Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Den ena Muminmuggen är falsk – kan du se vilken?

Äkta till vänster – falsk till höger. Så ser du skillnaden.
Sofia Hageln, presschef för Tradera, tipsar om hur man köper Muminmuggar rätt.

Blir du erbjuden att köpa någon av de här ovanliga Muminmuggarna billigt, ska du se upp.

De kan vara förfalskade.

Så ser du om Muminmuggen är äkta eller falsk.

Minst tre förfalskade muminmuggar har nått samlare i Sverige, något Aftonbladet tidigare skrivit. 

Det är många som samlar och sparar på Muminmuggar, det finns knappt 100 olika modeller och priserna varierar från 150 kronor och upp till nästan 100 000. Det släpps nya muggar varje år och gamla försvinner ur produktion vilket kan höja värdet.

Dyraste muggen har sålts för runt 80 000 kronor. Foto: ARABIA

Dyraste muggen gjordes till julen 2004 åt Café Fazer i Helsingfors. Den tillverkades i 400 exemplar, alla numrerade. 2018 berättade Expressen om Ellen Marie, som betalade 84 900 kronor för sin mugg:

– Muminmuggarna har både fina budskap, otroligt vackra färger och är väldigt snälla. De är helt enkelt fantastiska och man blir glad när man tittar på dem, sa hon då.

Så skiljer du en äkta mugg från en falsk Muminmugg

– Förfalskade muggar kan exempelvis ha felstavade stämplar (Moomin utan i) men det finns säkert bättre förfalskningar som kan vara svåra att skilja från de äkta muggarna. Dekoren är lite mer kladdigt tryckt och formen på muggen är också lite annorlunda, berättar Helena Walfridsson, pr-ansvarig på auktionshuset Bukowskis.

På auktionssajten Tradera har man upptäckt och stängt fem annonser med piratkopierade muggar. Tradera betonar att alla annonser med falska Muminmuggar fått ett lyckligt slut.

– Vi känner till detta och har folk som tittar på det, säger Sofia Hagelin, presstalesperson på auktionssajten Tradera.

Hon menar att det är ett litet problem på auktionssajten. 

– Vi har sålt knappt 10 000 Muminmuggar i år och stängt ner fem annonser, eller en halv promille. 

På auktionshuset Bukowskis ger man rådet att vara extra försiktig. 

– Försök inte att köpa själv om du inte har kunskap inom området, gå då hellre till en etablerade auktionister, förklarar Helena Walfridsson.

Så upptäcker du en falsk Muminmugg

Hittills har det upptäckts tre förfalskade modeller. Det är de två tidigaste muggarna, samt den åtråvärda ”Mumintrollet dagdrömmer”, den mugg som nått de högsta priserna efter Fazer-muggen från 2004.

Ett kännetecken är att muggarna inte är lika detaljerade som de riktiga muggarna. Teckningarna grötar ihop sig och detaljer är försvunna. Dessutom saknas bokstäver i botten av muggen.

Äkta och falsk Muminmugg. Lägg märke till de otydliga detaljerna i den falska muggen.

Mumin grön nummer 1 – slarviga detaljer

Det är enkelt att se om en Muminmugg är förfalskad – om man har en äkta att jämföra med. Men den falska muggen med Muminpappan som läser en Agatha Christie-deckare är inte svår att urskilja. Dekoren är ”smetig” och slarvigt gjord, utan detaljer. Är man dessutom osäker går det att titta i botten av muggen. Där ska stå Mumin med hans engelska namn: MOOMIN, inte MOOMN, utan ”I”. Samma misstag har gjorts på de tre förfalskade muggarna som identifierats.

Mumin rosa nummer 2 – två tydliga tecken

Rätt till vänster. Mumins svans når bildramen. I förfalskningen till höger är svansen klippt.

På den andra falska Muminmuggen, Rosa från 1990 har förfalskaren gjort bildramen lite för bred, så att Mumintrollets svans har kapats på bilden till höger.

På undersidan är det lite enklare.  Även om texten är liten, så saknas ”I”:et i Moomin. Ordet för karaktärer, ”characters” saknar dessutom ett a. Så det står ”charcters”, med stora bokstäver.

Mumin dagdrömmer – smetig svärta

”Mumin dagdrömmer” gjordes 2005 i endast 2 005 exemplar. Värdet på muggen är i dag drygt 15 000 kronor, vilket gör den till en av de mest åtråvärda Muminmuggarna.

Det är svårare att identifiera en ”Mumin dagdrömmer” om om man aldrig sett ett original. Men svärtan är smetig och detaljerna inte lika precisa som i ett original.

Men även i botten skiljer de sig åt:

Det är svårare att se vilken mugg som är falsk när det gäller ”Mumintrollet dagdrömmer”, men det står fortfarande ”MOOMN” på förfalskningen. Dessutom är målarhinken helt svart.

Är man osäker som köpare är ett bra knep att alltid be säljaren om fler bilder innan man går vidare med köp. 

Så får du pengarna tillbaka

Den som handlar på nätet kan välja betallösningar som skyddar köparen. 

– Samtliga som köpt falska muggar har fått pengarna tillbaka, säger Sofia Hagelin.

7 sätt att göra en trygg affär

■ Kolla bilderna noga och jämför med andra bilder på samma mugg. Ser muggen ut att vara slarvigt och ”smetigt” gjord, så kan den vara falsk. 

■ Kolla stavningen av MOOMIN på undersidan. Är det fel, så är muggen falsk.

■ Ställ frågor till säljaren. Be om fler bilder.

■ Många säljare tar bilder på muggar de säljer, tillsammans med en lapp på sitt användarnamn. Detta för att visa att muggen finns i verkligheten.

■ Var skeptisk till den säljare som lägger ut en produktbild, med väldigt bra kvalitet. I värsta fall finns inte muggen du vill köpa. 

■ Betala genom Klarna eller Paypal är du skyddad som köpare mot bedrägerier. 

■ Läs omdömen som andra lämnat om säljaren. Var försiktig med nya säljare.

Annons: