Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brist på bacon på gång – efter utbrott av afrikansk svinpest

Arkivbild. Grisar.Foto: MARTINA HUBER
BaconFoto: SHUTTERSTOCK

Vi kan stå inför en internationell bacon-kris.

Den globala marknaden har påverkats kraftigare än på 15 år och alla är drabbade.

På vissa svenska butiker gapar hyllorna tomma – men den svenska julskinkan ska inte vara hotad.

Runtom i världen stiger priset på fläskkött – och framför allt på sidfläsk och bacon.

Anledningen är ett gigantiskt sjukdomsutbrott bland kinesiska grisar. Över 300 miljoner grisar har smittats av afrikansk svinpest. Det är fler grisar än vad som finns i hela Europa, och det har skapat en enorm efterfrågan på griskött i hela världen.

Priserna har stigit kraftigare än vad de gjort någon gång de senaste 15 åren, och tidningen Bloomberg kallar det för en bacon-kris.

Sjukdomsutbrottet är nu så stort, och sjukdomen så spridd, att det klassas som en epidemi. 

Brist på bacon

Och det kan till och med leda till en brist på bacon. Enligt Fox Business kommer Kina under det kommande halvåret bli tvungna att importera enorma mängder griskött för att stilla efterfrågan – och det kan leda till att andra marknader får minskad tillgång och till och med brist på bacon.

Sverige har inget handelsavtal med Kina när det gäller griskött, vilket gör att vi inte påverkas lika mycket lika mycket av prissvängningarna, berättar Margareta Åberg, ansvarig för grisfrågor på LRF.

– Tyska och danska bönder har sett betydligt större prisökningar än svenska grisbönder, men det är inte det stora problemet. Vi har haft en positiv utveckling i Sverige under några år, men sedan kom torkan 2018. Foderpriserna nu är så höga att svenska grisbönder har det jättetufft, säger Margareta Åberg.

Tomma bacon-hyllor i Sverige

I Sverige har bilder cirkulerat på sociala medier på tomma bacon-hyllor, och en global brist skulle också påverka oss.

Sidfläsk är en av de mest eftertraktade delarna på grisen, och går inte i säsong på samma sätt som skinka, karré och filé. Om mer och mer av det svenska sidfläsket går på export kan det vara svårare för grossisterna att hålla leveranserna.

Än så länge finns det inget som tyder på att julskinkan skulle vara hotad, och priserna sätts så långt i förväg att det är osannolikt att skinkorna skulle vara extra dyra i år.

Annons: