Många sparare vill välja hållbart men det beskrivs ofta som svårt att veta om fonderna verkligen är hållbara. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅNMånga sparare vill välja hållbart men det beskrivs ofta som svårt att veta om fonderna verkligen är hållbara. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN
Många sparare vill välja hållbart men det beskrivs ofta som svårt att veta om fonderna verkligen är hållbara. Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN
Per Sandell på Svanen tror att enskilda fondbolag, fondtorgen och konsumenter kommer ha nytta av Svanenmärkningen. Foto: SVANENPer Sandell på Svanen tror att enskilda fondbolag, fondtorgen och konsumenter kommer ha nytta av Svanenmärkningen. Foto: SVANEN
Per Sandell på Svanen tror att enskilda fondbolag, fondtorgen och konsumenter kommer ha nytta av Svanenmärkningen. Foto: SVANEN

Blir rik på att välja miljövänliga fonder

Publicerad

Många sparare vill satsa på hållbara fonder, men det kan vara svårt att avgöra vad slogans som "grön", "klimatsmart" och "avkastning med ansvar" egentligen står för.

Nu har 13 fonder valt att Svanenmärka sig.

– Det är jättesvårt att välja fonder och Svanenmärkningen är en guide till de fonder som lever upp till ett reellt hållbarhetsarbete, säger Per Sandell, affärsområdeschef på Svanen.

På fondmarknaderna finns massor av fonder som påstås vara gröna, hållbara och ansvarsfulla. Men vad ligger egentligen bakom orden? Ofta är det klurigt för konsumenter att avgöra om fonden verkligen är så hållbar som den ger sken av att vara.

I juni 2017 kom Konsumentverket med en rapport där de granskat hemsidorna som tillhandahåller fonder. Konsumentverket konstaterar att företagen mer tydligt borde redovisa vad de menar när de beskriver en fond med ord som "grön", "hållbar" och "ansvarsfull". 

I myndighetens förslag på åtgärder skriver man att en trovärdig miljömärkning för fonder borde tas fram.

30 miljarder omfattas av kraven

Nu har 13 fonder valt att certifieras av Svanen, Sveriges officiella miljömärkning som arbetar på uppdrag av regeringen. Per Sandell är affärsområdeschef för finansiella tjänster och berättar att 30 miljarder kronor numera omfattas av Svanens krav.

Han tror att Svanenmärkningen kommer hjälpa spararna att sålla bland fonderna.

– Många vill veta att det som fonden påstår att de gör, är vad fonden gör och 80 procent av de som vill investera hållbart vill att det är en tredjepart som kontrollerar fonden. De Svanenmärkta fonderna är spridda över olika typer: Sverigefonder, globalfonder och en mer tematisk fond som investerar enbart i hållbar energi.

Vad för krav ställer ni?

– Fonden får inte vara investerad i företag som utvinner kol, olja, gas och uran. Den får inte heller vara investerad i företag som bryter mot mänskliga rättigheter eller producerar vapen och tobak. Det innebär att 90 procent på fondmarknaden utesluts av kraven.

"Myt att hållbart inte ger avkastning"

För att en fond ska kunna Svanenmärkas krävs att den investerar en majoritet av kapitalet i företag med ett starkt hållbarhetsarbete. 

– Fonden måste vara byggd för att välja in företag med ett starkt hållbarhetsarbete och den ska redovisa fondens innehav. Det är inte en självklarhet i dag men vi vill att fondbolagen ska vara transparenta mot sina kunder, säger Per Sandell.

Kan man spara hållbart och ändå få en bra avkastning?

– Det är en myt att en hållbart förvaltad fond inte ger avkastning. Kraven vi ställer på en Svanenmärkt fond påverkar inte dess avkastning. Sparar man till en bostad vill man givetvis ha bra avkastning men man vill inte heller få avkastning från ett företag som till exempel utvinner olja eller producerar vapen, i stället vill man ha företag som bidrar till den hållbara utvecklingen, säger Sandell.

 

Alla Svanenmärkta fonder

Totalt omfattas 30 miljarder svenska kronor av Svanenmärkningens hållbarhetskrav. Här är hela listan på fonderna och hur de gått det senaste året, jämfört med fondbas index Sverige på +3,99 procent.

 

Alfred Berg Hållbar Tillväxt Sverige +0,39 (under index)

CB Save Earth Fund +8,94 procent (över index)

Handelsbanken Hållbar Energi +10,95 procent (över index)

SEB Hållbarhetsfond Sverige +0,99 procent (under index)

Skandia Cancerfonden +1,12 procent (under index)

Skandia Sverige Hållbar -1,87 procent (under index)*

Skandia Världsnaturfonden +1,39 procent (under index)

Swedbank Robur Ethica Global +7,06 procent (över index)

Swedbank Robur Ethica Global MEGA +7,22 procent (över index)

Swedbank Robur Ethica Sverige +0,3 procent (under index)

Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA +0,46 (under index)

Swedbank Robur Humanfond +1,8 procent (under index)

Tundra Sustainable Frontier Fund +15,57 procent (över index)

 

* Fonden har funnits kortare tid än ett år. 

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen