Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dramatisk ökning av konkurser – kommer accelerera

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen
Butiksdöd i spåren av coronapandemin. Klädföretaget Berlins med affärer i Boden, Skellefteå, Piteå, Luleå och Kalix är försatt i konkurs efter 87 år.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Antalet konkurser ökar dramatiskt bland småföretagare.

Många tvingas se sina livsverk slås i spillror under coronakrisen.

– Totalt sett har konkurserna ökat med drygt 23 procent under mars månad och trenden pekar på en fortsatt ökning runtom i landet, säger Henrik Hargéus, Product Manager för risk och kredit på kreditupplysningsföretaget Bisnode.

Konkursstatistiken pekar allt brantare uppåt visar färska siffror från kreditupplysningsföretaget Bisnode. 

Under mars månad registrerades 655 konkurser jämfört med 532 samma period föregående år. En av de värst drabbade branscherna är restauranger, som har sett en uppgång av antalet konkurser på drygt 90 procent. Coronavirusets som håller stora delar av världen i ett järngrepp har även påverkat passagerartrafik och besöksnäring kraftigt. Pandemin slår även hårt mot svenska managementkonsulter med en runt 80-procentig ökning av antalet konkurser, enligt Bisnodes sammanställning.

– Coronaviruset har redan skapat problem för företag i Sverige. Totalt sett har konkurserna ökat med drygt 23 procent under mars månad och trenden pekar på en fortsatt ökning runtom i landet, säger Henrik Hargéus, Product Manager för risk och kredit på kreditupplysningsföretaget Bisnode.

Corona-krisen skapar en dramatisk ökning av konkurser bland småföretagare runt om i landet.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Det är speciellt under den senaste veckan som konkursansökningarna tagit fart på allvar.

– Data för storstadslänen visar att konkurserna ökade med 46 procent senaste veckan i Stockholm, jämfört med samma period föregående år. Antalet konkurser i Skåne under mars månad uppgick till nästan 55 procent och för Västra Götalands län till drygt 19 procent. Skåne har påverkats starkt av de danska myndighetsåtgärderna, vilket jag tror har haft en extra negativ påverkan på tjänsteföretag i Skåne, säger Henrik Hargéus.

”Jag är chockad”

Många mindre företagare med små marginaler är närmast chanslösa när kassaflödet sinar eller upphör helt. 

En siffra i konkorsstatistiken är modekedja Berlins som försatts i konkurs efter 87 år. Ägarna till Berlins med fem butiker i Boden, Skellefteå, Piteå, Kalix och Luleå, kastade in handduken i förra veckan. Intäkterna har rasat dramatiskt i kölvattnet efter att coronaviruset spridit sig.

– Jag är chockad över händelseutvecklingen. Före Sverige drabbades av corona såg utvecklingen ljus ut. Vi ökade vår omsättning tills pandemin inträffade. Därefter tappade vi intäkter väldigt fort medan kostnaderna var kvar, säger delägaren Ove Segerlund, till Norrländska Socialdemokraten, NSD.

Den lokala modekedjan Berlins i norra Sverige klarade sig i 87 år. Men coronautbrottet betydde allt färre kunder och nu är konkursen ett faktum.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Ett 20-tal hel- och deltidsanställda drabbas av konkursen och omfattas i ett första skede av den statliga lönegarantin, men riskerar sedan arbetslöshet.

Anrika Georg Sörman slår igen

Den klassiska herrikiperingen Georg Sörman är ett annat konkursoffer i statistiken. Sedan 1916 har Georg Sörman ekiperat män i Stockholm. Företaget, som har butiker på St Eriksgatan och Västerlånggatan i Gamla stan, har gått i arv i flera generationer. I det längsta försökte man hålla ut.

– Vi har tagit av vårt reservkapital och personligen placerat pengar i företaget men vi känner att vi inte kan ta större ekonomiska risker när osäkerheten är så stor, säger Lars-Olof Nilsson, delägare i Georg Sörman till StockholmDirekt.

En annan bransch som det går sämre för är byggföretag, som under perioden ökat antalet konkurser med nästa 30 procent. 

Många experter fruktar en lavin av konkurser.

-Det är bara början. Den första krisen började komma runt den 20 mars och framåt. Den här utvecklingen kommer att accelerera nu, säger Richard Damberg, ekonom på kreditinformationsföretaget UC till SVT. 

Enligt kreditupplysningsförtaget Bisnode kan man se en ökning av konkurser i 13 av 21 län, där Skåne län är en av de regioner där det ökat mest med närmare 55 procent.  Restaurangbranschen är hårdast drabbad.

Småföretagarna drabbas hårt

Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, är oroad över utvecklingen för landets småföretagare. 

– Jag tror att vi får se en ganska dramatisk konkursökning framöver. Många av dem som trots allt lyckas övervintra kommer att få svårt att komma tillbaka och hämta hem förlusterna. Har man små marginaler sedan tidigare kan tappade kunder bli det strå som knäcker kamelens rygg, säger han till Dagens industri.  

Under förra veckan inleddes totalt 203 aktiebolagskonkurser, enligt siffror som Bolagsverket tagit fram åt nyhetsbyrån TT. Det är en ökning med 46 procent jämfört med motsvarande vecka i fjol då 139 konkurser inleddes. Totalt registrerades 575 konkurser hos Bolagsverket under perioden 1 till 27 mars, vilket är en ökning med 60 stycken jämfört med samma period i fjol.

Även företagsrekonstruktionerna skjuter i höjden. Från att 13 rekonstruktioner inletts hittills i år fattades beslut om 53 stycken bara under förra veckan, uppger nyhetsbyrån TT.

STÖRST ÖKNING AV KONKURSER MARS 2020

Län

1. Jönköpings län ca 200 procent

2. Västerbottens län ca 120 procent

3. Jämtlands län ca 83 procent

4. Västmanlands län ca 60 procent

5. Skåne län ca 55 procent

Bransch

1. Besöksnäringen ca 1500 procent

2. Taxiverksamhet ca 175 procent

3. Vägtransport/godstrafik ca 100 procent

4. Restaurangverksamhet ca 9 procent

5. Managementkonsultverksamhet ca 81 procent

KÄLLA: Dataunderlaget kommer från Bisnode och Bolagsverket

70 000 jobb i handeln riskerar gå förlorade.
Annons: