Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Christina tvingas ställa in vinresa till Frankrike

Christina Ortega har varit på plats på Arlanda under morgonen i hopp om att bli ombokad för att kunna ta sig till Frankrike. Foto: Expressen TV
673 avgångar har ställts in under fredagen. SAS underleverantörer flyger dock som vanligt. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Köerna har ringlat sig långa på flygplatser, här på Kastrup i Köpenhamn. Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hundratals passagerare väntade på Arlanda på fredagsmorgonen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Christina Ortega såg fram emot en vin- och champagneresa till Frankrike.

Men nu tvingas hon och hennes snart 80-åriga mamma ställa in resan på grund av pilotstrejken.

– Det är lite bittert, säger hon.

Tidigt på fredagsmorgonen hade hundratals resenärer samlats på Arlanda i Stockholm, Kastrup i Köpenhamn och Landvetter i Göteborg. Många åkte dit ovetandes om det skulle bli en strejk eller inte – men bara några timmar tidigare hade förhandlingarna mellan SAS och piloterna strandat.

Nu har piloter i Sverige, Norge och Danmark tagits ut i strejk. 

Enligt SAS själva riskerar 170 000 passagerare att drabbas under helgen. Bara på fredagen har 673 avgångar ställts in, vilket påverkar drygt 72 000 resenärer.

”Finns inga platser, inga plan”

En av dem som drabbas är Christina Ortega från Norrköping.

Hon skulle åka till Reims i Frankrike på studiebesök på fredagen, berättar hon i Expressen TV.

– Det är en resa bokad sen fyra månader tillbaka. En vin- och champagneresa.

På torsdagskvällen tog hon sig från Norrköping till Stockholm för att vara på plats på Arlanda om strejken skulle bli avblåst.

https://twitter.com/SAS/status/1121644209998417920

Men när strejken nu är ett faktum ser det mörkt ut. Hon har under morgonen hoppats kunna bli ombokad.

– Men det finns inga platser, inga plan överhuvudtaget. Resten av gruppen har blivit ombokad via Göteborg så de landar i Frankrike tio över fem i kväll, men vi kommer inte att göra det, säger Christina Ortega.

Hur känns det?

– Det är lite bittert eftersom det är en kusin till mig vi ska på studiebesök till och det var mamma som hittade den här resan. Det är lite surt, kan jag säga.

Hur är stämningen?

– Den är väl inte så rolig, vi är trötta för vi har inte sovit och vi satt fast på ett försenat tåg från Norrköping i går kväll.

Tvingas ställa in champagneresa

Strejken och bristen på information har fått Christina Ortega och henns mamma att ge upp. De ställer in sin resa.

– Vi har sagt ifrån nu. Mamma orkar inte, hon är snart 80 år så vi orkar inte. Vi skippar, säger Christina Ortega.

För Felicia Forsström och Joakim Olsson från Borås blev det inte riktigt lika dramatiskt. De skulle resa från Göteborg till Island via Danmark, men fick på torsdagen veta att deras flyg från Köpenhamn till Island var inställt.

Felicia Forsström och Joakim Olsson visste inte vad som skulle hända när de åkte ut till Arlanda. Foto: Mikael Berglund

”Vi visste ingenting”

Tidigt på fredagsmorgonen åkte Felicia Forsström och Joakim Olsson till Landvetter, utan att veta om de skulle komma i väg eller inte.

– Vi skulle flyga till Köpenhamn och sen därifrån till Island men flyget mellan Köpenhamn och Island var inställd så vi riskerade att bli strandade i Köpenhamn. Men det har löst sig nu, säger Felicia Forsström.

Joakim Olsson berättar att de inte hade fått reda på att det var strejk när de kom till flygplatsen.

– Vårt flyg ställdes in innan de visste om det skulle bli strejk eller inte, säger han.

– Vi visste inte hur det skulle lösa sig så vi kom hit i morse. Vi visste ingenting faktiskt. Vi har inte sovit någonting men det bar gått bra ändå, säger Felicia Forsström.

”Jag får väl sitta här på flygplatsen”

På Köpenhamns flygplats Kastrup är SAS ett av de dominerande flygbolagen. Företaget hade därför satt in en stor mängd extra personal för att ta hand om de drabbade resenärerna på fredagsmorgonen.

En som väntade på information var Mattias Häggström från Luleå. Efter två semesterveckor i Bangkok, Thailand skulle han hem med mellanlandning i Köpenhamn.

– Nu när jag landade fick jag se att det inte går något flyg, men det är ingen fara jag tar mig hem på ett eller annat sätt, säger Mattias Häggström.

Även om han redan hade rest länge tog han förseningen med ro.

– Jag får väl sitta här på flygplatsen och chilla och höra vad som händer, annars får jag ta in på hotell eller kanske boka resa med ett annat bolag, säger Mattias Häggström.