Helena Nordman-Knutson tror på fortsatt prispress inom telekommarknaden – annars kan Konkurrensverket sätta stopp. "Det kommer att komma nya sätt att ta betalt för tjänsterna och det tror inte jag hämmar konsumenterna. Snarare tvärtom", säger hon. Foto: Hallvarsson och HalvarssonHelena Nordman-Knutson tror på fortsatt prispress inom telekommarknaden – annars kan Konkurrensverket sätta stopp. "Det kommer att komma nya sätt att ta betalt för tjänsterna och det tror inte jag hämmar konsumenterna. Snarare tvärtom", säger hon. Foto: Hallvarsson och Halvarsson
Helena Nordman-Knutson tror på fortsatt prispress inom telekommarknaden – annars kan Konkurrensverket sätta stopp. "Det kommer att komma nya sätt att ta betalt för tjänsterna och det tror inte jag hämmar konsumenterna. Snarare tvärtom", säger hon. Foto: Hallvarsson och Halvarsson
Joakim Bornold tror inte att prispressen på telekommarknaden kommer att bli större än den redan är. Foto: NordnetJoakim Bornold tror inte att prispressen på telekommarknaden kommer att bli större än den redan är. Foto: Nordnet
Joakim Bornold tror inte att prispressen på telekommarknaden kommer att bli större än den redan är. Foto: Nordnet
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter Tele 2-affären – så kan du påverkas

Publicerad

Att Tele 2 och Comhem går samman sätter press på konkurrenterna.

Nu tror experter på fortsatt stenhård konkurrens – och på att konsumenterna gynnas positivt.

– Prispressen fortsätter, säger Helena Nordman-Knutson på Hallvarsson och Halvarsson.

Telekomjättarna Comhem och Tele 2 går samman, i en affär där mobiloperatören Tele 2 "slukar" bredbandsoperatören Comhem.

Nu ska Konkurrensverket säga sitt.

Det är ännu för tidigt att säga något om affären och hur det påverkar de båda bolagens kunder. Men experterna tror inte att fusionen drabbar konsumenterna negativt. Helena Nordman-Knutson, ansvarig för transaktionskommunikation på rådgivningsföretaget Hallvarsson och Halvarsson, säger att det är så här framtiden ser ut:

Allt fler digitala lösningar, och nya kombinationer av digitala tjänster.

Expert tror på lägre priser

– Samlar man då allt under ett tak blir det bekvämt, lättare att använda och de teknologiska möjligheterna är stora, säger hon och tillägger:

– Men det är ingenting som sker över en natt.

Kommer detta att innebära pressade priser för konsumenterna?

– Ja det tror jag, på sikt. Det blir en effektivitet. Det finns nya prissättningsmekanismer och kombinationer av olika tjänster man kan paketera på olika sätt.

 

LÄS MER: Experten om bråket mellan Discovery och Comhem 

 

Tidigare betalade kunder för flera olika tjänster separat. Men vi går mer och mer mot allt fler paketerade lösningar.

– Det är en utveckling där man når konsumenterna på ett bättre sätt, säger Helena Nordman-Knutson.

Experten om Tele 2 och Comhem

Hon säger att konkurrensen fortfarande är stenhård på telekommarknaden.

Bengt Nordström, vd och analyschef på konsultbolaget Northstream, är inne på samma spår.

– Det finns inget som tyder på att konkurrensen inom branschen kommer att minska. Det är en mogen marknad som inte växer, säger han till TT.

 

LÄS MER: Bottenbetyg för Tre i ny kundundersökning 

 

Både han och Helena Nordman-Knutson tror att fusionen kommer att innebära ett bredare utbud för konsumenterna, där man kombinerar telefoni, bredband och tv-tjänster.

Det sätter också rejäl press på konkurrenterna att erbjuda liknande eller bättre lösningar. Bland annat Telia, som har pratat om att utveckla den nordiska marknaden.

"Konsumenter kräver allt mer"

– Sammanslagningen sätter press på Telia som säger att man vill vara aktiva i Norden men det är Tele 2 som är det, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold till Dina Pengar.

Han tror dock inte på lägre kostnader för konsumenterna.

– Inte mer än den prispress som redan finns där genom att vi konsumenter kräver allt mer för att vi vill göra allt mer med vårt bredband och våra mobiler. Det tror jag inte kommer att sakta ned och det kommer att fortsätta att var stentufft och kräva stora investeringar. Det är väl därför också det krävs att man blir en större spelare, säger Bornold till Dagens Nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen