Klädkedjorna Flash och Dea Axelssons i konkurs

Lund Fashion, med varumärkena Flash och Dea Axelssons, har begärts i konkurs av ägaren Mellby Gård.

Det framgår av ett pressmeddelande från Mellby Gårds ägs av Rune Andersson med familj.

Verksamheten består av ca 95 butiker i Sverige och 3 i Danmark samt kontor och lagerverksamhet i Lund. Totalt berörs närmare 500 anställda.

– Effekterna av Covid -19 har försatt bolaget i ett akut läge. Försäljningen är nästan utraderad och huvuddelen av bolagets kostnader kvarstår, skriver Mellby Gårds vd Johan Andersson i pressmeddelandet.

År av turbulens

Båda butikerna har flera turbulenta år bakom sig.

Det var 2017 som Dea Axelssons gick i konkurs första gången.

Då räddades klädkedjan av Mellby Gård, som då även ägde klädkedjan Flash.

Upplägget innebar att Flash skulle driva Dea-butikerna vidare, men under två separata varumärken och mot olika kundkretsar.

I fjol, efter åtta år av ägande, skaffade sig Johan Andersson och Mellby Gård kontrollen över jättekedjan Kappahls aktieinnehav och köpte ut bolaget från börsen.

I samband med att budet på aktiemajoriteten lades i höstas utvecklade Johan Andersson tankarna om köpet, i en intervju med tidningen Breakit.

– Vi är också ägare av Flash och Dea Axelssons som precis som Kappahl är stora inom dammode. Där finns det säkert synergier när det gäller till exempel inköp. Inom den här branschen är jag övertygad om att ju större du är, desto bättre, sa vd:n då.

Konkurser och rekonstruktioner duggar tätt

Coronakrisen har accelererat läget för en redan hårt utsatt bransch.

Förra veckan kom beskedet att klädkedjan Joy går i konkurs, vilket innebär att 40 butiker stänger för gott.

I går meddelade det svenska klädbolaget RNB (Retail and Brands) att man ansökt om företagsrekonstruktion för dotterbolagen Brothers, Departments & Stores samt Polarn & Pyret.