Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En av tio har lurats på pengar av bluffsamtal

Om någon ringer från Somalia – svara inte! I våras gick en våg av bluffsamtal genom Sverige. Foto: MATS SCHAGERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lämna inte ifrån dig några känsliga uppgifter på telefon eller mejl. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericenter, säger att antalet bluffsamtal har ökat de senaste åren. Foto: LARS HEDELIN / POLISMYNDIGHETEN

Bluffsamtalen ökar kraftigt i Sverige.

Var tionde svensk har blivit av med pengar på detta sätt, enligt en ny undersökning.

– Att man får bluffsamtal eller blir kontaktad via sms eller mejl tillhör vardagen i dag, säger Lotta Mauritzson vid polisen.

Bluffsamtalen blir allt fler. Enligt polisens nationella bedrägericentrum (NBC) har de ökat kraftigt de senaste åren.

– Det är mycket, mycket fler samtal, sms och mejl i dag. De har också blivit mer sofistikerade, det är svårare att genomskåda dem, säger Lotta Mauritzson, samordnare vid NBC.

 

LÄS MER: Telejättarnas drag efter Somaliabluffen

 

Så luras du av bedragarna

Det kan röra sig om allt från personer som ringer och försöker lura dig att teckna kostsamma abonnemang eller beställa saker du aldrig får – till personer som utger sig för att jobba på bank, myndighet eller hos polisen.

Det finns också de som ringer från utländska nummer och när du ringer tillbaka finns en risk att du tvingas betala en hög avgift.

Bedrägerierna skiljer sig åt men syftet är detsamma:

Att dränera dig på pengar.

 

LÄS MER: Plus-Sverker svarade på Somalia-samtalet

 

Sent i våras skrev Dina Pengar om en våg av telefonsamtal från Somalia som sköljde över Sverige. Metoden har använts förr: de som ringer tillbaka får sedan se rejält saltade telefonräkningar dimpa ner i brevlådorna – utan att någon ställs till svars.

Kommer inte samtalen från Somalia är de ofta från USA, England eller Indien.

Olika typer av bedrägerier

Olika typer av bedrägerier går ofta i vågor. Under hösten har till exempel många personer ringt och utgett sig för att vara från banken eller polisen.

– Det har varit extremt vanligt under hösten. Man utger sig för att vara från banken eller polisen på alla möjliga sätt, och syftet är att komma åt inloggningsuppgifter, säger Lotta Mauritzson.

 

LÄS MER: Ligor kapar ditt Bank-ID när du betalar räkningar

 

Enligt en ny Sifo-undersökning, beställd av Truecaller, har var tionde svensk blivit av med pengar i samband med ett telefonsamtal det senaste året. Enligt undersökningen rör det sig om flera miljoner kronor.

Och det kan vara svårt att få tag på dem som ligger bakom.

– Det brukar vara enkelt att spåra vart pengarna tar vägen, till de så kallade målvakterna. Men det är naturligtvis svårare att nå dem bakom, säger Lotta Mauritzson.

Polisens uppmaning – så skyddar du dig

Lotta Mauritzson är annars förtegen om vilka som ligger bakom bedrägerierna – och säger att "det jobbas med detta just nu".

Det finns dock flera sätt att skydda sig mot bedragarna.

 

LÄS MER: Finanskändisen mötte sin bedragare i rätten

 

– Får man telefonsamtal om att logga in med bank-id eller annan e-legitimation ska man inte göra det. Man ska aldrig någonsin logga in på det sättet, om man inte själv har sökt upp sin bank, säger Lotta Mauritzson.

 

Så skyddar du dig

Om du blir uppringd av ett utländskt nummer – svara inte om du inte förväntar dig ett samtal. Ring inte heller tillbaka på missade samtal. 

Dela inte känslig eller privat information. Banker och myndigheter ber inte om dina bankuppgifter, lösenord eller andra känsliga uppgifter via mejl eller telefon.

Om du är osäker på vem som ringer – be om ett namn och om att få ringa upp. Ring sedan upp på ett nummer du själv letar fram.

Om du ska ta emot en betalning via Swish – tänk på att du som mottagare aldrig behöver verifiera den, om någon ber om det.

Det har också förekommit bland annat bluffsamtal från Microsoft, flera bluffakturor samt mejllöften om skatteåterbäring från en avsändare som utger sig för att vara Skatteverket. Lägg på luren – och lämna inte ut känsliga uppgifter via mejl.

Källa: Polisen

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!