Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”De vill stjäla varumärken från svenska mjölkbönder”

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Striden om de svenska ostarna trappas upp.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet beskyller fyra tunga aktörer Skånemejerier för att hålla tyst om sakfrågan.

– Alla förslag möts av antingen motstånd eller tystnad av Skånemejerier och Lactalis, skriver man.

Mejeristriden handlar om de klassiska svenska ostsorterna Grevé, Herrgård och Prästost.

Utländska krafter, den franska mejerijätten Lactalis, försöker ogiltigförklara varumärkena för att tillverka ostarna billigare utomlands.

Det franska bolaget köpte Skånemejerier 2012 och nu menar Arla med flera att man använder det skånska mejeriet som en trojansk häst för att kunna flytta produktionen av de svenska ostarna utomlands.

För att rädda kvar ostarna i Sverige har en grupp svenska mejerier försökt sälja varumärkena till en ekonomisk förening där Skånemejerier inte släpps in, vilket den skånska mejerijätten hittills lyckats stoppa i rätten.

 

LÄS MER: Franska kuppen mot svenska ostklassiker 

Tillverka billigt utomlands

Svensk Mjölk, som äger varumärkena, fruktar att ostarna snart kommer att tillverkas i lågprisländer.

Skånemejerier, å sin sida, menar att allt handlar om att utesluta Skånemejerier från den svenska marknaden – och att allt iscensatts konkurrerande mejerier med Arla i spetsen för att stänga ute sydsvenska mjölkbönder från en ostmarknad värderat till 3,5 miljarder kronor.

Åsikterna har framförts i Expressen av Anders Rolfsson, som är mjölkbonde och ordförande i Skånemejeriers ekonomiska förening.

I en debattartikel i dagens SVD skriver Helena Ågren (Norrmejerier), Roland Pettersson (Gäsene Mejeri), Stefan Lennartsson (Falköpings Mejeri) och Joachim Aaby-Ericsson (Arla Foods) bland annat:

”Inte med ett enda ord nämner han Skånemejeriers och deras ägare, franska mejerijätten Lactalis, försök att med hjälp av dyra advokater ogiltigförklara de tre ostvarumärken som ägs gemensamt av oss svenska mjölkbönder i föreningen Svensk Mjölk.”

Man anklagar franska ägaren Lactalis för att gå bakom ryggen skriver att man är ute efter att stjäla varumärken från svenska mjölkbönder.

 

LÄS MER: Ilskan mot Skånemejerier 

Organisation – utan Skånemejerier

Den rättsliga striden förlorade Lactalis i fjol, och i debattartikeln menar man att det är orsaken till att inget händer för att lösa tvisten.

”Valet vi står inför är antingen att stilla se på medan varumärkena försvagas eller att skapa en ny och stabilare ägarform”, skriver man.

Och där vill man inte ha med Skånemejerier.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!