Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Då kommer bensinen kosta 20 kronor per liter

Bensinpriset kommer att nå 20 kronor inom fem år enligt Skattebetalarnas prognos.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Finansminister Magdalena Andersson, S, och regeringen beslutade att sänka bränsleskatten motsvarande de så kallade överindexeringen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Överindexering av bränsleskatten, reduktionsplikt, brist på biodrivmedel.

Enligt Skattebetalarnas förenings beräkningar kan politiska beslut pressa upp årets bensinpriser med totalt 35 öre litern.

2025 kommer priset ligga på 20 kronor per liter, försiktigt räknat.

– Skattehöjningarna på drivmedel gräver stora hål i plånböckerna, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna.

Vid årsskiftet höjdes skatten på bensin med 15 öre litern inklusive moms, och på diesel med 10,25 öre. Men enligt beräkningar Skattebetalarnas förening gjort kommer det inte att stanna där.

”Den höjda reduktionsplikten väntas höja bensinpriset med ytterligare 20 öre, vilket innebär att politiska beslut pressar upp årets bensinpriser med totalt 35 öre,” skriver Skattebetalarna i sin rapport.

Forskare: Krävs fördubbling

För ett genomsnittligt hushåll med bil ökarbränslekostnaden kostnad med en dryg femhundralapp. Det är inget astronomiskt belopp, utan motsvarar snarare några pizzor, som en minister sa.

– 500 kronor kan tyckas vara en marginell summa, men för många hushåll är bensinkostnaderna redan betungande. Dessutom utgör den totala skatten cirka 62 procent av bensinpriset, vilket motsvarar cirka 14 500 kronor skatt för en genomsnittlig årstank, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna.


Sofia Linder, chefekonom Skattebetalarnas förening.
Foto: Magnus Glans / Magnus Glans, 2017

Den så kallade reduktionsplikten innebär krav på minskade utsläpp genom stegvis ökad inblandning av biodrivmedel i bensinen och dieseln. I år höjs reduktionsnivån för bensin 4,2 procent för att stegvis öka till 15 procent 2025.

Biodrivmedel är dock dyrare än de fossila vilket bidrar till att successivt pressa upp bensinpriset. Enligt Skattebetalarnas beräkning kommer stigande reduktionsplikt i kombination med den årliga indexuppräkningen av bränsleskatten, den så kallade överindexeringen, att driva upp bensinpriset till runt 20 kronor per liter till 2025.

Då har man dock inte tagit hänsyn till omvärldseffekter på oljepriset som konflikten i Persiska viken och en svag svensk valuta.

”Viktigt minska klimatpåverkan”

– Beräkningen utgår från att allt annat är lika. Så om priset på olja och biodrivmedel biobränslet stiger eller kronan fortsätter att försvagas så ökar literpriset vid pump ännu mer, konstaterar Sofia Linder.

Om Sverige ska lyckas leva upp till de högt ställda klimatmålen skulle det enligt vissa forskare, bland andra professor Per Kågesson i Expertgruppen för studier i offentlig ekonom, ESO,  redan nu krävas en fördubbling av diesel- och bensinpriset.

– Det talar snarare för att skattehöjningarna kan bli betydligt högre än i våra beräkningar, menar Sofia Linder.

Är det inte viktigt med ambitiösa klimatmål med tanke på klimathotet?

– Åtgärder som minskar klimatpåverkan är viktiga, men biltrafiken är redan överbeskattad i förhållande till sina miljökostnader. Sverige har både världens tuffaste klimatmål och bland världens högsta skatter på drivmedel. Det slår hårt mot alla hushåll där bilen är oumbärlig för att få vardagen att fungera, det måste beaktas.


Så mycket kan skatten och reduktionsplikten höja bensinpriset

 År                   Bensinpris                 Höjning

2020              16,13 kronor              35 öre

2021               16,71 kronor              58 öre

2022               17,34 kronor             63 öre

2023               18,00 kronor             66 öre

2024               18,67 kronor             67 öre

2025               19,37 kronor             70 öre

Anm: Bygger på prognos över kommande skattehöjningar med den årliga indexomräkningen 2021-2025 och reduktionspliktens påverkan på bensinpriset, beräknad av Skattebetalarna. Prishöjningar på grund av världsmarknadspris på olja och valutaförändringar är ej medtagna.


Så mycket av bensinpriset är skatt

På ett literpris på 15,74 kronor är:

Handlarens bruttomarginal: 1,55

Produktkostnad: 4,46

Energi- och koldioxidskatt: 6,58

Moms: 3,15

Källa: Svenska petroleuminstitutets prisstatistik, november 2019.

Överindexering av bränsleskatter

Bensinskatten har höjts varje år under 2015-2020. 2017 kompletterades den årliga indexomräkningen med inflationen med två extra procentenheter, den så kallade överindexeringen. 

Det medför att drivmedelsskatterna årligen räknas upp i en snabbare takt.

Men regeringen och samarbetspartierna har samtidigt beslutat att sänka bränsleskatten motsvarande de två procentenheterna 2020, som kompensation för att reduktionsplikten höjs i år. TV: Därför borde bensinen kosta 30 kronor litern