Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enkla tricken som ger 8557 extra i plånboken

Det finns slantar att spara in på – det gäller dock att vara kreativ och att undvika sitt vanliga köpmönster.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / IBL

Inför januarilönen är det många som vrider och vänder på slantarna.

Och veckan som kommer brukar kallas ”årets fattigaste”.

Men det finns tips för att rädda plånboken – så här sparar du enkelt minst 8 557 kronor.

Efter Black friday, jul, nyår och mellandagsrea är det skralt i kassan för många. Det kan också vara långt mellan lönerna – från 21 december till 25 januari hinner det gå 35 dagar.

Enligt en Sifoundersökning från Blocket har tre av tio svenskar gjort slut på decemberlönen i januari, i snitt redan den 20.

Det viktigaste när ekonomin tryter är att betala alla fasta kostnader.

– Kommer man efter med dem blir det ännu besvärligare längre fram, har Ingela Gabrielsson, sparekonom på Nordea, tidigare sagt.

Sen gäller det att prioritera.

– Någon tycker att en latte på morgonen är väl investerade pengar samtidigt som någon annan tycker att bilen ger dem livskvalitet, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.

Compricers sparekonom: Prioritera

Hon fortsätter:

– Ytterligare någon låter bilen stå och brygger själv sitt kaffe och får på så sätt råd till en semester.

Christina Söderberg på Compricer.Foto: VICTOR BROTT

Enligt Christina Söderberg är det viktiga att vara medveten om vad som kostar vad. 

– Så att vi kan prioritera utifrån vad vi tycker är viktigast att göra för våra pengar, säger hon.

 

Nedan finns en rad exempel på hur du kan spara pengar. Siffrorna ska dock enbart ses som en fingervisning – räkna gärna på vad just du skulle kunna spara pengar på genom att göra annorlunda val.

Skippa takeaway-kaffet

En förhållandevis liten utgift, men det blir mycket i längden. Brygg i stället kaffe eller te hemma och ta med i en termos.

Möjlighet att spara: Cirka 27 kronor om dagen, 135 kronor i veckan och drygt 540 kronor i månaden.

Visst är det gott med takeaway-kaffe – men det är också kännbart i plånboken.Foto: Shutterstock

Undvik snacks

I stället för att köpa snacks – ta med dig en påse morötter, lite frukt, yoghurt eller nötter. Drick också mycket vatten (dock inte köpt på flaska).

– I kranen har du helt gratis vatten av fantastisk kvalitet och du bidrar samtidigt till en bättre miljö, säger Christina Söderberg.

Möjlighet att spara: 10 kronor om dagen för exempelvis en liten keso, vilket ger 50 kronor på en arbetsvecka och 200 på en månad.

Tre flaskor vatten i veckan ger en besparing på 30 kronor i veckan, 120 kronor i månaden.

ANNONS: Bra rabattkoder till mellandagsrea – stor guide (EXTERN LÄNK)

Laga mat hemma

Låt bli restaurangbesök och takeaway. Planera veckans måltider och storhandla på en stormarknad i stället för att besöka den lokala matbutiken varje dag.

Det är enkelt att göra olika grytor och soppor för en liten peng – dessutom blir det bra matlådor. Att baka eget bröd är också gott.

Möjlighet att spara: Cirka 400 kronor i veckan, 1 600 kronor i månaden – per person. 

Ta med matlåda

När du lagar mat hemma: Gör storkok. Ta i ordentligt så blir det både matlåda till nästa dag och kanske rester att frysa in.

Att skippa utelunchen gör mycket i längden.

Möjlighet att spara: 70 kronor per lunch, 350 kronor i veckan och 1 400 kronor i månaden.

Gör riktiga storkok – det räcker länge och är billigt. Dessutom undviker du matsvinn.Foto: Colourbox

Handla billig mat

Vegetariskt är billigare än kött så välj grönsaker och rotfukter, gärna det som är i säsong. Linser och bönor är också prisvärt – ännu billigare om du kokar dem själv.

Utnyttja extrapris och bestäm dig innan du går in i affären vad du ska köpa. Frestas inte att stoppa ner mer än inköpslistan i kundvagnen.

Var inte heller hungrig när du handlar.

– Jag använde mig av en affär som levererar mat hem när jag läste en undersökning som visade att den var dyrast. Skillnaden mot den billigaste var 23 000 kronor per år för en familj på fyra, säger Christina Söderberg – som nu har bytt butik.

Möjlighet att spara: 23 000 kronor för en familj på ett år. Ger grovt räknat en besparing på 110 kronor i veckan för en person, cirka 450 kronor i månaden.

Dra ner på onödig transport

Undvik bilen om du kan. Cykla, gå eller åk kollektivt i stället. Tänk också över om resorna verkligen är nödvändiga – eller om du kanske kan samåka.

– Det är inte möjligt för alla men om du har möjlighet finns det mycket att spara här i form av bensin, tullar och parkering, säger Christina Söderberg.

Möjlighet att spara: Cirka 36 700 kronor per år om du bor i Stockholm och reser kollektivt i stället för med bil. Det ger i snitt en besparing på drygt 700 kronor i veckan, närmare 3 000 kronor i månaden.

– Men jag är medveten om att den här besparingen är stor för mig som bor i en storstad och som inte har parkering på jobbet. Hur mycket kan du spara? säger Christina Söderberg.

Köpstopp

Inför ett köpstopp för resten av månaden. Det innebär att du inte får spendera pengar på något som inte är absolut nödvändigt, exempelvis mat, transport och hygienartiklar.

– Här finns stora möjligheter till besparingar och ett köpstopp kan faktiskt vara en kul övning, säger Christina Söderberg.

Möjlighet att spara: 1 000–10 000 kronor i månaden, i snitt 250–2 500 kronor i veckan.

Gallerian Mall of Scandinavia. Gallerior kan vara smarta att undvika om du har köpstopp.Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Se över elavtal

Expressen kunde nyligen berätta att svenska konsumenter betalade nästan en miljard för mycket för el under 2018. Se först och främst till att du har ett elavtal som du har valt själv, och inte ett anvisat sådant.

Möjlighet att spara: Mellan 2 000 och 5 000 kronor per år. Det ger i snitt en besparing på cirka 167–417 kronor i månaden.

Se över dina bolån

Kontakta flera banker och se om du kan sänka din bolåneränta. Lyckas du sänka den från 1,79 till 1,49 och du har ett lån på 3,5 miljoner sparar du över 10 000 kronor per år före ränteavdraget.

Möjlighet att spara: Med beräkningen ovan drygt 52 kronor i veckan, drygt 830 kronor i månaden.

 

Med alla dessa tips ovan kan du spara mellan 8 557 och 11 057 kronor. Men detta är bara några av alla saker du kan spara pengar på, här kommer fler tips:

 

Sälj dina saker

Det nya året är ett perfekt tillfälle att gå igenom förråd och garderober och sälja allt du inte har använt på ett par år. Här finns möjlighet att tjäna tusenlappar.

– Lättast är att sälja saker som hör till nuvarande säsong men det finns mycket, som till exempel elektronikprylar, som alltid säljer bra, säger Christina Söderberg.

Så mycket kan du tjäna på Blocket

Topplistan över vad som säljer bäst på Blocket just nu, och hur mycket du kan tjäna i snitt.

 

1. Vitvaror: 1 500 kronor

2. Tv-spel: 1 700 kronor

3. Tv och projektor: 2 200 kronor

4. Surfplattor: 2 400 kronor

5. Mobiltelefoner: 3 600 kronor

6. Vintersport: 900 kronor

7. Snöskotrar: 40 000 kronor

8. Datorer: 5 400 kronor

9. Träningsutrustning: 2 400 kronor

10. Hyllor och förvaring: 500 kronor

 

Källa: Blocket

Roa dig gratis

Allt som är kul behöver inte kosta. Ta en promenad eller åk längdskidor i stället för att betala in dig på gymmet – naturen är gratis. Eller stanna inne och spela spel och laga middag ihop, i stället för att bege er ut. Var kreativ!

Ge er ut i naturen på en promenad – det är helt gratis.Foto: Colourbox

Använd ekonomiappar

Det finns en uppsjö av appar som kan hjälpa dig i den ekonomiska vardagen. Ett tips är matpriskollen, som samlar alla matkedjors extrapriser digitalt.

Undvik reor

Om du vet med dig att du lätt frestas att shoppa på rea – undvik att gå i affärer överhuvudtaget. På så sätt riskerar du inte handla något du egentligen inte behöver.

Utgå från maten du har hemma

Leta igenom frysen – har du en massa mat där som du har glömt? Laga upp den! Eller om du har mat i kylen som börjar bli dålig, laga upp den eller frys in den.

Tänk också på att de flesta varor smakar bra även långt efter bäst före-datumet.

Hyr i stället för att köpa

Du måste kanske inte köpa ny slalomutrustning för att åka en gång på hela vintern, eller köpa en sprillans ny slagborr för att sätta upp julklappstavlan.

Låna eller hyr i stället! Hygglo är exempel på en bra tjänst där du kan hyra allt från maskiner till partytält – och där du också kan hyra ut det du själv inte använder.

Ska du bara åka skridskor en gång på hela vintern? Hyr i stället för att köpa nytt.Foto: Colourbox
Annons: