Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dieselpriset rusar – uppe på rekordnivå

Priset på diesel har närmast skenat den senaste tiden. I fredags kostade en liten 16,86. I morse gick priset upp med 15 öre och passerade den magiska gränsen 17 kronor. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Diselpriset rusar. I dag rekordnivå:17,01 vid bemannade mackar. Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Priset på diesel rusar och når nu rekordnivå.

80 öre mer på drygt en vecka tvngas bilisterna betala vid bemannade stationer.

Fler höjningar av priset är inte uteslutet.

Priset på diesel har stigit med rekordfart. 

Förra måndagen höjdes dieselpriset med 15 öre, ett dygn senare med ytterligare 20 öre, dagen därpå med ytterligare  10 öre. Veckan avslutades med en sista höjning i fredags då priset steg med 20 öre till 16.86.

I morse var det dags igen. Priset gick upp med 15 öre och nu sprängdes 17-kronorsvallen. För första gången kostar en liter diesel vid bemannade  stationer  över 17 kronor, eller för att vara exakt: 17 kronor och 1 öre.

Rapsoljan i dieseln

Orsaken till den snabba prishöjningen är framför allt det stigande världsmarknadspriset. Högre pris på rapsolja som blandas i dieseln anses också som en orsak till höjningarna.

– Oljepriset i kombination med en svag krona i förhållande till dollarn slår igenom, säger Ulf Svahn på branschorganet  Svenska Petroleum och Drivmedelsinstitutet.

Konflikten mellan Iran och USA är den tunga faktorn som driver upp världsmarknadspriset på olja och priset ligger nu kring 85 dollar per fat.

Priset på bensin har ännu inte haft samma dramatiska utveckling. I morse kostade en liter 95-oktan 16.16. Det är 40 öre under toppnoteringen 16,56 i augusti.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!