Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter Iranattacken: Höjda oljepriser och börsoro

Foto: HO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: THOMAS KARLSSON/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Stockholmsbörsen reagerade negativt och vände ned efter nattens nyheter om USA-attacken mot den iranske generalen.

Samtidigt har priset på olja stigit på världsmarknaden.

Nya prisökningar på bensin och diesel är att vänta om konflikten eskalerar.

Stockholmsbörsen inledde först 2020 med ett glädjeskutt och var plus drygt två procent vid stängning på torsdagen.

Men under natten kom nyheten om USA:s attack mot en bilkonvoj i Bagdad där iranske generalen Qasem Soleimani dödades.

Oljebolagen går plus

När börsen öppnade igen på fredagen backade index och vid tiotiden låg den på minus en procent. Mot strömmen gick Lundin Petroleum som lyfte drygt två procent.

Även Asienbörserna backade under natten, och i London och Frankfurt var det också minus men runt en halv procent. I Moskva var börsen däremot upp över en procent i fredagshandeln.

Ett högre oljepris gynnar oljeproducerande länder som Ryssland. Världsmarknadspriset på olja låg stundtals strax under 70 dollar per fat den tidiga fredagsmorgonen, för att därefter krypa tillbaka till kring 68 dollar. En ökning med drygt tre procent sedan torsdagen.

Beroende på vad som händer i regionen runt Persiska viken och i ordkriget mellan Washington och Teheran, kan oljepriset fortsätta att stiga.

Skattehöjning från nyåret

I Sverige höjdes priset på bensin av de stora bolagen på torsdagen med tio öre och på diesel med 25 öre. Detta berodde dock på skattehöjningen på drivmedel från den 1 januari. En liter 95-oktanig bensin kostade på fredagen 16,13 kronor och dieseln kostade 16,83 kronor för en liter.

Annons: