Om någon ringer från Somalia – svara inte! I våras gick en våg av bluffsamtal genom Sverige. Foto: MATS SCHAGERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅNOm någon ringer från Somalia – svara inte! I våras gick en våg av bluffsamtal genom Sverige. Foto: MATS SCHAGERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Om någon ringer från Somalia – svara inte! I våras gick en våg av bluffsamtal genom Sverige. Foto: MATS SCHAGERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lämna inte ifrån dig några känsliga uppgifter på telefon eller mejl. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅNLämna inte ifrån dig några känsliga uppgifter på telefon eller mejl. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Lämna inte ifrån dig några känsliga uppgifter på telefon eller mejl. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericenter, säger att antalet bluffsamtal har ökat de senaste åren. Foto: LARS HEDELIN / POLISMYNDIGHETENLotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericenter, säger att antalet bluffsamtal har ökat de senaste åren. Foto: LARS HEDELIN / POLISMYNDIGHETEN
Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericenter, säger att antalet bluffsamtal har ökat de senaste åren. Foto: LARS HEDELIN / POLISMYNDIGHETEN

En av tio har lurats på pengar av bluffsamtal

Publicerad

Bluffsamtalen ökar kraftigt i Sverige.

Var tionde svensk har blivit av med pengar på detta sätt, enligt en ny undersökning.

– Att man får bluffsamtal eller blir kontaktad via sms eller mejl tillhör vardagen i dag, säger Lotta Mauritzson vid polisen.

Bluffsamtalen blir allt fler. Enligt polisens nationella bedrägericentrum (NBC) har de ökat kraftigt de senaste åren.

– Det är mycket, mycket fler samtal, sms och mejl i dag. De har också blivit mer sofistikerade, det är svårare att genomskåda dem, säger Lotta Mauritzson, samordnare vid NBC.

 

LÄS MER: Telejättarnas drag efter Somaliabluffen

 

Så luras du av bedragarna

Det kan röra sig om allt från personer som ringer och försöker lura dig att teckna kostsamma abonnemang eller beställa saker du aldrig får – till personer som utger sig för att jobba på bank, myndighet eller hos polisen.

Det finns också de som ringer från utländska nummer och när du ringer tillbaka finns en risk att du tvingas betala en hög avgift.

Bedrägerierna skiljer sig åt men syftet är detsamma:

Att dränera dig på pengar.

 

LÄS MER: Plus-Sverker svarade på Somalia-samtalet

 

Sent i våras skrev Dina Pengar om en våg av telefonsamtal från Somalia som sköljde över Sverige. Metoden har använts förr: de som ringer tillbaka får sedan se rejält saltade telefonräkningar dimpa ner i brevlådorna – utan att någon ställs till svars.

Kommer inte samtalen från Somalia är de ofta från USA, England eller Indien.

Olika typer av bedrägerier

Olika typer av bedrägerier går ofta i vågor. Under hösten har till exempel många personer ringt och utgett sig för att vara från banken eller polisen.

– Det har varit extremt vanligt under hösten. Man utger sig för att vara från banken eller polisen på alla möjliga sätt, och syftet är att komma åt inloggningsuppgifter, säger Lotta Mauritzson.

 

LÄS MER: Ligor kapar ditt Bank-ID när du betalar räkningar

 

Enligt en ny Sifo-undersökning, beställd av Truecaller, har var tionde svensk blivit av med pengar i samband med ett telefonsamtal det senaste året. Enligt undersökningen rör det sig om flera miljoner kronor.

Och det kan vara svårt att få tag på dem som ligger bakom.

– Det brukar vara enkelt att spåra vart pengarna tar vägen, till de så kallade målvakterna. Men det är naturligtvis svårare att nå dem bakom, säger Lotta Mauritzson.

Polisens uppmaning – så skyddar du dig

Lotta Mauritzson är annars förtegen om vilka som ligger bakom bedrägerierna – och säger att "det jobbas med detta just nu".

Det finns dock flera sätt att skydda sig mot bedragarna.

 

LÄS MER: Finanskändisen mötte sin bedragare i rätten

 

– Får man telefonsamtal om att logga in med bank-id eller annan e-legitimation ska man inte göra det. Man ska aldrig någonsin logga in på det sättet, om man inte själv har sökt upp sin bank, säger Lotta Mauritzson.

 

Så skyddar du dig

Om du blir uppringd av ett utländskt nummer – svara inte om du inte förväntar dig ett samtal. Ring inte heller tillbaka på missade samtal. 

Dela inte känslig eller privat information. Banker och myndigheter ber inte om dina bankuppgifter, lösenord eller andra känsliga uppgifter via mejl eller telefon.

Om du är osäker på vem som ringer – be om ett namn och om att få ringa upp. Ring sedan upp på ett nummer du själv letar fram.

Om du ska ta emot en betalning via Swish – tänk på att du som mottagare aldrig behöver verifiera den, om någon ber om det.

Det har också förekommit bland annat bluffsamtal från Microsoft, flera bluffakturor samt mejllöften om skatteåterbäring från en avsändare som utger sig för att vara Skatteverket. Lägg på luren – och lämna inte ut känsliga uppgifter via mejl.

Källa: Polisen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen