Black Friday 2019 – viktigaste tipsen på rean

Foto: BEBETO MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN

Black Friday är årets största dag för handeln – och miljontals svenskar kommer leta erbjudanden och reor på nätet och i butik. 

Här är de viktigaste tipsen för att göra en bra deal.

Black Friday infaller alltid dagen efter amerikanska Thanksgiving, fjärde torsdagen i november. 2019 är det den 29 november. Dagen har blivit en helg, Black Weekend som följs av Cyber Monday, för alla som shoppar på nätet. Det är dock inte ovanligt att Black Friday håller på en hel vecka och heter då Black Week.

I USA är det den stora shoppingdagen, och under 2018 spenderades runt 175 miljarder kronor bara på e-handel under Black Week, enligt Forbes.

I Sverige höll vi oss lite lugnare, och handlade ”bara” för 6,6 miljarder – vilket är en uppgång med cirka 20 procent från året innan.

Om du planerar att shoppa under Black Friday, här är några tips du bör ha koll på.

LÄS MER: Konsumentköplagen – här är reglerna som gäller

1. Gå inte på världens äldsta bluff

Du kommer att stöta på erbjudanden som bara varar några minuter, eller andra knep för att stressa dig.

”Erbjudandet går ut om 10 minuter”, ”Skynda, bara ett fåtal kvar”, ”Just nu tittar 12 personer på den här varan”. Att stressa en konsument till ett oöverlagt beslut är ett riktigt gammalt knep, och det leder sällan till bra beslut.

2. Bestäm dig för vad du vill ha på Black Friday

Det viktiga är att inte shoppa bara för att det är billigt. Köp det du verkligen vill ha eller behöver. Visst kan det vara lockande med 70 procents rabatt eller mer, men har du precis köpt en tv, eller om byxorna inte finns i din storlek: handla inte.

3. Håll koll på sajterna du brukar handla på

Handlar du på nätet, så håll koll på "dina" butiker. Vissa startar redan vid midnatt till fredagen och lägger till nya produkter varje timme. Glöm inte att hämta sidan igen så att du inte går miste om något de lägger ut.

ANNONS: Hitta bästa kampanjerna under Black Week och Black Friday – stor guide på Expressen Rabattkoder (EXTERN LÄNK)

4. Glöm inte moms, tull och andra avgifter

Handlar du från utlandet behöver du tänka på högre fraktavgifter och eventuell tull och moms. Handlar du från en sajt inom EU betalar du inga avgifter. Kommer paketet från ett land utanför EU och är värt under 1 500 kronor betalar du 75 kronor i administrativ avgift plus moms. Är det värt mer är avgiften 150 kronor och du betalar både moms och tull.

Handlar du från en sajt som Wish betalar du momsen direkt till handlaren och slipper därför den administrativa avgiften.

Postnords hantering av privatpaket från utanför EU varit långsam de senaste åren. Var inte överraskad om det tar en månad för PostNord att hantera ditt paket. Handlar du från Kina genom Wish betalar du moms direkt till säljaren.

Så startade Black Friday

Black Friday är en ny amerikansk tradition, som hänger ihop med Thanksgiving, ibland kallad tacksägelsedagen. Thanksgiving infaller fjärde torsdagen i november och är en röd dag. Dagen efter är en vanlig arbetsdag och svart i kalendern.

Många reser hem till sin familj under Thanksgiving och äter kalkon på torsdagen och shoppar loss på fredagen. Black Friday är även första dagen för julhandeln.

5. Håll dig till din budget på Black Friday

Det är lätt att shoppa för mycket när det är billigt. Sätt en budget innan du börjar lägga varor i din korg. Tänk också att novemberlönen ska räcka hela vägen till jul.

Ett bra knep är att handla julklapparna på just Black Friday.

ANNONS: Shoppa grönt på Black Friday med 25% rabatt i hälsoshopen Happy Green (EXTERN LÄNK)

6. Kolla prisutvecklingen

Många saker som säljs på rea under Black Friday är riktiga prissänkningar. Genom att titta på jämförelsesajter som exempelvis Prisjakt.nu eller pricerunner.se kan du se både var en vara är billigast, men också hur priset på varan har utvecklats. Kanske är inte reapriset så mycket rea ändå?

7. Följ 40-regeln

Black Friday är mest känd för att vara elektronikprodukternas dag, med rejäla prissänkningar på mobiler, tv-apparater och tv-spel. Föredrar du mode och kläder ska du använda "40-regeln". Satsa på kläder, skor och accessoarer som är prissänkta med  minst 40 procent.

LÄS MER: Produkterna som sjunker mest i pris på rean

Ver femte produkt gick upp i pris under Black Friday