Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Din dator kan vara kapad – utan att du vet om det

Polisen varnar för datorkapare.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Bedragare kapar din dator, låser den eller snor dina privata uppgifter utan att du vet om det.

Nu varnar polisen för bedragarnas tillvägagångssätt.

– Klicka aldrig på okända länkar eller bifogade dokument, säger bedrägeriexperten Lotta Mauritzon.

Polisanmälningar om datorkapningar har blivit allt vanligare. Men till skillnad från bank-ID bedrägerier via telefon, attackeras i stället datorer.

Oftast anmäler personer att datorn låst sig efter att de klickat på en länk eller en fil i ett mejl. I andra fall har den drabbade fått meddelande från bedragare som uppger att de kommit åt privata användarnamn och lösenord.

– Det här kan drabba vem som helst. Ofta skickas mejlen ut på måfå till ett antal epost-adresser, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid Nationellt bedrägericenter. 

 

Ingen risk att läsa

Hennes råd är att vara försiktig med alla okända mejl. Att läsa innehållet utgör ingen risk, men man ska undvika att klicka på främmande länkar.

– Om datorn blir kapad har du någon gång gett tillstånd åt någon att ladda ner ett program. Annars har du lite omedvetet klickat på en länk eller öppnat ett dokument som installerar sig självt på datorn, säger hon och fortsätter:

– Därför ska du aldrig klicka eller öppna bifogade filer som någon skickar till dig.

 

Betala aldrig bedragarna

När bedragarna tagit över datorn kräver de vanligtvis pengar. Antingen vill de ha betalt för att låsa upp datorn, eller för att inte röja uppgifterna de hittat. 

Men enligt Mauritzson ska man aldrig betala bedragarna.

– Om man betalar är det högst troligt att pengarna går till organiserad brottslighet. I stället ska man kontakta någon som kan återställa datorn, säger hon.

Enligt bedrägeriexperten är det svårt att spåra pengarna när de väl betalats ut. Ofta sprids de till flera olika bankkonton runtom i världen. 

– Och sen är pengarna borta och då går det inte att spåra längre.

 

Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på Nationellt bedrägericenter.Foto: POLISMYNDIGHETEN

Att kontakta en IT-expert är i så fall ett bättre alternativ. Experten kan återställa en äldre version av datorn. Har ett skadligt program laddats ned kan även det upptäckas och tas bort. 

 

Så skyddar du dig mot datakapningar

Klicka aldrig på främmande länkar eller filer.

Ge aldrig en okänd person tillstånd att fjärrstyra din dator. På så sätt kan de styra datorn och hitta uppgifter om dig.

Radera mejl från okända avsändare om du misstänker att de kan vara från bedragare. 

Installera ett antivirusprogram på datorn för att skydda dig mot virus som kan skada datorn.

Om du tror att någon kapat din dator ska du vara försiktig med att använda den. Skriv inte in inloggningsuppgifter på dina sociala medier. De kan sparas av bedragarna.

Betala aldrig bedragarna och lämna inte ut bankkontouppgifter.

Ta hjälp av en IT-expert för att undersöka om datorn drabbats av skadliga filer. Experten kan även hjälpa dig att återställa datorn.

Anmäl genomförda bedrägerier till polisen.

Källa: Polisen, Lotta Mauritzson

Annons: