Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekonomernas bästa tips till årets shoppingfest

Dina Pengar 14 november – se hela programmet.
Shoka Åhrman, privatekonom.Foto: Expressen TV
”Dina pengar” med Jennie Pierrou som programledare och Magnus Hjelmér samt Shoka Åhrman i expertpanelen.Foto: expressen tv
För många konsumenter börjar julhandeln redan med Black Friday i november.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

6,7 miljarder kronor spenderade svenska konsumenter på Black Friday förra året.

Men protester saknas inte och bland kritikerna uppmanas till bojkott av köpfesten.

– Mitt tips är att se upp med spontanshoppingen. Om man planerar inköpen kan man fynda på Black Friday, säger privatekonomen Shoka Åhrman i ”Dina Pengar”, Expressens privatekonomiska magasin.

Sista fredagen i november är det dags för stora rean i butikerna och på nätet.

Enligt e-marknadsplatsen Tradera förväntas Black Friday 2019 blir den största i Sverige sedan man började 2013.

Vid Handels utredningsinstitut, HUI, tror man däremot att reorna och kampanjerna kommer att bli färre i år. Black Friday tar helt enkelt för mycket från julhandeln i december.

Oavsett vem som får rätt kommer det att shoppas för glatta livet den 29 november. 2018 satte svenskarna sprätt på 6,7 miljarder på den svarta fredagen.

ANNONS: Hitta bästa kampanjerna under Black Week och Black Friday – stor guide på Expressen Rabattkoder (EXTERN LÄNK)

TV: Expertpanelen ger sina shoppingtips

Shoka Åhrman och Magnus Hjelmér tips: Satsa på dessa prylar på Black friday.

I Expressens TV-magasin ”Dina pengar” med Jennie Pierrou ger expertpanelen sina tips till en lyckad shoppingdag. Och avslöjar fällorna man ska undvika.

– Historiskt är detta en dag för elektroniken och det är kanske bland sällansköpsvaror man gör de bästa fynden. Som tv-apparater, kyl, frys och så vidare, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica banken.

Han höjer dock ett varningens finger:

– Förra året gick 14 procent av priserna upp på Balck Friday. Då blir fyndet ett icke-fynd. Jag rekommenderar att man håller koll på prisutvecklingen via prisjämförelsesajterna.

Shoka Åhrman, privatekonom, tycker också att det är en god idé att planera sina reainköp i förväg. Att hitta julklapparna till nedsatt pris är ingen dålig affär. Men det gäller att stå emot lusten att köpa sådant man egentligen inte behöver.

Var tredje svensk har svårt att avstå en bra deal, även om man egentligen inte behöver varan.

– Om man planerar kan man göra fynd, till exempel julklappar. Men att kalla det man spontanshoppar för fynd är att lura sig själv. Det är inte de fynd man tror det är, menar Shoka Åhrman.

ANNONS: Shoppa grönt på Black Friday med 25% rabatt i hälsoshopen Happy Green (EXTERN LÄNK)

TV: Miljörelsen: Därför ska man bojkotta

Johanna Nilsson, Klimatklubben, om #scrapblackfriday, vill att företag ska bojkotta Black friday: “Hetsar oss konsumenter”.

Bland mer militanta miljövänner dånar kritiken mot shoppinghetsen. Rörelsen Klimatklubben tycker att man som konsument borde bojkotta Black Friday.

– Vi är i en klimatkris och att uppmana till mer konsumtion känns helt orimligt, säger Johanna Nilsson i Klimatklubben till ”Dina Pengar”.

Hon tipsar de köpsugna att leta efter julklappar på begagnatmarknaden. Är det någon pryl man behöver själv kan man låna eller hyra den i stället för att köpa nytt, anser Johanna.

Niclas Eriksson, vd för Elgiganten, säger som ett svar på den kritiken i programmet att den totala konsumtionen inte nödvändigtvis går upp för att folk shoppar loss sista fredagen i november. Det handlar ofta om planerade inköp som skulle ha gjorts ändå, hävdar vd:n.

– Jag vet inte varför man skulle bojkotta. Om man lyfter blicken är detta ett tillfälle där man samlar ihop konsumtion och där man kan handla till bättre priser.

ANNONS: Hitta bästa kampanjerna under Black Week och Black Friday – stor guide på Expressen Rabattkoder (EXTERN LÄNK)

TV: Elgigantens chef svarar på kritiken

Elgigantens vd Niclas Eriksson om om kritiken mot Black friday: ”Ofta planerade inköp”.
Annons: