Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Black friday 2020 – här är 10 viktiga tips inför årets rea

Magnus Hjelmér och Shoka Åhrman i Dina Pengar
Black friday 2020 – tips inför årets rea.
Foto: Mostphotos
Snart börjar rean i november, black friday.
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Förra året shoppade vi i Sverige för 7,1 miljarder kronor under black friday.

Black friday är en mycket viktig dag för handeln med miljoner svenskar som letar efter fynd och reapriser på nätet och i butiker.

Här är tipsen som är nödvändiga för att göra en bra affär.

Black friday är en tradition som ursprungligen kommer från USA, där fredagen efter thanksgiving i årtionden har varit ett startskott för julhandeln.

I Sverige har fenomenet växt år från år och räknas i dag som en av de enskilt absolut största dagarna för handeln.

Om du planerar att shoppa loss under black friday, här är några goda råd på vägen.

1. Kolla när black friday 2020 börjar

Black friday infaller i år fredag den 27 november. Men håll utkik tidigare än så i dina favoritbutiker, vissa onlinebutiker startar med erbjudanden så tidigt som i månadsskiftet oktober-november och har börjat med black week-priser denna vecka.

2. Planera vad du vill köpa på black friday

Shoppa inte bara för att det är billigt. Köp det du verkligen vill ha eller behöver. Visst kan det vara lockande med 50 eller 70 procents rabatt eller mer, men tänk efter före, planera vad du tänker köpa och håll huvudet kallt.

3. Håll koll på dina vanliga shoppingsajter

Handlar du på nätet, så håll koll på "dina" butiker. Vissa startar med erbjudanden flera veckor innan black friday, andra redan vid midnatt till fredagen – och lägger sedan till nya produkter varje timme.

För att inte missa fynden, uppdatera sidan, hämta den igen.

ANNONS: Expressen Rabattkoder guidar till bästa rabatterna på Black Friday (Extern länk)

4. Gå inte på den enklaste bluffen

Du kommer att få erbjudanden som påstås bara varar några minuter, eller andra knep för att stressa dig.

”Erbjudandet går ut om 10 minuter”, ”Skynda, bara ett fåtal kvar”, ”Just nu tittar 12 personer på den här varan”. Att stressa en konsument på det viset ett riktigt gammalt knep, och leder sällan till bra beslut från konsumenten.

5. Glöm inte moms, tull och andra avgifter

När du köper en vara från ett annat land via nätet är reglerna olika beroende på vad du köper och från vilket land varan skickas.

Handlar du från utlandet behöver du tänka på högre fraktavgifter och eventuell tull och moms.

När du beställer en vara från ett annat EU-land behöver du inte betala någon tull, svensk moms eller andra skatter för varan.

När du beställer en vara från ett land utanför EU ska du alltid betala moms, kanske även tull och andra skatter och avgifter.

Om du beställer en vara från ett företag inom EU som i sin tur beställer varan från ett land utanför EU, till exempel USA eller Kina, gäller samma regler som om du skulle gjort ditt köp direkt från landet utanför EU.

Tullverket har en sida med aktuella nivåer på avgifterna.

6. Kolla hur priset har gått upp och ned

Många saker som säljs på rea under black friday är inga riktiga prissänkningar. Genom att titta på jämförelsesajter som exempelvis Prisjakt eller Pricerunner kan du se både var en vara är billigast, men också hur priset på varan har utvecklats. Kanske är reapriset ingen rea alls?

7. Håll dig till din budget på black friday

Sätt en budget innan du börjar lägga varor i din korg. Det är lätt att shoppa för mycket när det är billigt. Tänk också att novemberlönen ska räcka hela vägen till jul.

Ett tips är att planera i förväg och handla julklappar, vilket redan två tredjedelar av de som handlar på black friday gör, enligt Svensk handel.

8. Se upp för ofattbart låga priser på black friday

Hittar du en vara till ett pris som verkar vara för bra för att vara sant bör du kolla om det verkligen är sant. Är det en nätbutik du aldrig tidigare besökt finns risken att det är en bluffbutik. Kolla sajtens äkthet. Internetstiftelsen har en bra sida som kan vara till hjälp. 

9. Black friday: följ 40-procentsregeln

Black friday är mest känd för att vara elektronikprodukternas dag, med rejäla prissänkningar på mobiler, tv-apparater och tv-spel. Föredrar du mode och kläder ska du använda "40 procentsregeln". Satsa på kläder, skor och accessoarer som är prissänkta med  minst 40 procent.

10. Handlar du i butik – håll avståndet

Med ökad smittspridning av coronaviruset och nya restriktioner från regeringen är det viktigt att alla som handlar i fysiska butiker håller avstånden, tvättar händerna före och efter shoppingen – och att den som uppvisar minsta symptom stannar hemma.

”Jag har byggt upp den här fasaden”

LÄS MER:

Black friday slog rekord 2019