Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bolånen: Nu höjer fler banker dina räntor

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: Pressbild / Pressbild
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Nu höjer även Skandia räntan på bolån för samtliga bindningstider till följd av högre upplåningskostnader.

Tremånadersräntan höjs med 19 punkter till 1,28 procent, med maximal rabatt. 

– Vi har under senare delen av hösten sett ökade upplåningskostnader och de har fortsatt upp efter Riksbankens räntehöjning i december. Det är därför nödvändigt för oss att göra en justering av våra boräntor, säger Johanna Cerwall, vd på Skandias bank, i en kommentar.

Räntan för ett bolån med tre månaders bindningstid höjs med 19 punkter till 1,28 procent, med maximal rabatt. Femårsräntan höjs med 9 punkter till 1,33 procent.

Ville ta höjd för ränteändring

Sedan Riksbanken justerat upp reporäntan till noll har flera banker höjt råntorna på bolånen. Nordea och Handelsbanken höjde i mellandagarna och nu följer alltså Skandia efter.

Enligt SBAB tycks många lånetagare ha tagit höjd för Riksbankens manöver då man valde att binda sina lån redan i november.

– Andelen som väljer kortast möjlig bindningstid har legat ganska jämnt på cirka 70 procent. I november 2019 bröts den trenden och fler valde att binda. Det verkar som att många tog höjd för räntehöjningen redan i november. Redan i december var det åter som vanligt, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

Annons:

Högsta sedan 2014

Av de som valt längre löptider valde fyra procent en ettårig bindningstid och sju procent tvåårig bindningstid. Nio procent av de som tecknade nya bolån valde treårig bindningstid.

Andelen som binder på 5-10 år var nio procent, där de allra flesta av dessa väljer att binda på fem år. Så hög har andelen inte varit sedan 2014.

TV: De tror på lägre räntor

Annons: