Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blir rik på att välja miljövänliga fonder

Många sparare vill välja hållbart men det beskrivs ofta som svårt att veta om fonderna verkligen är hållbara.
Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN
Per Sandell på Svanen tror att enskilda fondbolag, fondtorgen och konsumenter kommer ha nytta av Svanenmärkningen.
Foto: SVANEN

Många sparare vill satsa på hållbara fonder, men det kan vara svårt att avgöra vad slogans som "grön", "klimatsmart" och "avkastning med ansvar" egentligen står för.

Nu har 13 fonder valt att Svanenmärka sig.

– Det är jättesvårt att välja fonder och Svanenmärkningen är en guide till de fonder som lever upp till ett reellt hållbarhetsarbete, säger Per Sandell, affärsområdeschef på Svanen.

På fondmarknaderna finns massor av fonder som påstås vara gröna, hållbara och ansvarsfulla. Men vad ligger egentligen bakom orden? Ofta är det klurigt för konsumenter att avgöra om fonden verkligen är så hållbar som den ger sken av att vara.

I juni 2017 kom Konsumentverket med en rapport där de granskat hemsidorna som tillhandahåller fonder. Konsumentverket konstaterar att företagen mer tydligt borde redovisa vad de menar när de beskriver en fond med ord som "grön", "hållbar" och "ansvarsfull". 

I myndighetens förslag på åtgärder skriver man att en trovärdig miljömärkning för fonder borde tas fram.

30 miljarder omfattas av kraven

Nu har 13 fonder valt att certifieras av Svanen, Sveriges officiella miljömärkning som arbetar på uppdrag av regeringen. Per Sandell är affärsområdeschef för finansiella tjänster och berättar att 30 miljarder kronor numera omfattas av Svanens krav.

Han tror att Svanenmärkningen kommer hjälpa spararna att sålla bland fonderna.

– Många vill veta att det som fonden påstår att de gör, är vad fonden gör och 80 procent av de som vill investera hållbart vill att det är en tredjepart som kontrollerar fonden. De Svanenmärkta fonderna är spridda över olika typer: Sverigefonder, globalfonder och en mer tematisk fond som investerar enbart i hållbar energi.

Vad för krav ställer ni?

– Fonden får inte vara investerad i företag som utvinner kol, olja, gas och uran. Den får inte heller vara investerad i företag som bryter mot mänskliga rättigheter eller producerar vapen och tobak. Det innebär att 90 procent på fondmarknaden utesluts av kraven.

"Myt att hållbart inte ger avkastning"

För att en fond ska kunna Svanenmärkas krävs att den investerar en majoritet av kapitalet i företag med ett starkt hållbarhetsarbete. 

– Fonden måste vara byggd för att välja in företag med ett starkt hållbarhetsarbete och den ska redovisa fondens innehav. Det är inte en självklarhet i dag men vi vill att fondbolagen ska vara transparenta mot sina kunder, säger Per Sandell.

Kan man spara hållbart och ändå få en bra avkastning?

– Det är en myt att en hållbart förvaltad fond inte ger avkastning. Kraven vi ställer på en Svanenmärkt fond påverkar inte dess avkastning. Sparar man till en bostad vill man givetvis ha bra avkastning men man vill inte heller få avkastning från ett företag som till exempel utvinner olja eller producerar vapen, i stället vill man ha företag som bidrar till den hållbara utvecklingen, säger Sandell.


Alla Svanenmärkta fonder

Totalt omfattas 30 miljarder svenska kronor av Svanenmärkningens hållbarhetskrav. Här är hela listan på fonderna och hur de gått det senaste året, jämfört med fondbas index Sverige på +3,99 procent.


Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige +0,39 (under index)

CB Save Earth Fund +8,94 procent (över index)

Handelsbanken Hållbar Energi +10,95 procent (över index)

SEB Hållbarhetsfond Sverige +0,99 procent (under index)

Skandia Cancerfonden +1,12 procent (under index)

Skandia Sverige Hållbar -1,87 procent (under index)*

Skandia Världsnaturfonden +1,39 procent (under index)

Swedbank Robur Ethica Global +7,06 procent (över index)

Swedbank Robur Ethica Global MEGA +7,22 procent (över index)

Swedbank Robur Ethica Sverige +0,3 procent (under index)

Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA +0,46 (under index)

Swedbank Robur Humanfond +1,8 procent (under index)

Tundra Sustainable Frontier Fund +15,57 procent (över index)


* Fonden har funnits kortare tid än ett år. 

Annons: