Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smällen – nu höjer de stora bolagen priset

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Nu går bensinpriset upp igen.

I morse höjde alla ledande bensinbolag priset bensinen.

Det är nervositeten efter flera mystiska sabotage med explosioner vid två Saudiska oljefartyg som fått priset att sticka i väg.

- Oro på de globala marknaderna skapar alltid ett tryck på priset uppåt, säger Johan G Andersson, vd för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet, SPBI.

Priset på 95-oktanig bensin höjdes på måndagsmorgonen med 20 öre och kostar nu 16.89 vid bemannade stationer.

98-oktan kostar 17.49 för en liter och dieselpriset höjds med 10 öre till 16.69.

Huvudorsaken till höjningen är nervositeten kring vad som i helgen utspelade sig utanför kusten till Förenade arabemiraten.

Saudiska myndigheter meddelade tidigt på måndagsmorgonen att två oljetankers utanför Förenade arabemiraten attackerats och utsattes för sabotage. Myndigheterna varnade för att att det kan vara början mot mer globalt hot mot oljetillförseln.

Oljehamnen i Fujairah.Foto: KAMRAN JEBREILI / AP TT NYHETSBYRÅN

Attacken ska ha utspelat sig utanför Fujairah, i Förenade arabemiraten.

Ett av de två fartygen var på väg för att lasta råolja från Saudiarabien, i hamnen Ras Tanura.

Fujairah ligger i emiratet med samma namn intill känsliga Hormuzsundet och dess hamn som är en extremt viktig knutpunkt för olje- och gastransporter i området. Enligt det emiratiska utrikesdepartementet är det inte två utan fyra oljetankrar som utsatts för en ”sabotageoperation” nära landets territorialvatten.

Johan G Andersson, vd för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet, SPBI, säger att det inte bara är den globala oron som skapar nervositet:

– Just nu finns det flera hot mot tillgången. Det är oroligt i Saudi, du har Venezuela, Iran som inte levererar ut någonting. Sedan har vi den mer övergripande debatten mellan Kina och USA och de stridsåtgärder som de kan komma att ta till mot varandra.

Samtidigt växer upproret mot de höga drivmedelspriserna. Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0”. Gruppen närmar sig nu en halv miljon medlemmar.

Den som i dag ville tanka ”billig” bensin fick leta sig ner till Älmhult där St1 säljer 95-oktan för 14.11 per liter enligt sajten bensinpriser.nu

Annons: