Elcykelmarknaden växer i Sverige. Nu är det lågsäsong men till våren väntas den ta fart igen. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅNElcykelmarknaden växer i Sverige. Nu är det lågsäsong men till våren väntas den ta fart igen. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN
Elcykelmarknaden växer i Sverige. Nu är det lågsäsong men till våren väntas den ta fart igen. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN
Vice statsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund cyklar på elcyklar utanför Rosenbad i Stockholm. Foto: Erik Simander / TT NYHETSBYRÅNVice statsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund cyklar på elcyklar utanför Rosenbad i Stockholm. Foto: Erik Simander / TT NYHETSBYRÅN
Vice statsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund cyklar på elcyklar utanför Rosenbad i Stockholm.  Foto: Erik Simander / TT NYHETSBYRÅN
Batteri och motor på en elcykel. Foto: MARIA EKMANBatteri och motor på en elcykel. Foto: MARIA EKMAN
Batteri och motor på en elcykel. Foto: MARIA EKMAN

Elcykelfebern är här: Så får du ut premien

Publicerad

I år slår elcykeln igenom på allvar.

Den 1 februari går det ansöka om bidrag för köp av elfordon, som även gäller retroaktivt.

– Vi förväntar oss sälja bättre än någonsin denna vår, säger Martin Falang på Nordic e-bikes.

Elcykeln blev årets julklapp 2017. En "julklapp" som också får statligt bidrag – i hopp om att flera ska välja bort bilen.

Just nu är det lågsäsong vad gäller cykelförsäljning men i vår väntas den ta fart. På Nordic e-bikes mitt inne i hjärtat av Stockholm förväntar man sig rekordförsäljning.

– Det kommer att växa. Hela branschen växer, säger cykelmekanikern Martin Falang.

 

LÄS MER: Därför vill regeringen ge elcyklister skattepengar 

Elcykelförsäljningen växer

Han fortsätter:

– Vi säljer mer och mer varje år och samtidigt tillkommer nya konkurrenter.

I september i fjol gick paraplyorganisationen Svensk cykling ut med att elcykelförsäljningen ökat explosionsartad jämfört med 2016 och 2015. Samtidigt meddelade flera återförsäljare att regeringens löfte om en elcykelpremie eldade på.

Det var i början av september som regeringen gick ut med sin elcykelsatsning. På Nordic e-bikes har man märkt av ett litet uppsving sedan dess.

– Men jag tror att de flesta väntar med att köpa tills det blir varmare, säger Martin Falang.

Stor guide: Så får du bidrag till elfordon

Snart öppnar också ansökan för att få bidrag till köp av ett elfordon. Men vad är det egentligen för regler som gäller? Här får du svar.

Vad är det för bidrag?

Om du köper ett elfordon kan du ansöka om ett statligt bidrag för att få ner kostnaden. Bidraget gäller för eldrivna cyklar, mopeder, motorcyklar och för "vissa fordon som kan användas av personer med fysisk funktionsnedsättning". Till exempel eldriven rullstol.

Bidraget är inte skattepliktigt.

När och hur söker jag bidrag?

Ansökan öppnar den 1 februari. Du skickar din ansökan till Naturvårdsverket senast sex månader efter köpet. För fordon köpta under 2017 ska ansökan skickas in senast den 31 juli.

Spara kvitto/faktura och en handling som styrker ramnumret.

 

LÄS MER: Regeringen betalar ut bonus – för varje nyinköpt elcykel 

Bidrag till elcykel gäller retroaktivt

Vem får söka?

Privatpersoner som har fyllt 18 år vid ansökningstillfället. Du måste vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer. Endast ett bidrag per person – och fordon – gäller.

När får jag ha köpt mitt fordon?

Bidraget gäller retroaktivt från och med den 20 september 2017, så du får inte söka bidrag om du köpt ditt elfordon innan dess. Inköpsdatumet är det datum som står på ditt kvitto eller när din faktura är utställd.

Vad händer om jag inte har kvar mitt köpta elfordon?

Du måste äga fordonet. Lämnas det tillbaka till handlaren blir du återbetalningsskyldig.

Har du gett bort fordonet i present ska du spara köpehandlingen och en handling som styrker ramnumret. Endast ett bidrag per person och fordon beviljas.

Kan jag få bidrag för ett fordon köpt i ett annat land?

Ja. Men cykeln måste vara CE-märkt eller stämma överens med standarden SS-EN 15194 Cyklar – Elassisterade cyklar – EPAC. Och du behöver samma dokument som i Sverige: kvitto och ramnummer.

 

LÄS MER: Elcykel årets julklapp – här är fällorna du ska undvika 

Så mycket pengar kan du få

Hur vet jag om just det fordon jag köper är godkänt för bidrag?

I ansökningsformuläret till Naturvårdsverket finns en lista på godkända elcyklar, samt på märken och modeller som kan vara godkända för bidrag. Hör av dig till din återförsäljare om du är osäker.

Hur stort är bidraget?

Du kan få tillbaka 25 procent av priset för elfordonet, inklusive moms. Som mest 10 000 kronor. Det innebär att för en elcykel som kostar 20 000 kronor kan du få ett bidrag på 5 000 kronor, och för en elcykel som kostar 40 000 kronor eller mer kan du få 10 000 kronor.

Hur länge räcker statens bidrag?

350 miljoner kronor ska delas ut årligen under perioden 2018–2020. Naturvårdsverket fördelar pengarna i den ordning ansökningarna kommer in. Tar pengarna slut inväntar myndigheten ett nytt budgetbeslut.

Varför införs detta?

Bidraget är en del av regeringens och Vänsterpartiets satsning på miljöbudgeten, som presenterades i början av september. Syftet är att få fler personer att pendla miljövänligt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen