Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

CSN: Så maxar du studielånet och bidraget 2019

Sugen på att plugga som här på Lunds unviversitet? Så här gör du för att bekosta studierna.Foto: SHUTTERSTOCK
CSN kan göra dina studier möjliga, tack vare lån och bidrag.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tänker du plugga under 2019? Grattis! Men då kanske du behöver pengar för att leva?

Du kan få både bidrag och lån för att studera.

Vi kollar dina möjligheter inför studierna.

CSN, Centrala studiestödsnämnden, är ansvarig för lån och bidrag för studenter. Studiemedel, som det kallas, består av bidrag och lån. För att få studiemedel måste du vara behörighet och söka själv.

Så söker du CSN-lån

Du behöver först ett mobilt bankid, eller någon annan e-legitimation för att kunna logga in hos CSN. Med det kan du skicka in din ansökan direkt och få ett snabbare beslut. 

Du behöver berätta var du ska studera och vilket program. Sedan går du vidare och klickar i studietid och omfattning. Sök för hela läsåret på en gång, så slipper du föra om processen om ett halvår. Läs igenom ansökan noga innan du skickar in den. Gör du ansökan rätt från början slipper du komplettera, vilket kan fördröja processen.

För att få studiemedel behöver du göra två saker. Skicka in en studieförsäkran när du börjar studierna samt meddela Swedbank vilket kontonummer du vill att CSN ska sätta in pengarna på. På mina sidor på CSN kan du ändra din ansökan och se när pengarna betalas ut. 

Hur mycket pengar får jag i studielån och bidrag?

Studiemedlen är uppdelade i ett bidrag och ett lån. På den här sajten på CSN kan du få veta hur mycket du skulle kunna få om du uppfyller kraven. CSN räknar per vecka och har du inga andra inkomster kan du från 2019 få max 809 kronor i veckan i bidrag och max 1 860 kronor i veckan i lån. På en fyraveckorsperiod – alltså lite mindre än en månad – får du 10 676 kronor i studiemedel. Har du 1–4 barn får du ett högre bidrag 962 kronor för ett barn, 1 059 för två. 

Har du arbetat tidigare och haft en årsinkomst på 188 825 kronor året innan (15 700 kronor i månaden) kan du få ett tilläggslån på ytterligare 900 kronor i veckan.

Vad krävs för att jag ska få studiemedel?

Det finns ett antal krav på dig och din utbildning för att du ska få studiemedel. Främst ska du gå på en utbildning som är godkänd för att ge lån och bidrag. Utbildningen måste vara godkänd, vilket de allra flesta universitetskurser och utbildningar är. Det är regeringen eller en myndighet som avgör om utbildningen är godkänd. Utländska utbildningar godkänns av Universitets- och högskolerådet eller av CSN. 

Hela listan för godkända utbildningar i Sverige finns här

Du får även studiemedel för andra utbildningar som komvux, folkhögskolor, yrkeshögskolor, gymnasieskolor, konst- och kulturutbildningar eller distansstudier. För utländska utbildningar beror kraven på vilken nivå utbildningen är på.

Fler krav: Du ska vara registrerad på dina kurser, du måste studera minst 50 procent under minst tre veckor, du måste vara under 57 år, du får inte ha vissa andra ersättningar. Har du studerat tidigare måste du visa resultat att du klarat utbildningen. Du får inte ha gamla obetalda skulder till CSN. Är du utländsk medborgare finns det fler krav. Läs om dem här.

Utbildningar som inte ger studiemedel är exempelvis uppdragsutbildningar, det vill säga om företaget du arbetar för beställer en utbildning av en högskola. 

Inte heller utbildning till reserv- eller yrkesofficer, samt forskarutbildning (om du är eller varit doktorand eller haft utbildningsbidrag för doktorander) ger studiemedel.

LÄS MER: Så ansöker du om bostadsbidrag – och så mycket kan du få 

Kan jag få studiemedel för att plugga utomlands?

Reglerna för att studera utomlands ändrades 2018. De nya reglerna finns här i sin helhet.

För utländska utbildningar kan du få studiemedel om motsvarande utbildning i Sverige ger rätt till stöd. Läs mer om utländska utbildningar på CSN här. Reglerna är olika om du studerar inom EU/EES-länder samt Schweiz eller om studierna är utanför dessa länder som exempelvis USA.

Förutom studiemedel kan du även få ytterligare lån för merkostnader du har under studietiden utomlands. De vanligaste är lån för undervisningsavgifter, resor till och från studieorten och för försäkringar under studietiden. Det är CSN som avgör hur mycket du kan låna. Enligt CSN kan du låna max 2 976 kronor i veckan för undervisningsavgifter på eftergymnasial nivå, eller maximalt 357 120 kronor om året. Runt hälften för studer på gymnasienivå.

LÄS MER: Checklista: Flytta hemifrån – allt du behöver tänka på 

Finns det fler saker jag kan ta studielån för?

Ja, det finns ett antal saker som ökade kostnader för distansutbildning, om du har dubbel bosättning. Du kan behöva försäkringar eller musikinstrument (om du går på exempelvis musikhögskolan), eller pendlingsresor. Regeln är att du inte får låna mer än du har utgifter för, oftast mindre. Alla regler här.

Vad händer om jag blir sjuk?

Du måste anmäla till CSN om du blir sjuk eller avbryter dina studier. Vid sjukdom kan du få behålla dina studiemedel även om du inte kan plugga. 

Hur lång tid tar det innan jag får ett besked?

Du kan alltid gå in på dina sidor på CSN och se hur långt din ansökan kommit. Ju tidigare du sökte studiemedel desto snabbare får du besked, förutsett att du fyllt i korrekt. När CSN börjar hantera ansökan tar det 3–4 veckor innan du får besked. I slutet av augusti 2018 arbetade handläggarna med ansökningar från slutet av juli och tidigare. Så räkna med cirka två månader under högsäsong.

Ett tips är att försöka ordna ett sommarjobb, där du under första månaden på unviversitetet eller högskolan kan leva på din sista lön från sommarjobbet. Glöm inte att du även får semesterersättning på sommarjobbet som oftast inte betalas ut förrän månaden efter du slutat.

Spara sedan den första månadens studiemedel att använda under första sommarmånaden nästa år, då du inte har studiemedel och ännu inte fått första lönen från sommarjobbet.

När betalas studielån och bidrag ut?

Du får första utbetalningen för terminen i samband med att du börjar plugga. Sedan får du utbetalningar den 25:e i varje månad i förskott. Infaller den 25 på en helg eller lördag/söndag får du pengarna sista vardagen före den 25:e.

Tänk på att ha en buffert till sommaren. Det kommer att dröja två månader mellan sista utbetalningen från CSN tills du får första lönen för sommarjobbet. 

Ska du studera utomlands och har merkostnadslån får du lånet för resan till och från studielandet tidigast tre veckor före terminsstart. Då får du även merkostnadslånet för försäkringar och undervisningsavgiften.

Kan jag tvingas betala tillbaka studiemedel?

Ja, om du lämnar felaktiga uppgifter, exempelvis om inkomst, kan du tvingas betala tillbaka de pengar du inte är berättigad till. Det kan även bero på om du avbryter dina studier eller har ogiltig frånvaro (glöm inte att anmäla om du blir sjuk). 

Utöver beloppet ska du dessutom betala ränta på återkravet som 2018 var 2,30 procent, plus en expeditionsavgift på 100 kronor. Kan du inte betala riskerar du att hamna hos kronofogden.

Så hur mycket får jag tjäna för att inte få avdrag på studiemedlen?

Om du studerar 20 veckor (en vanlig termin) på heltid med studiemedel får du tjäna 90 075 kronor. Det kallas fribelopp. Det betyder att om du pluggar hela året kan tjäna upp till motsvarande 30 000 kronor i månaden under sommarmånaderna utan att få sänkt studiemedel. Tänk på att CSN räknar halvårsvis. Tänk också på att semesterersättningen läggs ovanpå lönen.

Studiemedlen sjunker gradvis med högre inkomster. Har du tjänat över runt 170 000 kronor under ett halvår får du varken lån eller bidrag.

När måste jag betala tillbaka studielånet?

Bidraget är ett bidrag och det får du behålla. Men lånen måste betalas. Går du en treårig utbildning utan barn eller tilläggslån kommer du att ha fått 313 000 i studiemedel, där 218 000 är lån och ska betalas tillbaka under 25 år. Det betyder att du när du är klar kommer att betala 615 kronor i snitt till CSN under första året och 927 kronor i månaden som mest under år 24. Förhoppningsvis kommer du ha en betydligt högre lön då.

Räntan på studielånet bestäms av regeringen och följer marknaden. 2018 var räntan 0,13 procent och räknas från dag 1. Den är inte avdragsgill i deklarationen.

Betalar du inte i tid tar CSN ut en påminnelseavgift på 450 kronor per påminnelse och lån.

LÄS MER: Så här skriver du ett bra CV – bästa tipsen 

Annons: