Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bensinpriset sänks – efter chockhöjningen

Få de senaste ekonominyheterna från Di TV.
Dramatiken kring oljepriset är över - för den här gången.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
I morse sänkte de ledande drivmedelsbolagen bensinpriset vid mackarna.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Dramatiken kring oljepriset är över - för den här gången.

I morse sänkte de ledande drivmedelsbolagen bensinpriset vid mackarna.

Oljepriset hade då redan vänt nedåt.

Circle K var på torsdagsmorgonen först ut med en sänkning på 10 öre över hela linjen för bensin. Dieselpriset sänktes redan i onsdags med en tio-öring. Även OKQ8 meddelade en motsvarande sänkning av drivmedelspriserna.

En liter 95-oktanig bensin kostar nu 15.83 vid bemannade stationer. Diesel kostar 16:58.

Trots att oljepriset på världsmarknaden fallit tillbaka rejält så har alltså inte motsvarande sänkning skett av drivmedelspriserna. Oljebolagen har försvarat det med att dollarkursen i förhållande till kronan ligger så högt.

Torsdagsmorgonens sänkning kom efter den rejäla höjningen i början av veckan när priset på bensin först gick upp med 10 öre på måndagsmorgonen och 40 öre i tisdags. Priset rusade som en direkt följd av drönarattackerna mot oljeanläggningarna i Saudiarabien.

Så tycker bilisterna om bensinpriset.

Iran misstänks ligga bakom attackerna. Landet har dock avfärdat både USA:s och Saudiarabiens påståenden om att de är ansvariga för drönarattackerna mot de två saudiska oljeanläggningarna natten till i lördags.

– Sådana värdelösa anklagelser…. är meningslösa, obegripliga och poänglösa”, säger utrikesdepartementets Abbas Mousavi i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fruktan för en motattack

I det pågående informationskriget mellan Iran å sin sida och Saudiarabien och USA på den andra sidan kommer nu Saudiarabien med uppgifter som de anser bevisar att Iran kan göras ansvarig för attackerna.

Enligt överste Turki al-Malki, talesperson för det saudiska försvarsdepartementet, sattes 18 obemannade drönare in liksom 7 kryssningsrobotar som skulle vara av iranskt ursprung . Som bevis visades i går satellitbilder, fotografier samt kartor upp liksom förvridna vapendelar, bland annat från kryssningsrobotar.

Experter spår nu att det kommer en saudisk vedergällning med attacker mot iranska mål - en aktion som sannolikt driver upp oljepriset igen.

Annons: