Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bensinskatten sänkt – äts upp av Putins oljebeslut

Priserna på bensin och diesel sänktes 1 juli när överindexeringen av drivmedelsskatterna försvann. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Putin vill ha fortsatta begränsningar i oljeproduktionen. Foto: SERGEY BOBYLEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Saudiarabiens energiminister Khalid Al-Falih anländer till mötet med Opec. Foto: RONALD ZAK / AP TT NYHETSBYRÅN

Bensinpriset är nu tillbaka under 16 kronor efter måndagens skattesänkning.

Men den kan snabbt ätas upp av högre oljepris på världsmarknaden efter Rysslands uppgörelse med Saudiarabien och Irak om begränsad produktion.

Sänkningen av skatten på bensin och diesel den 1 juli var väntad som en del av M/KD-budgeten som antogs i höstas.

Sänkningen är en följd av att uppräkningen av drivmedelsskatterna förändras så att de bara ska räknas upp med konsumentprisindex, jämfört med tidigare reglering, konsumentprisindex plus två procentenheter. I slutledet innebär det att skatten sänks med 16 öre per liter inklusive moms.

Oljepriset rusade inför Opecmöte

På måndagen var det rekommenderade priset på 95-oktanig bensin nere i 15,93 kronor hos de ledande kedjorna. Samma nivå som i mitten av mars. Runt den 20 maj säsongstoppade bränslepriset och då kostade en liter 95-oktanigt 17,14 kronor.

Men priserna kan vara på väg uppåt igen innan du ens hunnit till bensinmacken. Världsmarknadspriset rusade under måndagen med nära tre procent. Ett fat så kallad Brentolja kostade då 66,33 dollar. Vid 16.30-tiden hade priset dock sjunkit till 65,70 dollar.

Orsaken var Rysslands president Vladimir Putins besked att han enats med Saudiarabien och Irak att begränsa oljeproduktionen under ytterligare sex till nio månader.

 Minskad tillgång betyder högre pris.

Detta besked kom inför veckans Opec-möte i Wien där de oljeproducerande länderna i världen samlas för att diskutera produktionsminskningar.

Ryssland är dock inte medlem i Opec, och det retar bland andra Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh att Putin lägger sig i. Iran är dock överens med ryssarna i sak, det vill säga att produktionsbegränsningarna ska ligga kvar.

Annons: