Paketkaos utanför Postnords terminal på Arlanda i slutet av september. Redan i somras larmade Postnord om kinesisk brevskörd. Foto: LäsarbildPaketkaos utanför Postnords terminal på Arlanda i slutet av september. Redan i somras larmade Postnord om kinesisk brevskörd. Foto: Läsarbild
Paketkaos utanför Postnords terminal på Arlanda i slutet av september. Redan i somras larmade Postnord om kinesisk brevskörd. Foto: Läsarbild
Det är oklart om paket som det inte har betalats moms på kommer att levereras framöver. Foto: PostnordDet är oklart om paket som det inte har betalats moms på kommer att levereras framöver. Foto: Postnord
Det är oklart om paket som det inte har betalats moms på kommer att levereras framöver. Foto: Postnord
Postnord översköljs av paket från Kina. Foto: Pontus Lundahl / TT NYHETSBYRÅNPostnord översköljs av paket från Kina. Foto: Pontus Lundahl / TT NYHETSBYRÅN
Postnord översköljs av paket från Kina. Foto: Pontus Lundahl / TT NYHETSBYRÅN

Postnord tar 125 kr i avgift för varje paket utanför EU

Publicerad
Uppdaterad

Nu är Postnord och Tullverket överens:

Momsfusket måste få ett slut.

Det ska nu bli dyrare att handla på billiga, utländska sajter som Wish.

Enligt Breakit inför Postnord en avgift på 125 kronor – per paket, plus moms för alla brevförsändelser från länder utanför EU.

Hittills har svenskar kunnat håva in varor billigt via nätsajter som Wish och Alibaba. Det blir det stopp på nu – Postnord ska ta fram en handlingsplan för att komma åt momsfusket vid köp från länder utanför EU.

Det erfar Svenska Dagbladet.

Och Thomas Backteman, kommunikationschef på Postnord, bekräftar uppgifterna.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar, säger han till Breakit.

 

LÄS MER: Importkaoset från Kina riskerar att slå ut butiker 

 

Så ska Postnord och Tullverket stoppa momsfusk

Det var på torsdagen som Postnord och Tullverket hade ett möte för att diskutera vad man ska göra åt att staten går miste om miljarder i moms när privatpersoner köper in varor från länder utanför EU, till exempel Kina. Enligt Tullverket ska moms betalas från första kronan – även för billigare varor.

– Vi kom fram till att vi från Postnord skyndsamt ska säkerställa att vi bygger ett system på att ta ut moms på varorna från första kronan, säger Thomas Backteman till Breakit.

Postnords handlingsplan ska vara färdig den 1 mars. Därefter kommer varor från bland annat den populära sajten Wish bli dyrare.

 

LÄS MER: Stora guiden till Wish – så slipper du bli lurad 

 

Breakit skriver att det handlar om en administrationsavgift på 125 kronor per paket – plus moms. Momsen ligger i regel på 25 procent av varans kostnad. 

Exakt när den nya avgiften kan komma att införas är dock oklart.

– Ingenting är bestämt än. Vi är överens om att titta på hur det ska fungera och så ska vi lämna rapport den 1 mars, säger Maria Ibsen, pressansvarig på Postnord.

Import från Kina slår ut svenska butiker

Även Tullverket har tagit fram en åtgärdsplan, enligt SvD.

Nu ska Postnords personal utbildas som tullombud, och i hur man i kundtjänst ska hantera momsärenden. Samtidigt planerar Tullverket att gå ut med bred information till allmänheten.

 

LÄS MER: Postnord larmar om kinesisk brevskörd 

 

Dina Pengar har tidigare skrivit om hur det varje dag rullar in 120 000 försändelser med billiga varor från Kina. Och det är inte bara staten som går miste om miljarder kronor i momspengar som inte betalas – varuskörden från Kina riskerar också slå ut svenska butiker.

De kan inte konkurrera med privatimporten.

Enligt Tullverket har Postnord tidigare levererat varor under ett värde av 22 euro – även om inte moms betalats. I regel är det leverantören av varan som också tulldeklarerar den.

Här har Tullverket en avgiftsguide, där du kan räkna ut vad just din vara kommer att kosta.

 

Moms eller mervärdesskatt – det här gäller

Beställer du en vara från ett annat land gäller olika regler beroende på vad du beställer och från vilket land.

Beställer du en vara från EU behöver du inte betala tull, svensk moms eller andra skatter. 

Beställer du från ett land utanför EU ska du betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Du ska också tulldeklarera varan.

Det är ofta företaget som transporterar din vara som gör tulldeklarationen åt dig.

Moms kallas även mervärdesskatt och är en konsumtionsskatt som betalas av slutkonsument. Tidigare hette det mervärdesomsättningsskatt.

Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift. Den är i regel 25 procent, med en del undantag. Bland annat för livsmedel och vissa trycksaker.

 

Källa: Tullverket, Alltomspara.se 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen