Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ellinor kämpar för att rädda kaféet

Ellinor Svensson driver Aligsås äldsta kafé.
Foto: Privat
Kafé Viola är Alingsås äldsta.
Foto: Facebook

Alingsås brukar kallas kaféstaden och det äldsta stället är Kafé Viola med anor från 1889.

Nu har kunderna minskat drastiskt.

– Det här trodde man aldrig skulle hända. Men jag kommer att gå hit och öppna varje dag så länge jag är frisk, säger Ellinor Svensson, 42, som driver kaféet.

Restauranger och kaféer hör till de småföretag som drabbas hårdast i coronakrisen.

Tomma bord och små intäkter, men fortfarande utgifter som löner och hyror som ska betalas. Hela branschen blöder just nu.

– Vi märkte att det började gå utför för två-tre veckor sedan. Det märks att folk är uppskrämda, i dag har vi kvar en fjärdedel av kunderna som brukade komma hit, säger Ellinor Svensson som driver Kafé Viola i Alingsås ihop med en mammaledig kompanjon.

Kaféet har gamla anor och har överlevt såväl spanska sjukan som två världskrig och den stora depressionen i slutet av 1920-talet, samt ett antal potatisfestivaler.

Sjunde ägaren sedan 1889

– Vi är sjunde ägarna sedan 1889 och kaféet har stått här stabilt genom åren. Jag hoppas verkligen att det här vänder snart, suckar Ellinor Svensson.

Hon tvingades säga upp en anställd och har korttidspermitterat två.

– Det var fruktansvärt att behöva göra det, det här trodde man aldrig skulle hända. Men om det inte blir värre än så här tror jag vi klarar att dra oss fram, säger Ellinor och utbrister:

– Som tur är har vi några trogna stamkunder som kommer hit fortfarande. Många människor är underbara och stöttande. Man kämpar på och håller ihop i svåra tider.Så vill regeringen rädda småföretagen

Annons: