15.96 per liter kostar i dag 95-oktanig bensin. Foto: LUDVIG THUNMAN/KVP/EXPRESSEN / KVP/EXPRESSEN15.96 per liter kostar i dag 95-oktanig bensin. Foto: LUDVIG THUNMAN/KVP/EXPRESSEN / KVP/EXPRESSEN
15.96 per liter kostar i dag 95-oktanig bensin. Foto: LUDVIG THUNMAN/KVP/EXPRESSEN / KVP/EXPRESSEN
Bensinpriset spränger snart 16-kronorsvallen. Foto: LUDVIG THUNMAN / KVP/EXPRESSENBensinpriset spränger snart 16-kronorsvallen. Foto: LUDVIG THUNMAN / KVP/EXPRESSEN
Bensinpriset spränger snart 16-kronorsvallen. Foto: LUDVIG THUNMAN / KVP/EXPRESSEN

Bensinprissmällen – ny höjning i dag

Publicerad

Drivmedelspriserna fortsätter uppåt.

Priset passar snart den magiska gränsen 16 kronor.

I morse höjde de ledande bensinbolagen literpriset med 10 öre.

Circle K, OKQ8 och de andra stora bolagen tar  från och med i dag 15 kronor och 96 öre för en liter 95-oktanig bensin vid bemannade stationer.

Det nya dieselpriset blir 15.86.

I klartext betyder det en uppgång på 20 öre under drygt en vecka.

Senaste höjningen skedde så sent som den 9 maj och kom som en direkt följd av att USA:s president Donald Trump gick ut och meddelande att man skulle riva upp atomvtalet med Iran.

Redan då kom det signaler om att prisuppgången kunde fortsätta.

" Stiger över 16 kronor"

– Det är naturligtvis extremt svårt att spekulera i när vi har en pågående politisk händelse som kan påverka ganska kraftigt. Man får följa med i utvecklingen och se vart det tar vägen. Självklart kan en inflammerad situation där, eller någon annanstans, leda till ett bensinpris som stiger över 16 kronor utan problem, sa  Ulf Svahn,  vd för SPBI, branschorganisationen för drivmedels- bränsle- och smörjmedelsbolagen i Sverige till Dina Pengar.

Och priset har alltså fortsatt uppåt.

– Det ligger i farans riktning att det går över 16 kronor säger Ulf Svahn, till Svenska Dagbladet.

De höjda drivmedelspriserna kan slå mot semesterkassan för de som ska ut på vägarna och åka.

Billigaste bensinen i morse gick att hitta i bland annat Veberöd och i Lund där St1 tog 14.94 för en liter 95-oktanig bensin.

 

LÄS OCKSÅ: Oljeexperten Thina Saltvedt om oljepriset

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen