Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dansk politiker: Sälj ut Postnord så fort det går

Jens-Kristian Lütken (Venstre)
Dansk rödfärgad postlåda.Foto: Henrik Petit / © Henrik Petit for PostNord

Postnord bör slopa all brev- och paketutdelning och låta privata alternativ ta över hanteringen så fort som möjligt.

Det skriver danske politikern Jens-Kristian Lütken (Venstre) i en debattartikel i Jyllands-Posten i dag. 

– Tiden har runnit ut för brev och också från statliga postkontor, skriver Lütken som vill att hela företaget säljs till privata alternativ.

Postnord ägs gemensamt av danska och svenska staten, där Sverige äger 60 procent.

Sedan samgåendet 2009 har antalet brev som skickas minskat dramatiskt och Postnord kämpat mot röda siffror och olönsamhet.

En övergång till att dela ut brev varannan dag eller till och med var tredje dag diskuteras samtidigt som portot höjts undan för undan.

Vd:n Annemarie Gardshol förklarade nyligen att Postnord kommer att gå med miljardförluster inom något år.

Enligt Gardshol står Postnord redan i dag för ett ”förlustscenario” i Danmark och att man där är beroende av det räddningspaket på 100 miljoner kronor som folketinget klubbade i december. De pengarna tar dock slut i sommar.

Glädjande med digitalisering

Jens-Kristian Lütken representerar liberala partiet Venstre i Köpenhamn och han är beredd att gå betydligt längre än att ytterligare höja portot eller dela ut post mindre frekvent.

Han vill göra sig av med hela företaget.

– Egentligen är det glädjande att digitaliseringen har lyckats till den grad där det inte längre är nödvändigt att skicka papper fram och tillbaka. Meddelanden och viktig information kommer snabbare fram på annat sätt. Det är bra för miljön och klimatet att kommunikationen inte sker med papper, kuvert och frimärken, skriver han.

Han menar att Danmark ligger långt före exempelvis Tyskland när det kommer till digitalisering och därför bör agera därefter.

– Det är ett fel av rang att vi inte redan nu sålt Postnord. Vi hade kunnat få bra betalt för företaget i stället för att bara kosta skattebetalarna pengar, skriver han.

”Brevet är stendött”

Trots det, menar Lütken, borde en försäljning vara intressant för privata aktörer.

– Brevet är stendött men paketet lever i bästa välmående. E-handeln exploderar och här finns ett stort behov. Här hade Postnord en gyllene möjlighet att utnyttja sin långa erfarenhet och sitt stora distributionsnät. Det lyckades inte, den privata marknaden har vunnit en stor del av den striden, skriver Venstre-politikern.

Nu handlar det om att agera snabbt och sälja ut Postnord så fort det är möjligt.

– Ett antal privata alternativ kan leverera paketen från en dag till en annan. Därför bör det vara möjligt att hitta en privat lösning för de människor som fortfarande förlitar sig på papperspost.

TV: ”Postnord går bättre än på länge”

Annons: