Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

CSN: Så maxar du studielån och bidrag 2021

Universitetstudenter kritiska till skriva tenta i sal: ”Helt oacceptabelt”
Här är svar på alla dina frågor om studiemedel från CSN under 2021 – när, var och hur?
Foto: CSN
För att få studiemedel, det vill säga bidrag och lån, måste du vara behörig och söka själv.
Foto: CSN

Sugen på att plugga vidare under 2021?

Du kan få både bidrag och lån för att studera – och tilläggslånet för den som arbetat tidigare är höjt med 25 procent på grund av pandemin.

Här är svar på alla dina frågor om studiemedel från CSN – när, var och hur.

För att få studiemedel, det vill säga bidrag och lån, måste du vara behörig och söka själv. Det är CSN, Centrala studiestödsnämnden, som ansvarar för lån och bidrag för studenter.

Vem kan söka studiemedel?

Studiemedel är till för den som studerar på till exempel högskola, universitet, komvux eller yrkeshögskola. Den som läser på grundskole- eller gymnasienivå kan få studiemedel från och med hösten det år de fyller 20.

Så här söker du studielån hos CSN

Sök studiemedel i god tid, så fort du har valt en utbildning. Du behöver inte ha blivit antagen. Du kan bara få studie­medel för fyra veckor bakåt i tiden från den vecka ansökan kommer in.

Skaffa mobilt bank-ID, eller någon annan e-legitimation för att kunna logga in hos CSN. Då kan du få ett snabbare beslut. 

Du måste veta din studietid (när terminen börjar och slutar) och hur många poäng du ska läsa. Komvuxstuderande måste också känna till om kurserna är på grundskole- eller gymnasienivå. 

Ansök gärna för en längre tid, så slipper du vänta på beslut. Du kan ansöka för högst 53 veckor i taget.

Skicka inte med antagningsbevis eller andra bilagor när du studerar i Sverige, det kan resultera i längre tid att fatta beslut.

När du ansöker fyller du i hur många veckor som du vill ha bidrag för, och om du vill låna pengar fyller du även i det. Om du vill kan du låna för färre veckor än du tar bidrag.

Så får du första utbetalningen av studiemedel

När du får ett beslut från CSN – kolla att alla uppgifter stämmer och anmäl ditt kontonummer till Swedbanks kontoregister. När studierna börjar – lämna en studieförsäkran till CSN, registrera dina kurser på skolan – och vips ska första utbetalningen komma.

Så mycket pengar får du i bidrag och studielån

Under en fyraveckorsperiod 2021 kan du få 10 928 kronor i studiemedel, varav 3 312 i bidrag och 7 616 i lån. Har du barn kan du få ett ett högre bidrag.

den här sajten på CSN kan du räkna ut hur mycket du skulle kunna få i studiemedel.

Har du arbetat tidigare, är minst 25 år och haft en årsinkomst på 197 540 kronor kan du få ett tilläggslån. Hur mycket du kan få beror på om du studerar på heltid eller deltid.

Under 2021–2022 är tilläggslånet tillfälligt höjt med cirka 25 procent på grund av coronapandemin. Tilläggslånet betalas tillbaka tillsammans med studielånet.

Vad är räntan på studielån 2021?

Studiebidraget får du behålla – men lånen måste betalas tillbaka. Den första betalningsplanen skickar CSN vanligtvis sex månader efter du har haft studiestöd.

På studielånet betalar du ränta, från den första utbetalningen av lånet till dess att det är färdigbetalt. Räntan fastställs av regeringen varje år och är 0,05 procent under 2021.

Vad krävs för att få studiemedel?

Här är de viktigaste kraven för att du ska kunna få studiebidrag och studielån.

Utbildningen måste ge rätt till studiemedel. Här är en lista på alla godkända utbildningar. Du ska vara registrerad på dina kurser, studera minst 50 procent i minst tre veckor och om du har studerat tidigare måste du ha klarat studierna.

Den som läser på gymnasienivå eller grundskolenivå kan tidigast få studiemedel från höstterminen året de fyller 20.

Du måste också vara under 57 år, får inte ha vissa andra ersättningar, till exempel full ersättning från Försäkringskassan och du kan bara få studiemedel under en begränsad tid.

Plugga utomlands – finns studiemedel?

Om du ska studera utomlands kan du få studiemedel under vissa förutsättningar. Du kan också låna pengar till extra kostnader som terminsavgifter, resor och försäk­ring­ar.

Några av villkoren är att utbildningen måste ge rätt till studiemedel, du ska ha bott i Sverige två sammanhängande år de senaste fem åren, måste studera i en viss takt och måste ha klarat tidigare studier med studiemedel.

Om du ska studera i Storbritannien måste du tänka på att brexit kan påverka villkoren för att få studiestöd.

Finns det fler saker jag kan ta studielån för?

Det finns fler utgifter som du kan söka studielån för, kostnader som är nödvändiga för utbildningen, till exempel resor och övernattningar.

Du kan ta merkostnadslån för distansutbildning, dubbel bosättning, musikinstrument (om du går ett musikerprogram), studie- och praktikresa med mera. Alla regler för merkostnadslån finns samlade här. 

Efter hur lång tid får jag besked?

Den som har fyllt i ansökan rätt kan få beslut om studiemedel inom en eller två veckor. Ibland behöver CSN utreda mer, till exempel om du läser utomlands. Då tar det upp till fyra veckor.

Vid terminsstart är det många som ansöker om studiemedel och då kan det ta längre tid innan beslutet kommer, ibland upp till två månader.

Den som väljer att få CSN:s utskick direkt till Mina sidor får snabbare besked. Du kan alltid gå in på dina sidor på CSN och se hur långt din ansökan kommit.

När betalas studielån och bidrag ut?

Den första utbetalningen för terminen får du tidigast när du börjar studera. Sedan kommer pengarna vanligtvis den 25:e varje månad du studerar. Om det är en helgdag får du pengarna före helgdagen. I Mina sidor finns exakta datum och belopp.

Studie­medlen betalas ut i förskott, och oftast för fyra veckor i taget. I terminens början och slut kan utbetalningarna omfatta fler eller färre veckor.

Kan jag tvingas betala tillbaka studiemedel?

Om du lämnar felaktiga uppgifter till CSN och får mer pengar än du har rätt till måste du betala tillbaka. Du kan också bli polisanmäld för bidragsbrott.

Återbetalning kan också bli aktuell om du avbryter dina studier eller har ogiltig frånvaro. Glöm inte att anmäla om du blir sjuk. 

Hur mycket kan jag tjäna utan avdrag?

Du kan ha inkomst upp till ett visst belopp utan att studiestödet sänks eller försvinner när du studerar med studiemedel eller studiestartsstöd. Detta belopp kallas för fribelopp.

Under 2020 var fribeloppet borttaget på grund av coronakrisen. Regeringen vill förlänga det tillfälligt slopade fribeloppet, till och med den 30 juni 2021. Läs mer hos CSN.

Så mycket får du tjäna och så gör du för att söka