta volym. Sen dess har jag haft stora problem med ljudkänslighet, säger Erik Kristow.

 

Besviken på Apples agerande

Vid båda tillfällena har telefonen, en Iphone 6 Plus från Apple med version av programvara 12.1.2, varit inställd på betydligt lägre volym på ringsignalen än den som användes. Eftersom felet uppstått både när Erik Kristow använde trådlösa hörlurar, från märket Philips, och när han kopplade upp telefonen mot högtalarna i sin Skoda tror han att felet beror på en bugg i Apples telefon.

Han har därför anmält händelsen till mobiljätten:

– Jag tänkte att de måste undersöka och se vad felet är. Jag vill att de ska varna folk för att det här kan hända.

Men företaget har inte velat ta ansvar för det som skett. I telefon- och mejlkorrespondens med Erik Kristow hänvisar de i stället till att han använt hörlurar som inte kommer från Apple och menar att felet kan ha uppstått i de andra produkterna.

Erik Kristow är kritisk till företagets agerande.

– Jag blir irriterad på hur ett stort företag hanterar saken, att de inte tar frågan på allvar och vill undersöka telefonen utan bara slår ifrån sig, säger han.

 

 

Apple: Vi kommenterar inte

När Expressen kontaktar Apple vill de inte kommentera frågan.

– Vi kommer inte kommentera detta men vi utreder ärendet. Vi kommenterar aldrig pågående fall, säger Apple via Caroline Alexandersson, presskontakt för Apple i Sverige.

Erik Kristow har anmält det inträffade till Konsumentverket och myndigheten har nu begärt in uppgifter från både Apple och Philips. 

Samtidigt fortsätter Erik Kristows liv att påverkas av den uppkomna ljudkänsligheten. Han har helt slutat att använda hörlurar och har även tvingats att avstå från saker på grund av ljudkänsligheten.

– Jag hör pipet på nätterna, har svårt att befinna mig i folksamlingar och på jobbet behövde jag ha öronproppar. Man blir väldigt trött av det också, det är ungefär som att ha migrän, så det blir väldigt stor påverkan på livet, säger Erik Kristow.

Annons: