Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bolag knutet till Åkerlund stoppar tunnelbanebygge

Jonas Åkerlunds fastighet på Blasieholmen i centrala Stockholm.Foto: FASTIGHETSVÄRLDEN
Jonas Åkerlund.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Foto: LISA MATTISSON
Jonas Åkerlund med hustrun och stjärndesignern Bea Åkerlund.Foto: OLLE SPORRONG

Den nya tunnelbanan från Nacka och söderort försenas. Bygget har överklagats till regeringen. 

Bakom överklagan finns ett fastighetsbolag med koppling till den världskände regissören Jonas Åkerlund, uppger Fastighetsvärlden. 

Det innebär att det omfattande projektet kan försenas mer än ett år.

Överklagan kommer formellt från Fastighets AB Hovslagaren som äger en fastighet där tunnelbanan dras fram.  Bolaget ägs av JÅ Sweden AB, ett bolag kopplat till den världskände musikvideoregissören Jonas Åkerlund som jobbat ihop med bland annat Madonna, Lady Gaga och Britney Spears, uppger Fastighetsvärlden.

Företaget var även motståndare till ett Nobelcenter på Blasieholmen och överklagade även den gången byggplanerna.

Advokat Diana Zetterberg Rogers var ombud åt Fastighets AB Hovslagaren vid den gamla processen kring Nobelcenter. Hon har även den här gången engagerats som ombud för fastighetsbolaget som äger huset på Blasieholmen.

– Jag har tystnadsplikt, säger hon.

Överklagandet är mycket kortfattat.

Överklagandet av järnvägsplanen för utbyggnad av tunnelbanan.

Det är sträckningen av tunnelbanelinjen direkt under fastigheten som upprört känslorna.

”Kosta skattebetalarna 100 miljoner kronor i månaden”

Inom SL håller man man nu andan och hoppas på en snabb process.

– Jag kommer aldrig att ha några synpunkter på enskilda medborgares rätt att få sin sak prövad i enlighet med hur våra lagar är utformade. Däremot väcker det frågor om dagens lagstiftning är rätt utformad givet att vi alltför ofta ser samhällsviktiga projekt försenas och fördyras på grund av ett överklagandeinstrument som saknar motstycke i vår omvärld. Den utvecklingen är inte rimlig och borde våra lagstiftare ta tag i. Detta väntas kosta skattebetalarna upp emot 100 miljoner kronor i månaden, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL till Expressen.

Den aktuella fastigheten, som ligger ett stenkast från Grand Hotel och Nationalmuseum, är väldigt liten. Den har en tomtarea på 256 kvadratmeter. Den uthyrningsbara ytan är endast 424 kvadratmeter, fördelat på 201 kvm bostäder och 223 kvm lokaler.

När tidningen Fastighetsvärlden besökte fastigheten var husets fönster täckta inifrån och det fanns två kameror vid ingången.

– Det är naturligtvis tråkigt, men vi kommer att använda tiden fram till regeringens avgörande åt att förbereda oss ännu mer inför byggstart. Vi kommer att vara startklara när avgörandet kommer, säger avdelningschefen för Region Stockholm, Martin Hellgren till Fastighetsvärlden.

Huset ägs av ett fastighetsbolag knutet till den världskände musikvideoregissören.Foto: FASTIGHETSVÄRLDEN

I det korta överklagandet begär ombudet advokat Diana Zetterberg Rogers i första hand att Trafikverkets beslut om att fastställa järnvägsplanen av tunnelbana från Kungsträdgården till Nacka och söderort rivs upp.

”Alternativt i andra hand beslutar att planen ska kompletteras med utförligare skyddsåtgärder och försiktighetsmått för att förebygga störningar och andra olägenheter från trafiken och anläggningen”, heter det i överklagandet, ”samt att fastställa att den redovisade ventilationsanläggningen på Hovslagargatan på Blasieholmen tillåts endast under byggtiden”, skriver advokaten i överklagandet som ska behandlas av regeringen.

Advokat Diana Zetterberg Rogers begär också tid till i slutet av november med att utveckla argumenten i överklagan.

Överklagandet påverkar bygget av tunnelbanan mot Nacka och Södermalm på de nya linjer som ska dras fram från dagens ändstation Kungsträdgården. Stationerna österut är Hammarby kanal, Sickla, Järla och Nacka. I södergående riktning byggs det nya stationer vid Sofia, Gullmarsplan och Slakthusområdet. 

Det tar 6 till 18 månader att få ett avgörande från regeringen.

Projektet är planerat att pågå i ungefär åtta år.

Expressen har sökt företrädare för Fastighets AB Hovslagaren och moderbolaget JÅ Sweden AB.

Domstol stoppar Nobel Center:

Annons: