Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elpriserna rasar i helgen – snittpriset sjunker kraftigt

Lotta Aronsson, elprisexpert på E.on, berättar hur elpriset kan se ut framåt.
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
Foto: Bixia
En stor anledning till att elpriset har sjunkit är att det har blåst med än i december.
Foto: VATTENFALL
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Efter de rekordhöga elpriserna i december kommer ett glädjebesked:

Snittpriset har sjunkit kraftigt – med 35 procent, enligt Bixia.

I helgen kan det till och med bli negativa timpriser för el, men sen väntas de stiga igen.

Orsakerna till de skyhöga elpriserna i december var framför allt tre:

Dåligt med vind, problem med överföring av el från norra Sverige, där det mesta produceras, till södra Sverige, där det mesta konsumeras, samt höga gaspriser ute i Europa, som spiller över på södra Sverige.

SÅ STEG ELPRISERNA I DECEMBER

■ För elområde 1 (Luleå) och elområde 2 (Sundsvall), steg månadsmedelpriset från 43,9 öre per kWh i november till 66,7 öre per kWh i december. Det motsvarar en ökning med knappt 23 öre per kWh.

■ I elområde 3 (Stockholm) steg månadsmedelpriset med nästan en krona per kWh. Från 83,5 öre per kWh i november till 180,7 öre per kWh i december.

■ I elområde 4 (Malmö) steg månadsmedelpriset med nästan 75 öre per per kWh, från 112,6 öre per kWh i november till 187,4 öre per kWh i december.

■ Normal elförbrukning för en villa är cirka 20 000 kWh per år. Värmer du huset på annat sätt än med el är en normal elanvändning cirka 5 000 kWh per år. För en lägenhet brukar förbrukningen beräknas till cirka 2 000 kWh per år.


Källa: Konsumenternas energimarknadsbyrå 

Brant fall för elpriserna

Men i januari har det blåst mer.

Och nu mildras den historiska elchocken, även om snittpriset fortfarande är på en relativt hög nivå.

I en elprisrapport från elbolaget Bixia, som Dagens industri först skrev om, framgår det att systemprisets medel – ett slags snittpris som sammanställs av elbörsen Nordpool – har sjunkit med 35 procent sen i december. Från 1,5 kronor per kilowattimme (kWh) till strax under en krona per kWh.

I södra Sverige har priset sjunkit ännu mer: från drygt 1,80 kronor till 1,10 kronor per kWh.

”Svänger från dag till dag”

– Elpriset fortsätter att svänga mycket från dag till dag och styrs i hög grad av hur mycket det blåser. Förra onsdagen, då det blåste rejält, var priset nere på 48 öre, för att stiga till drygt 1,20 på lördagen, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, i ett pressmeddelande.

I helgen väntas priserna sjunka ytterligare och till och med vara negativa i södra Sverige under några timmar. Dygnsmedelpriset väntas ligga på cirka 25-40 öre, enligt Bixia.

– Det beror på att det kommer blåsa mycket både i Sverige och i Tyskland och den rikliga vindkraften producerar stora mängder el. Blir det ensiffriga eller negativa timpriser i Tyskland smittar det av sig på södra Sverige som kan få se liknande priser, säger Johan Sigvardsson i pressmeddelandet.

Från sjunkande till stigande elpriser

Men:

– Som det ser ut nu räknar vi med att priset kommer stiga igen redan i början på nästa vecka till ett snittpris på omkring 1,20 kronor, säger Sigvardsson.

Orsaken är kallare väder, då efterfrågan på elen ökar och det blåser mindre. Samtidigt beskrivs läget på gasmarknaden fortfarande som ansträngt.

Så minskar du dina kostnader när elpriset höjs.