Chockhöga elpriser – når nya rekordhöjder i dag

20 tips: Så sparar du el hemma.
Elpriserna höjdes med 179 procent i fredags. Redan under måndagen slår de nya rekord.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Arkivbild.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under fredagen chockhöjdes elpriserna i norra Sverige – och nu har de nått nya rekordnivåer.

Klockan 17 på måndagen var priset i elområde 4, södra Sverige, sju gånger högre än under samma period i fjol.

Måndagens elpriser är de högsta sedan 2011.

– Det är verkligen extraordinärt och extremt, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis till Dagens industri.

Svenska kraftnät har satt oljeeldande Karlhamnsverket i beredskapsläge. 

På bara en vecka har elpriserna tiodubblats i norra Sverige. Under måndagen är elpriserna rekordhöga i samtliga fyra prisområden som Sverige delades upp i 2011.

Snittpriserna under måndagen, utan skatt och avgifter, är 2,40 kronor per kilowattimme(kwh) i norra Sverige och 2,71 kronor per kilowattimme i landets södra områden, med ett högsta timpris på 4,34 respektive 3,70 kronor. De rekordhöga timpriserna infaller mellan 16 och 17 på eftermiddagen, rapporterar SVT.

I elområde 4, som gäller södra Sverige, syntes en rejäl förändring klockan 17.00. I området ökade priset till 434 öre/kwh jämfört med 62 öre/kwh för exakt ett år sedan. Den handlar alltså om ett sju gånger så högt elpris, enligt Vattenfalls statistik.

”Fortsatt dramatik och stora prisrörelser”

Fredagens rusning med 179 procent förklarades delvis med isläggning på tre av de stora vattenkraftsälvarna.

– Detta är övergående och kommer att hålla på ungefär en vecka. Det som är lite ovanligt är att isläggningen gäller tre stora älvar samtidigt, sa Lotta Aronsson, elprisanalytikern på Eon i samband med fredagens höjningar

Energiminister Anders Ygeman (S) beklagar priserna i intervju med Aftonbladet. Han säger dock att de troligen kommer att sjunka efter måndagens och helgens toppnoteringar.

– Det verkar väl som att marknadspriserna är på väg ner. Vi har en extrem nivå över helgen för att man isade vattenmagasinen och det kom samtidigt som det började bli lite kallare, säger ministern till tidningen.

Kan hålla i sig under vintern

Enligt elmarknadsanalytikern Christian Holtz, har rekordveckan flera förklaringar. Kallare väder och låg produktion av vind- och vattenkraft är en av dem. 

”Enskilt viktigast är sannolikt kopplingen till andra delar av Europa där elpriserna på många håll är ännu högre. Det beror i sin tur främst på att fossilbaserad elproduktion som styr marknadspriset är rekordhögt”, säger Christian Holtz till Dagens industri.

Christian Holtz varnar för att de höga elpriserna kan hålla i sig under vintern. Detta trots att man inte ser någon störning eller extrem elförbrukning i Sverige just nu.

”Allt talar för fortsatt exceptionellt höga elpriser. Även små skillnader i bland annat elproduktionen eller efterfrågan kan ge extrema utslag när marknaden är så pressad. Så elkunderna bör ställa in sig på fortsatt dramatik och stora prisrörelser”, säger han till Dagens industri.

Oljeeldade Karlshamnsverket i beredskap

På grund av kylan och det ansträngda kapacitetsläget i elnätet har Svenska kraftnät satt det oljeeldade Karlshamnsverket i Blekinge i beredskap – verket ska då vara beredda att starta elproduktionen på två timmar.

Enligt Robert Sennerdal, pressekreterare på Svenska Kraftnät, är beredskapen något som genomförs i stort sett varje vinter, och nu har det gjorts för att marginalerna är små. 

– Att gå upp i beredskapsläge är egentligen inte särskilt dramatiskt, säger Robert Sennerdal. 

Beredskapsläget kan komma att trappas upp ytterligare.

– Det finns ytterligare något steg som innebär att verket går på tomgång, säger Robert Sennerdal. 

Som en central del av den nationella effektreserven har statliga Svenska kraftnät upphandlat reserven på Karlshamnsverket. Reserven finns tillgänglig mellan 16 november och 15 mars.

Så påverkas elpriserna av kylan:

Energimarknadsinspektionen om hur elpriset påverkas: "Vi får prisvariationer"