Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Postnord tar 125 kr i avgift för varje paket utanför EU

Paketkaos utanför Postnords terminal på Arlanda i slutet av september. Redan i somras larmade Postnord om kinesisk brevskörd.
Foto: Läsarbild
Det är oklart om paket som det inte har betalats moms på kommer att levereras framöver.
Foto: Postnord
Postnord översköljs av paket från Kina.
Foto: Pontus Lundahl / TT NYHETSBYRÅN

Nu är Postnord och Tullverket överens:

Momsfusket måste få ett slut.

Det ska nu bli dyrare att handla på billiga, utländska sajter som Wish.

Enligt Breakit inför Postnord en avgift på 125 kronor – per paket, plus moms för alla brevförsändelser från länder utanför EU.

Hittills har svenskar kunnat håva in varor billigt via nätsajter som Wish och Alibaba. Det blir det stopp på nu – Postnord ska ta fram en handlingsplan för att komma åt momsfusket vid köp från länder utanför EU.

Det erfar Svenska Dagbladet.

Och Thomas Backteman, kommunikationschef på Postnord, bekräftar uppgifterna.

– Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar, säger han till Breakit.


LÄS MER: Importkaoset från Kina riskerar att slå ut butiker 


Så ska Postnord och Tullverket stoppa momsfusk

Det var på torsdagen som Postnord och Tullverket hade ett möte för att diskutera vad man ska göra åt att staten går miste om miljarder i moms när privatpersoner köper in varor från länder utanför EU, till exempel Kina. Enligt Tullverket ska moms betalas från första kronan – även för billigare varor.

– Vi kom fram till att vi från Postnord skyndsamt ska säkerställa att vi bygger ett system på att ta ut moms på varorna från första kronan, säger Thomas Backteman till Breakit.

Postnords handlingsplan ska vara färdig den 1 mars. Därefter kommer varor från bland annat den populära sajten Wish bli dyrare.


LÄS MER: Stora guiden till Wish – så slipper du bli lurad 


Breakit skriver att det handlar om en administrationsavgift på 125 kronor per paket – plus moms. Momsen ligger i regel på 25 procent av varans kostnad. 

Exakt när den nya avgiften kan komma att införas är dock oklart.

– Ingenting är bestämt än. Vi är överens om att titta på hur det ska fungera och så ska vi lämna rapport den 1 mars, säger Maria Ibsen, pressansvarig på Postnord.

Import från Kina slår ut svenska butiker

Även Tullverket har tagit fram en åtgärdsplan, enligt SvD.

Nu ska Postnords personal utbildas som tullombud, och i hur man i kundtjänst ska hantera momsärenden. Samtidigt planerar Tullverket att gå ut med bred information till allmänheten.


LÄS MER: Postnord larmar om kinesisk brevskörd 


Dina Pengar har tidigare skrivit om hur det varje dag rullar in 120 000 försändelser med billiga varor från Kina. Och det är inte bara staten som går miste om miljarder kronor i momspengar som inte betalas – varuskörden från Kina riskerar också slå ut svenska butiker.

De kan inte konkurrera med privatimporten.

Enligt Tullverket har Postnord tidigare levererat varor under ett värde av 22 euro – även om inte moms betalats. I regel är det leverantören av varan som också tulldeklarerar den.

Här har Tullverket en avgiftsguide, där du kan räkna ut vad just din vara kommer att kosta.


Moms eller mervärdesskatt – det här gäller

Beställer du en vara från ett annat land gäller olika regler beroende på vad du beställer och från vilket land.

Beställer du en vara från EU behöver du inte betala tull, svensk moms eller andra skatter. 

Beställer du från ett land utanför EU ska du betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Du ska också tulldeklarera varan.

Det är ofta företaget som transporterar din vara som gör tulldeklarationen åt dig.

Moms kallas även mervärdesskatt och är en konsumtionsskatt som betalas av slutkonsument. Tidigare hette det mervärdesomsättningsskatt.

Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift. Den är i regel 25 procent, med en del undantag. Bland annat för livsmedel och vissa trycksaker.


Källa: Tullverket, Alltomspara.se 

Annons: