Vid årsskiftet höjdes skatten på bensin med 15 öre litern inklusive moms, och på diesel med 10,25 öre. Men enligt beräkningar Skattebetalarnas förening gjort kommer det inte att stanna där.
”Den höjda reduktionsplikten väntas höja bensinpriset med ytterligare 20 öre, vilket innebär att politiska beslut pressar upp årets bensinpriser med totalt 35 öre,” skriver Skattebetalarna i sin rapport.
Forskare: Krävs fördubbling
För ett genomsnittligt hushåll med bil ökarbränslekostnaden kostnad med en dryg femhundralapp. Det är inget astronomiskt belopp, utan motsvarar snarare några pizzor, som en minister sa.
– 500 kronor kan tyckas vara en marginell summa, men för många hushåll är bensinkostnaderna redan betungande. Dessutom utgör den totala skatten cirka 62 procent av bensinpriset, vilket motsvarar cirka 14 500 kronor skatt för en genomsnittlig årstank, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna.

Den så kallade reduktionsplikten innebär krav på minskade utsläpp genom stegvis ökad inblandning av biodrivmedel i bensinen och dieseln. I år höjs reduktionsnivån för bensin 4,2 procent för att stegvis öka till 15 procent 2025.
Biodrivmedel är dock dyrare än de fossila vilket bidrar till att successivt pressa upp bensinpriset. Enligt Skattebetalarnas beräkning kommer stigande reduktionsplikt i kombination med den årliga indexuppräkningen av bränsleskatten, den så kallade överindexeringen, att driva upp bensinpriset till runt 20 kronor per liter till 2025.
Då har man dock inte tagit hänsyn till omvärldseffekter på oljepriset som konflikten i Persiska viken och en svag svensk valuta.
”Viktigt minska klimatpåverkan”
– Beräkningen utgår från att allt annat är lika. Så om priset på olja och biodrivmedel biobränslet stiger eller kronan fortsätter att försvagas så ökar literpriset vid pump ännu mer, konstaterar Sofia Linder.
Om Sverige ska lyckas leva upp till de högt ställda klimatmålen skulle det enligt vissa forskare, bland andra professor Per Kågesson i Expertgruppen för studier i offentlig ekonom, ESO, redan nu krävas en fördubbling av diesel- och bensinpriset.
– Det talar snarare för att skattehöjningarna kan bli betydligt högre än i våra beräkningar, menar Sofia Linder.
Är det inte viktigt med ambitiösa klimatmål med tanke på klimathotet?
– Åtgärder som minskar klimatpåverkan är viktiga, men biltrafiken är redan överbeskattad i förhållande till sina miljökostnader. Sverige har både världens tuffaste klimatmål och bland världens högsta skatter på drivmedel. Det slår hårt mot alla hushåll där bilen är oumbärlig för att få vardagen att fungera, det måste beaktas.
Så mycket kan skatten och reduktionsplikten höja bensinpriset
År Bensinpris Höjning
2020 16,13 kronor 35 öre
2021 16,71 kronor 58 öre
2022 17,34 kronor 63 öre
2023 18,00 kronor 66 öre
2024 18,67 kronor 67 öre
2025 19,37 kronor 70 öre
Anm: Bygger på prognos över kommande skattehöjningar med den årliga indexomräkningen 2021-2025 och reduktionspliktens påverkan på bensinpriset, beräknad av Skattebetalarna. Prishöjningar på grund av världsmarknadspris på olja och valutaförändringar är ej medtagna.
Så mycket av bensinpriset är skatt
På ett literpris på 15,74 kronor är:
Handlarens bruttomarginal: 1,55
Produktkostnad: 4,46
Energi- och koldioxidskatt: 6,58
Moms: 3,15
Källa: Svenska petroleuminstitutets prisstatistik, november 2019.
Överindexering av bränsleskatter
Bensinskatten har höjts varje år under 2015-2020. 2017 kompletterades den årliga indexomräkningen med inflationen med två extra procentenheter, den så kallade överindexeringen.
Det medför att drivmedelsskatterna årligen räknas upp i en snabbare takt.
Men regeringen och samarbetspartierna har samtidigt beslutat att sänka bränsleskatten motsvarande de två procentenheterna 2020, som kompensation för att reduktionsplikten höjs i år.