Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brexit-kaoset: Se upp för att handla på nätet

I Expressen TV:s Dina Pengar intervjuas hon av Alexander Klaar.

Brexitsoppan forsätter. Deadline har flyttats fram till 31 oktober. Men utträdet kan ske tidigare.

– Om man inte har sina papper i ordning och är registrerad hos Tullverket så innebär det att godset inte kommer ombord på färjan eller flyget, säger Anneli Wangelin i Expressen TV:s Dina Pengar.

För en andra gång så har EU-ledare enats om att skjuta fram Brexit sedan Storbritannien och premiärminister Theresa May återigen bett om mer tid. Annars hade Storbritannien kraschat ut ur unionen imorgon.

– Det har kunnat bli väldigt kaotiskt, säger Anneli Wengelin, brexitexpert på myndigheten Kommerskollegium.

Ny deadline för Storbritanniens utträde är halloween, den 31 oktober.

Men Brexit kan komma tidigare om Storbritannien enas om ett utträde. Den fortsatta osäkerheten slår mot handeln.

– Det blir fortsatt svårt för företagen att fatta beslut. Man vet inte när de lämnar eller på vilka villkor. Man måste vara beredd att hantera tullar den dag det införs.

Näthandeln påverkas 

Tänker man på konsumenterna så kan näthandeln påverkas.

– Vi beställer varor till ett pris men sen när de kommer så har Storbritannien lämnat. Det innebär att du måste betala tull och moms för att få dem.

När de lämnar EU så införs krav på tullformaliteter. Vilket kommer medföra kostnader för företagen.

– Den administrativa delen av tulldeklarationen kommer innebära några procent i kostnaden för varje transaktion. Sen beror själva tullarna på vilka varor det är. vissa är redan tullfria medan andra varor har höga tullar. Till exempel har lastbilar 22 procent i tullavgift.

Det har snart gått tre år sedan britterna röstade om att lämna den Europeiska unionen. Kort därefter började myndigheten Kommerskollegium arbeta med frågorna kring brexit och informera svenska företag.

– Jag tror inte att alla förstår omfattningen. Det är svårt att på riktigt greppa helheten. Framförallt tror jag inte man förstår hu många områden det kan påverka. tullformaliteter tycker jag att många börjar förbereda sig för att det kan bli med vad gäller för till exempel dataöverföring, personal, får man delta i offentlig upphandling? Hur blir det med försäkringar och pensioner?

Fortsatt råder stor osäkerhet kring när och även om det blir en brexit. Om det brittiska parlamentet inte lyckas med att godkänna ett avtal inom de kommande veckorna måste landet delta i EU-valet i maj. Gör man det inte kommer brexit tidigare – 1 juni.

– Om man inte har sina papper i ordning och är registrerad hos Tullverket så innebär det att godset inte kommer ombord på färjan eller flyget, säger Anneli Wangelin i Expressen TV:s Dina Pengar.