Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Då kommer barnbidraget – datum för hela 2019

Här får du koll på alla datum.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
På så vis kan du planera för året och köp till barnen. Foto: SHUTTERSTOCK

Vet du när barnbidraget kommer nästa gång?

Och hur mycket du får?

Läs vidare så berättar vi exakt när pengarna kommer senast. Den här månaden, och de månader som frågan är viktigare, som runt påsk, midsommar och jul.

Barnbidrag är exakt vad det låter, något som betalas ut till föräldrar och/eller vårdnadshavare för barn upp till 16 år.

Vi har haft barnbidrag i Sverige i över 80 år. Idén bakom bidraget var tydligt från starten 1937: Det ska inte vara en kostnadsfråga om en familj ska kunna skaffa barn eller inte.

Så mycket är barnbidraget i kronor

Barnbidraget höjdes under 2018 och ligger fast på samma belopp under 2019. Det är inte planerat för några höjningar under 2019. Aktuella belopp från Försäkringskassan finns här.

Barnbidraget är på 1 250 kronor per månad och är skattefritt. Har en familj fler barn betalas dessutom flerbarnstillägg. två barn ger 2 500 kronor plus ett flerbarnstilägg på 150 kronor. Tre barn ger 3 750 plus 730 kronor, fyra barn ger 5 000 kronor plus ett flerbarnstilägg på 1 740 kronor. Från och med femte barnet lämnas ytterligare 1 250 kronor per barn och månad.

Om ni delar barnbidraget får vardera part ut hälften av beloppen.

 

LÄS MER: Så fungerar föräldraförsäkringen 2019 – det gör du för att maxa den 

 

Detta är barnbidrag

■ Barnbidrag är ett ekonomiskt stöd som  betalas ut av Försäkringskassan till föräldrar som bor och har barn i Sverige.

■ Barnbidraget infördes 1937 för att bromsa det minskade födseltalen i Sverige. Sedan 1948 är det inte behovsprövat. Bidraget betalas ut till och med barnet fyller 16 år, men minst till sommaren. För barn över 16 som går i gymnasiesärskolan eller grundskolan utgår förlängt barnbidrag.

■ Barnbidraget är 1 250 kronor i månaden och skattefritt. Vid fler än ett barn betalas ett flerbarntillägg. Två barn ger ett flerbarntillägg på 150 kronor. Tre barn ger 730. Ekakt hur stort flerbarnstilägget anges hos Försäkringskassan här.

När kommer barnbidraget? Datum för hela 2019

Då betalas barnbidraget ut under 2019:

■ Onsdagen 20 februari.

■ Onsdagen 20 mars.

Torsdagen 18 april. (dagen före långfredag).

■ Måndagen 20 maj.

Torsdagen 20 juni (dagen före midsommarafton).

■ Fredagen 19 juli.

■ Tisdagen 20 augusti.

■ Fredagen 20 september.

■ Fredagen 18 oktober.

■ Onsdagen 20 november.

Fredagen 20 december.

Barnbidraget betalas ut senast den 20:e i varje månad. Tidigare om datumet infaller under veckoslutet eller en helg. Du kan se din utbetalning på Mina sidor åtta dagar innan pengarna kommer.

Härligt! Nu kommer barnbidraget!Foto: SHUTTERSTOCK

Vad händer med barnbidraget när barnet fyller 16?

Barn födda januari–juni: Om ditt barn fyller år 1 januari-30 juni betalas sista barnbidraget ut i juni. Börjar hon eller han i gymnasiet under hösten betalar Centrala studiestödsnämnden (CSN) ut studiebidrag för ditt barn  i september.

Barn födda jui–september: Om ditt barn fyller år 1 juli–30 september betalas sista barnbidraget ut i september. Fortsätter ditt barn på gymnasiet betalar Centrala studiestödsnämnden (CSN) ut studiebidrag för ditt barn i oktober.

Barn födda oktober–december: Om ditt barn fyller år 1 oktober–31 december betalas sista barnbidraget ut i december. Om ditt barn studerar på gymnasiet, så betalar Centrala studiestödsnämnden (CSN) ut studiebidrag för ditt barn i januari året därpå. 

Observera att studiebidrag inte delas ut i juli och augusti. Du behöver inte söka studiebidraget. Däremot måste du anmäla till försäkringskassan om ditt barn avbryter studierna. 

Vad händer med flerbarnstillägg när barnet fyllt 16?

Du får behålla flerbarnstillägg för barn som fyllt 16 under tre omständigheter:

■ Barnet bor hos dig.

■ Barnet studerar på heltid på gymnasiet, i grundskolan eller i särskola.

■ Barnet är ogift. Detta gäller till och med juni som barnet fyller 20 år.

Eftersom CNN inte gör utbetalningar under sommaren kommer du att få flerbarnstillägget retroaktivt för juli, augusti och september kommer i början av oktober.

Hur söker jag barnbidrag?

Du behöver inte ansöka om att få barnbidrag. Det betalas ut  automatiskt om vårdnadshavaren för barnet och du och barnet är försäkrade i Sverige. Första utbetalningen kommer månaden efter att barnet har fötts och betalas ut till och med det kvartal som barnet fyller 16 år, skriver Försäkringskassan

Detta gäller även vid adoption, men du behöver göra två saker:

1. Skicka in blankett 5456 Uppgifter för utredning av försäkringstillhörighet. 

2. Skicka även in medgivande om adoption samt uppgift om när du fick barnet i din vård.

 

LÄS MER: Så vabbar du smartast – tipsen som underlättar 

Annons: