Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Black Friday – 7 smarta knep inför Sveriges största rea

Många företag erbjuder rea på sina produkter denna dag. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Har du koll på hur du handlar smartast under Black Friday? Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sugen på en ny teknikpryl? Du kan få den billigare under Black Friday. Foto: KIICHIRO SATO / AP TT NYHETSBYRÅN

Black Friday – är det en bluff, eller är rean på riktigt?

Svaret är både och. Du kan spara massor av pengar på höstrean, men se upp så att du inte blir lurad. 

Det viktigaste är att ha is i magen och inte ta allt för snabba shoppingbeslut.

Black Friday infaller alltid dagen efter amerikanska Thanksgiving, fjärde torsdagen i november. 2018 är det den 23 november, samma dag de flesta får sin lön. Dagen har blivit en helg, Black Weekend som följs av Cyber Monday, för alla som shoppar på nätet. Det är dock inte ovanligt att Black Friday håller på en hel vecka.

I USA är det den stora shoppingdagen, där handeln omsatte motsvarande 65 miljarder kronor. I Sverige är handeln stark och ökade med 20 procent från 2016 till 2017. Några exakta siffror är inte publicerade, men enligt handlarna säger 78 procent att Black Fridays betydelse har ökat de senaste åren, enligt Dagens Media.

 

LÄS MER: Konsumentköplagen – här är reglerna som gäller 

 

Tips 1: Bestäm dig för vad du vill ha

Det viktiga är att inte shoppa bara för att det är billigt. Köp det du verkligen vill ha eller behöver. Visst kan det vara lockande med 70 procents rabatt eller mer, men har du precis köpt en tv, eller om byxorna inte finns i din storlek: handla inte. 

Tips 2: Håll koll på dina favoritaffärer

Handlar du på nätet, så håll koll på "dina" butiker. Vissa startar redan vid midnatt till fredagen och lägger till nya produkter varje timme. Glöm inte att hämta sidan igen så att du inte går miste om något de lägger ut.

Prissänkt med 6 kronor, men inte rea. Foto: Lennart Nilsson

 

Det här är rea – enligt Konsumentverket

Konsumentverket har fem regler för vad som är rea och inte. Känner du dig lurad på rean kan du anmäla butiken till Konsumentverket här.

1. Rean ska vara under en begränsad tid

2. Det som reas måste ingå i butikens ordinarie sortiment. Inga restlager, alltså.

3. Butiken får inte höja i förväg för att sedan sänka priset.

4. Butiken får inte locka med reavaror om de inte finns i ett antal som butiksägaren tror motsvarar efterfrågan. 

5. Det är förbjudet att göra reklam för ett erbjudande som inte finns på riktigt, bara för att locka dig att köpa något dyrare.

Butiker får använda uttryck som "Reavaror bytes ej". Butikerna får själva välja om de vill erbjuda öppet köp eller bytesrätt. Men om det är något fel på varan har du alltid rätt att klaga på felet enligt konsumentköplagen, oavsett om du har köpt den på rea eller inte.

LÄS MER: Öppet köp och reklamation – det här gäller

 

Tips 3: Håll dig till din budget

Det är lätt att shoppa för mycket när det är billigt. Sätt en budget innan du börjar lägga varor i din korg. Tänk också att novemberlönen ska räcka även till julmat och julklappar.

Ett smart knep är att handla julklapparna på just Black Friday.

Tips 4: Glöm inte på moms, tull och andra avgifter

Handlar du från utlandet behöver du tänka på högre fraktavgifter och eventuell tull och moms. Handlar du från en sajt inom EU, eller EES-området betalar du inga avgifter. Kommer paketet från ett land utanför EU eller EES och är värt under 1 500 kronor betalar du 75 kronor i administrativ avgift plus moms. Är det värt mer är avgiften 150 kronor och du betalar både moms och tull.

Handlar du från en sajt som Wish betalar du momsen direkt till handlaren och slipper därför den administrativa avgiften. 

Under 2018 har PostNords hantering av privatpaket från utanför EU varit ovanligt långsam. Var inte överraskad om det tar en månad för PostNord att hantera ditt paket. Handlar du från Kina genom Wish betalar du moms direkt till säljaren.

 

LÄS MER: Ångerrätten - det här har du rätt till

 

Tips 5: Följ 40-regeln

Black Friday är mest känd för att vara elektronikprodukternas dag, med rejäla prissänkningar på mobiler, tv-apparater och tv-spel. Föredrar du mode och kläder ska du använda "40-regeln". Satsa på kläder, skor och accessoarer som är prissänkta med  minst 40 procent. Och, så finns ju såklart cyber monday den 26 november, som blivit en av världesn största shoppingdagar under vilken flera företag erbjuder bättre priser när man handlar via nätet. 

Tips 6: Kolla prisutvecklingen

Före Black Friday: LG:s 55 tums tv med OLED-skärm. Grafik: Prisjakt.se
Black Friday: Samma tv, 7 000 kronor billigare. Grafik: Prisjakt.se
Efter Black Friday: 10 000 kronor dyrare. Grafik: Prisjakt.se

Många saker som säljs på rea under Black Friday är riktiga prissänkningar. Genom att titta på jämförelsesajter som exempelvis Prisjakt.nu eller pricerunner.se kan du se både var en vara är billigast, bland de affärer och kedjor som är anslutna till tjänsten. Men du kan också snabbt se prisutvecklingen.

Prisjämförelsesajter som prisjakt.se och pricerunner.se visar inte bara det lägsta kända priset, men också hur priset förändrats på modellen.

Här är en tv från LG, OLED55C7V, som kostade 25 000 kronor hösten 2017. Men något hände vid Black Friday 2017, då priset hos det billigaste försäljningsstället plötsligt sjönk med 7 000 kronor, för att veckan därpå ha blivit dyrare än den var före readagen.

Observera att lägsta priset är från den billigaste affären bland de undersökta. 

 

LÄS MER: Cyber Monday – så gör du reaklipp på nätet 

 

Tips 7: Gå inte på världens äldsta reabluff

Du kommer att stöta på erbjudanden som bara varar några minuter. 

"Bestäm dig snabbt, annars kommer du inte att få saken till det här priset", kan det heta.

Ibland tickar en klocka bredvid, vars enda uppgift är att stressa dig till en ogenomtänkt beslut. Klicka på "BUY" och du gör ett köp som är riktigt… bra?

Nej. Du ska inte falla för världens äldsta knep. Människan är programmerad att fatta snabba beslut när vi ställs inför faror som en bil i full fart som kommer rakt mot dig. Det är en instinkt som gjort att vi överlever många faror. 

Men när det kommer till rea är det ofta en bluff, och ju såklart inte en riktig fara. Ha is i magen och syna priset. Är det så otroligt billigt? 

 

Bakgrunden till Black Friday

Black friday är en ny amerikansk tradition, knuten till deras stora högtid Thanksgiving, ibland kallad tacksägelsedagen. Thanksgiving infaller fjärde torsdagen i november och är en röd dag. Dagen efter är en vanlig arbetsdag och svart i kalendern.

Många reser hem till sin familj under Thanksgiving och äter kalkon på torsdagen och shoppar loss på fredagen. Black friday är även första dagen för julhandeln. 

LÄS MER: Guide: Tänk på det här innan du tar ett lån 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!