Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bensinpriset sänks – efter chockhöjningen

Få de senaste ekonominyheterna från Di TV.
Dramatiken kring oljepriset är över - för den här gången. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
I morse sänkte de ledande drivmedelsbolagen bensinpriset vid mackarna. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Dramatiken kring oljepriset är över - för den här gången.

I morse sänkte de ledande drivmedelsbolagen bensinpriset vid mackarna.

Oljepriset hade då redan vänt nedåt.

Circle K var på torsdagsmorgonen först ut med en sänkning på 10 öre över hela linjen för bensin. Dieselpriset sänktes redan i onsdags med en tio-öring. Även OKQ8 meddelade en motsvarande sänkning av drivmedelspriserna.

En liter 95-oktanig bensin kostar nu 15.83 vid bemannade stationer. Diesel kostar 16:58.

Trots att oljepriset på världsmarknaden fallit tillbaka rejält så har alltså inte motsvarande sänkning skett av drivmedelspriserna. Oljebolagen har försvarat det med att dollarkursen i förhållande till kronan ligger så högt.

Torsdagsmorgonens sänkning kom efter den rejäla höjningen i början av veckan när priset på bensin först gick upp med 10 öre på måndagsmorgonen och 40 öre i tisdags. Priset rusade som en direkt följd av drönarattackerna mot oljeanläggningarna i Saudiarabien.

Så tycker bilisterna om bensinpriset.

Iran misstänks ligga bakom attackerna. Landet har dock avfärdat både USA:s och Saudiarabiens påståenden om att de är ansvariga för drönarattackerna mot de två saudiska oljeanläggningarna natten till i lördags.

– Sådana värdelösa anklagelser…. är meningslösa, obegripliga och poänglösa”, säger utrikesdepartementets Abbas Mousavi i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fruktan för en motattack

I det pågående informationskriget mellan Iran å sin sida och Saudiarabien och USA på den andra sidan kommer nu Saudiarabien med uppgifter som de anser bevisar att Iran kan göras ansvarig för attackerna.

Enligt överste Turki al-Malki, talesperson för det saudiska försvarsdepartementet, sattes 18 obemannade drönare in liksom 7 kryssningsrobotar som skulle vara av iranskt ursprung . Som bevis visades i går satellitbilder, fotografier samt kartor upp liksom förvridna vapendelar, bland annat från kryssningsrobotar.

Experter spår nu att det kommer en saudisk vedergällning med attacker mot iranska mål - en aktion som sannolikt driver upp oljepriset igen.

Annons: