Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bolunds MP-krav: Slopa bäst-före-datum på mat

Konsumentminister Per Bolund vill skrota den nuvarande bäst-före-datummärkningen på mat. Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT
Mejerijätten Arla är redan på gång en ändring av sin märkning på de egna produkterna där man tar bort bäst-före-datum.

Miljöpartiet vill skrota den nuvarande bäst-före-datummärkningen på mat.

Allt för mycket mat slängs på grund av att konsumenterna går strikt efter datumet och slänger fullt ätbar mat.

– Lukta och smaka på maten, uppmanar, säger konsumentminister Per Bolund (MP).

Miljöpartiet vill införa en helt ny märkning som ersättning för dagens bäst-före-datum på livsmedelsprodukter.

– Det är uppenbart att den nuvarande märkningen leder tanken fel hos konsumenten fast det egentligen bara är en kvalitetsmärkning. Det är inget som säger att maten inte är fullt ätbar efter det datum som står på förpackningen, säger konsumentminister Per Bolund.

Varför har det blivit så här?

– Det är en översättning från gemensamma EU-regler. Vi behöver ändra EU-reglerna, vi kommer driva under nästa mandatperiod att riva upp den nuvarande regleringen på EU-nivå och göra en ny som är bättre. Att vi tar om hand den mat vi producerar.

 

LÄS OCKSÅ: Bankkort, betalkort och kreditkort - vad är skillnaden? 

 

Per Bolund pekar på att det i dag är 30 procent, en tredjedel av den mat som vi producerar på åkrarna, som aldrig når matbordet utan slängs. 

– Det är oacceptabelt slöseri.

Beredd att driva märkningsfrågan på EU-nivå

Per Bolund säger att man är beredd att driva saken på EU-nivå för att få till stånd en ändring.

Vad det i stället ska stå på förpackningarna är Per Bolund inte helt på det klara med. Men han sneglar lite på den danska märkningen "minst hållbar till" som ett tänkbart alternativ.

 

LÄS OCKSÅ: Veganska matkassar - företagen som levererar till dörren 

 

Miljöpartiet vill också se över om det är fler eller färre produkter som ska märkas med "sista förbrukningsdag".

För att minska matsvinnet vill partiet vidta flera åtgärder:

Lagstifta om ett förbud för större aktörer som regelbundet hanterar stora mängder livsmedel att slänga ätbar mat.

Krav på att kommunerna ska samla in matavfall. I dag har vissa kommuner redan infört separata kärl för matrester och övrigt matfall.

Den nya varianten av datummärkning på Arlas produkter blir i stället "ofta bra efter".

Arla ändrar sin datum-märkning

Mejerijätten Arla är redan på gång med en ändring av sin märkning på de egna produkterna där man tar bort bäst-före-datum.

 

LÄS OCKSÅ: Larm om salmonella - kryddmix återkallas

 

Den nya varianten av datummärkning på Arlas produkter blir i stället "ofta bra efter" som kommer att sättas på cirka 340 miljoner förpackningar. I princip allt som Arla produkter från mjölk till filprodukter.

Varför har då regeringen inte gjort något åt detta tidigare. Ni har haft makten i fyra år?

– Vi har nog inte förstått hur pass svårt det här är för konsumenterna att avgöra. Statistiken talar sitt tydliga språk. En tredjedel av maten slängs trots att den är fullt ätbar. Det är en klimatpåverkan som sker helt i onödan, säger Per Bolund.

Han tror att konsumenterna inte begripit skillnaden mellan olika märkningar.

– Det råder en sammanblandning mellan bäst-före-datum och sista förbrukningsdag som är en helt annan märkning. Många konsumenter förstår inte skillnaden, att det ena är livsmedelssäkerhetsmärkning och det andra bara en kvalitetsmärkning där man från producenten garanterar kvaliteten på produkten.

Hur gör då konsumentministern själv hemma i köket?

– Jag brukar alltid lukta och smaka på matvarorna för att se om de är ätbara. Dessutom är jag faktiskt ganska bra på att ta till vara mjölk som blivit lite grynig och göra goda pannkakor eller en fin lasagne även när mjölken börjat surna. Det är en kunskap som funnits med i generationer men som vi tappat. Vi behöver påminna oss att det faktiskt går att laga mat på mat som blivit lite gammal.

 

LÄS OCKSÅ: Åtta livsmedel som kan göra dig sjuk 

 

Fakta – mjölkens hållbarhet

På mjölkpaketet finns en rekommendation om förvaring i max +8 grader. Bäst före-datumet är satt efter förvaring i max +8 grader. 

Mjölken har betydligt längre hållbarhet om du förvarar den i +4 grader eller kallare. Mjölkens hållbarhet har man sett nästan fördubblats efter att bäst-före-datum passerat om mjölken förvaras i +4 grader i stället för +8, från fyra dagar till över en vecka.

KÄLLA: Arla

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!